معرفی 4 نمونه از کاربردهای اولتراسوند در فیزیوتراپی
به گزارش خبرگزاری آنا، اولتراسوند یا سونوگرافی یکی از بهترین روشهای تشخیص بیماریهای مختلف در حرفه پزشکی است. از جمله بهترین کاربردهای سونوگرافی در پزشکی، بررسی وضعیت اندامها در فرایند فیزیوتراپی است. این روش بر اساس ارسال امواج فراصوت به سمت بدن و بازتاب آن به شکل تصویر روی صفحه نمایشگر انجام میشود.
معمولا از اولتراسوند برای تشخیص وضعیت جنین در دوران بارداری استفاده میشود. اما این تنها کاربرد سونوگرافی نیست. زیرا این دستگاه برای تشخیص و درمان بسیاری از ناهنجاریهای حرکتی بدن نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه بیشتر درباره کاربرد اولتراسوند در فیزیوتراپی صحبت خواهیم کرد.
اولتراسوند چه کاربردی در فیزیوتراپی دارد؟
یکی از مهمترین سوالاتی که برای برخی افراد ایجاد میشود، این است که اولتراسوند چه کاربردی در فیزیوتراپی دارد؟ اینکه اولتراسوند تا چه اندازه می توان به نتایج سونوگرافی اطمینان کرد، سوال دیگری است که می توانید پاسخ آن را در این مطلب از آفتاب آنلاین ببینید.
دستگاه اولتراسوند به علت استفاده از اشعه فراصوت میتواند اثر مستقیمی بر بهبود درد عضلات داشته باشد. دستگاه سونوگرافی به طور ویژه بر بافتهای نرم بدن اثر میگذارد و میتواند میزان درد را در سلولهای عضلانی کاهش دهد. کاربرد اولتراسوند در فیزیوتراپی به صورت موارد زیر است:
· گرفتگی و خشک شدگی عضلات
از سونوگرافی برای درمان گرفتگی و خشک شدگی عضلات طی فرآیند فیزیوتراپی استفاده می شود. برخی از افراد به علت تصادف یا برخی از مشکلات ژنتیکی مجبور میشوند برای مدت طولانی روی ویلچر بنشینند و امکان راه رفتن یا تحرک نداشته باشند. این مسئله باعث خشک شدن و گرفتگی عضلات میشود که در موارد شدید با درد زیادی همراه است.
در این شرایط، باید از جلسات فیزیوتراپی برای درمان گرفتگی و خشک شدگی عضلات استفاده کرد. معمولاً همراه با جلسات فیزیوتراپی از دستگاه اولتراسوند برای ایجاد انرژی حرارتی در بافتهای عمیق پوست استفاده میشود که میتواند به سرعت گرفتگی و خشک شدگی عضلات را درمان کند. البته برخی از بیماریها نیز بر گرفتگی و خشک شدگی عضلات موثر هستند. مثلاً فلج مغزی اسپاستیک میتواند باعث منقبض شدن مفاصل شود.
· التهاب تاندون
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد را درگیر میکند، التهاب تاندون است. تاندونها وظیفه اتصال عضلات به استخوانها را دارند. گاهی اوقات ممکن است برخی از بیماریها موجب التهاب تاندون شوند و فرآیند حرکت دادن عضلات و استخوانها را با مشکل مواجه کنند. در چنین حالتی، شخص احساس درد زیادی هنگام حرکت دادن عضلات بدن خواهد داشت. در برخی از موارد شدید، عضلات کاملاً غیر فعال میشوند و قابلیت تحرک نخواهند داشت.
به همین دلیل باید از جلسات فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت تاندونها استفاده کرد. افرادی که فعالیتهای بدنی شدید دارند، معمولاً بیشتر در معرض ابتلا به التهاب تاندون قرار دارند. به عنوان مثال، افراد ورزشکاری که گلف بازی میکنند، پیوسته مجبور هستند از عضلات خود برای پرتاب توپ استفاده کنند. در نتیجه ممکن است تاندون به مرور زمان ملتهب شود. دستگاه سونوگرافی میتواند با تابش اشعه فراصوت، به مرور زمان گرفتگی و التهاب تاندونها را از بین ببرد.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر: کاهش سطح گلوگز خون با ۳ دقیقه سونوگرافی در روز
· آرتروز
بیماری آرتروز یکی از بیماریهای مربوط به مفاصل است که معمولاً در بین مردم رایج میباشد. عده زیادی از افراد به صورت ژنتیکی یا بر اثر افزایش سن این بیماری را در نواحی مختلف بدن تجربه میکنند. آرتروز زانو نسبت به آرتروز باقی نواحی بدن مثل آرتروز گردن و مچ پا شایعتر است. این بیماری روماتیسمی به طور کامل مفاصل را درگیر میکند.
