انجام ۹۰۰ هزار زایمان طبیعی رایگان/ کاهش 6 درصدی آمار سزارین در کشور
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، محمد آقاجانی، معاون وزیر بهداشت شب گذشته در برنامه نبض شبکه خبر با موضوع بررسی مشکلات ماماها گفت: سهم زایمان سزارین در کشور تا قبل از اجرای طرح تحول سلامت ۵۶ درصد بود و این به معنای دور شدن از سلامت مادر و نوزاد است. درحال حاضر کمبود نیروی کادر درمانی در مراکز درمانی در کشور وجود دارد اما خبر خوش این است که مجوز جذب 2160 ماما در سال 95 در 570 زایشگاه و بلوک زایمانی صادر شده است که می تواند تا حدودی این کمبود را جبران کند.
وی افزود: در حال حاضر سالانه ورودی مجموعه دانشگاه دولتی و آزاد سه هزار نفر در رشته مامایی است که نسبت آن در دانشگاه آزاد دو برابر دولتی است. نکته قابل تامل اینست که در شروع کار این دولت نبود فیلد کافی برای کارورزی و فراگیر زایمان یکی از معضلات اساسی برای تربیت نیروی انسانی متبحر و کار آزموده بود. یکی از سیاستهای دولت یازدهم برای آموزش مامایی کاهش ظرفیت پذیرش و از سوی دیگر ارتقاء کیفیت خدمات بود که منجر به افزایش تعداد زایمان طبیعی در دوران کارورزی میشد. در دانشگاه آزاد اسلامی هم مرکز آموزشی هم مربی کافی نداشتیم لذا یادگیری مناسب تحت نظر مربی صورت نمیگرفت که با برنامهریزی صورت گرفته این روند در حال اصلاح است.
آقاجانی یادآور شد: در دولت یازدهم برای اشتغال ماماها اقدامات قابل توجهی صورت گرفته است که بعد از انقلاب کمسابقه است. در این راستا حدود هزار ماما به شبکه بهداشتی و درمانی روستایی و 2200 ماما در قالب مراقبان سلامت جذب سیستم بهداشت و درمان کشور شدهاند. همچنین با صدور مجوز، در سال 1395، 2160 ماما در بیمارستانها و زایشگاههای وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش جذب خواهند شد. در مجموع پنج هزار ماما در جریان تحول نظام سلامت به کار گرفته شدهاند و یا تا پایان سال 95 به کار خواهند گرفته شد.
معاون وزیر بهداشت در ادامه در تشریح فعالیت شبکه بهداشت و ارائه خدمات سلامت مادران در این مراکز گفت: در اوایل دهه 60 شبکه خدمات بهداشت اولیه برای روستاییان راه اندازی شد که در حال حاضر 23 میلیون تحت پوشش خدمات این مراکز و بهورزان شاغل در آنجا هستند که خدمات بهداشتی را به گروههای سنی مختلف ارائه میداد. تا قبل از برنامه تحول نظام سلامت این خدمات فقط مختص مناطق روستایی بود و به شهر توسعه نیافت.
وی افزود: با اجرای برنامه تحول نظام سلامت برنامهای برای ارائه خدمات سلامت در حاشیه شهرها و شهرهای با جمعیت کمتر از 50 هزار نفر طراحی شد که حدود 25 میلیون نفر است. خدمات در 2000 پایگاه سلامت ارائه میشود که در هر پایگاه 5 نفر در 5 رشته مختلف ( بهداشت عمومی، مراقب سلامت مادر و نوزاد و ...) با تحصیلات کارشناسی که دورههای تکمیلی را نیز گذراندهاند مشغول خدمت هستند و ارائه خدمات برای 3000 نفر برنامه ریزی شده است. در این مراکز مراقب سلامت خدمات پایه در سطح یک ارائه و در صورت نیاز به فرد به سطح دو و سپس به بیمارستان ارجاع میشود.
آقاجانی تصریح کرد: در این پایگاهها، مراقبتهای ادغام یافته توسط کارشناسان چند پیشه و طی سطح بندی خدمات در شبکه ارائه میشود. در شهر به دلیل وجود بیمارستان و امکان زایمان در بیماستان میتوان فرد را به سرعت و به راحتی ارجاع داد این در حالیست که این شرایط در برخی روستاها فراهم نیست. در شهر حجم خدمات سلامت بسیار متفاوت است و از نظر اقتصاد سلامت به صرفه است که سطح بندی خدمات را داشته باشیم. سیاست وزارت بهداشت به جذب ماماها با هویت حرفهای است و جذب 2200 نفر فرصت بسیار مناسبی برای جذب و شاغل شدن ماماهای بیکاراست و این امر تضمین کننده کیفیت خدمت است زیرا نمیتوانیم 11 رشته را در سطح اول خدمات بچینیم.
معاون وزیر بهداشت اظهار کرد: خدمات مامایی برای مادران باردار را در سطح 2 در مرکز جامع سلامت در کنار پزشک خواهیم داشت. در سطح 2 خدمات نیز خدمات بهداشت و سلامت مادران پیش بینی و تدوین شده و اجرا خواهد شد ولی مرز آن به دلیل وجود بیمارستان در شهر برای بارداریهای پرخطر بسیار باریک است. با اجرای این مهم هویت حرفهای ماماها مخدوش نخواهد شد.
وی ضمن تبیین اقدامات انجام شده در حوزه معاونت درمان گفت: قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت، درصد سزارین بین شاخصهای بهداشتی بدترین شاخص و در طی 20 سال گذشته حدود 56 درصد بود و این یعنی دور شدن از سلامت مادر و نوزاد، لذا برنامه جامعی طی جلسات مختلف با صاحب نظران و گروههای مختلف علمی تحت عنوان ترویج زایمان طبیعی با 9 اقدام و محور مهم طراحی شد. توانمند سازی 140 هزار مادر باردار طی برگزاری 8 جلسه آموزش رایگان برای هر مادر، ارتقاء دانش و مهارت ارائه دهندگان خدمت طی 500 دوره آموزشی در 15 اسکیل لب در سراسر کشور در راستای بهبود کیفیت خدمات، گسترش بلوک زایمانی مشتمل بر 1770 واحد اختصاصی زایمان، برای ایجاد یک محیط اختصاصی زایمان و فراهم کردن امکانات از شروع تا پایان زایمان،حریم خصوصی و امکان حضور همسر و همراه در کنار مادر در مراحل زایمان که تاثیرات بسیار خوبی خواهد داشت ، اصلاح تعرفه ها به صورتی که تعرفه زایمان طبیعی بیش از زایمان سزارین تعیین شد که در افزایش میزان زایمان طبیعی موثر بوده است، رایگان کردن زایمان طبیعی و پوشش مالی 900 هزار زایمان طبیعی از ابتدای برنامه تاکنون از مهمترین برنامهها و دستاوردهای این برنامه ملی است.
وی ادامه داد: ما سالها به دنبال حمایت از خدمات مامایی بودیم زیرا سلامت مادر و نوزاد بسیار مهم بود لذا پوشش بیمهای 8 ویزیت و 3 سونوگرافی در طی دوران بارداری که توسط ماماها درخواست و انجام میشد. در شورایعالی بیمه مطرح و مصوب شد. در این راستا این مصوبه به صورت پایلوت در اردبیل ،اصفهان و گلستان باید انجام میشد. در اجرای این مهم ما مانعی نمیبینیم، بسته به قرارداد بیمهها و دفاتر کاری ماماها باید هر چه زودتر اجرا شود.
معاون درمان وزیر بهداشت گفت: خبر خوش برای ایرانیان این که در طی 20 سال میزان سزارین به 56 درصد رسیده بود که با اجرای برنامه تحول نظام سلامت 6 درصد کاهش سزارین داشته ایم که با کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان همراه بوده است.
انتهای پیام/