در ابتدا آرتروز به شکل خفیف مشاهده میشود. اما به مرور زمان شدیدتر شده و به یک بیماری مزمن تبدیل خواهد شد. در این حالت شخص امکان راه رفتن یا حرکت دادن عضلات خود را نخواهد داشت. همچنین ممکن است در اثر ابتلا به آرتروز گردن، هنگام نشستن و خوابیدن با مشکل مواجه شود.
بیماری آرتروز باعث التهاب مفاصل میشود و علائم مختلفی مثل احساس درد، سوزش و گزگز در ناحیه مورد نظر دارد. در این حالت، باید از جلسات فیزیوتراپی برای درمان آرتروز استفاده کرد. با توجه به اینکه جلسات فیزیوتراپی به تنهایی تأثیر چندانی در روند بهبودی آرتروز ندارند، باید از دستگاه اولتراسوند برای کاهش میزان درد و بهبود التهاب مفاصل استفاده شود.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر: آلزایمر با «اولتراسوند» درمان میشود
· اسپاسم
یکی از مهمترین مشکلاتی که در اغلب موارد برای ورزشکاران اتفاق میافتد، بروز اسپاسم یا گرفتگی ناگهانی عضلات است. حتما برای شما اتفاق افتاده است که مشغول انجام دادن کاری باشید و به یکباره عضلات نواحی مختلف بدن شما متوقف شوند. اسپاسم معمولا با درد زیادی همراه است که به صورت لحظهای بروز میکند.
در بسیاری از افراد، هر چند وقت یکبار اسپاسم یا گرفتگی ناگهانی عضلات مشاهده میشود. اما برخی دیگر ممکن است این مسئله را به صورت مزمن و پی در پی تجربه کنند.
در چنین حالتی باید به پزشک مراجعه کرد. زیرا اسپاسم مداوم بسیار دردناک است. این مسئله ممکن است به دلایل ژنتیکی یا عوامل محیطی اتفاق بیافتد. به طور معمول افزایش میزان اضطراب و استرس در بدن و دهیدراته شدن بدن باعث بروز این اتفاق میشود. با توجه به اینکه اسپاسم به شکل غیر ارادی اتفاق میافتد، کنترل آن کار راحتی نیست.
در برخی از موارد ممکن است درد اسپاسم بعد از چند ثانیه از بین برود. اما معمولاً تا چند دقیقه باقی خواهد ماند. جلسات فیزیوتراپی میتواند بر کاهش میزان اسپاسم و درمان انقباض نواحی مختلف بدن موثر باشد. برای اینکه روند درمان به خوبی پیش رود، از دستگاه التراسونیک برای کاهش میزان انقباضات عضلات استفاده میشود. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با کاربردهای سونوگرافی در پزشکی، به اینجا مراجعه کنید.
آیا اولتراسوند بر کاهش درد نیز موثر است؟
اولتراسوند یا سونوگرافی به صورت مستقیم بر کاهش میزان درد موثر است. این روش در پزشکی به عنوان اولتراسوند تراپی شناخته میشود. در این روش، بیمار روی تخت دراز میکشد و تکنسین سونوگرافی یک ماده روی سطح پوست شخص را به یک ماده ژل مانند آغشته میکند. سپس پروب دستگاه را در نواحی مختلف پوست حرکت میدهد. به این ترتیب، انرژی خاصی از دستگاه ساطع میشود که باعث لرزش بافتهای بدن خواهد شد. این لرزش تا حدودی بر گرم کردن بافتها و اندامها موثر است.
دستگاه اولتراسوند نه تنها برای تشخیص بیماریهای داخلی بدن مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه نقش موثری بر کاهش میزان درد در بافتها و اندامهای مختلف بدن دارد. حتی می توان گفت سونوگرافی پرتابل، بهترین راه حل برای تشخیص و درمان بیماری افراد با اختلالات حرکتی است. هنگامی که پروب دستگاه اولتراسوند روی سطح پوست قرار میگیرد، انرژی حرارتی را به بافتهای عمیق پوست منتقل کرده و باعث لرزش اندامها میشود که در مجموع میتوانند انقباض عضلات و گرفتگی آنها را برطرف کنند.
انتهای پیام/