۱۰۰ هزار دانشآموخته حاصل ۳۸ بهار علمی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ ۱۹ دی ۱۳۶۳ بود که بر اساس توجه به نیاز استان مرکزی و شهر اراک به وجود یک مرکز آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی متخصص، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک راهاندازی شد و فعالیت علمی خود را به طور رسمی از مهر سال ۱۳۶۴ آغاز کرد.
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از نمونههای بارز موفقیت نظام مقدس جمهوری اسلامی در حوزه آموزش عالی است و در شرایطی فعالیت خود را آغاز کرد که تعداد دانشگاههای کشور محدود بود و پاسخگوی نیاز جوانان جامعه نبود و در دهه ۶۰ قبولی در دانشگاه و عبور از کنکور کاری بسیار مشکل و آرزویی دست نیافتنی بود؛ اما اکنون بعد از گذشت ۴۰ سال از فعالیت این دانشگاه، موانع تحصیلات عالی برداشته شده و هرمتقاضی اراده کند، میتواند در رشته مورد علاقه و در دانشگاه محل سکونت خود تحصیل کند و این یکی از دستاوردهای مهم دانشگاه آزاد اسلامی محسوب میشود.
این دانشگاه از محل شهریه دانشجویان اداره میشود و متعلق به تمام مردم است و اکنون با بیش از ۴۰۰ واحد دانشگاهی و مرکز آموزشی در سراسر کشور فعالیت میکند و نقش عمده و تأثیرگذاری در توسعه علمی وآموزشی کشور داشته و خدمات ارزشمندی را به جامعه علمی و فرهنگی کشور عرضه و دستاوردهای قابل توجهی را در سطح ملی و بینالمللی کسب کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی با کمک با برکت ۱۰ میلیون ریالی امام راحل و حمایت مقام معظم رهبری و پیشنهاد مرحوم آیتالله هاشمی از هیچ به بزرگترین دانشگاه حضوری جهان تبدیل شده و اکنون پس از گذار از سه دهه (استقرار- توسعه- کیفیت) در دهه چهارم با کیفی سازی و آموزش، پژوهش و فرهنگ میتواند با دانشگاههای معتبر دنیار قابت کند و به عنوان دانشگاهی پژوهش محور و کارآفرین به بازویی پرتوان در ارتقای رشته علمی و پژوهشی کشور در سطح بینالملل تبدیل شود.
در عصرحاضر دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان دانشگاهی فناور، نوآور، مهارت محور و کارآفرین هم در تجاریسازی علم و هم در ایجاد فرصتهای شغلی و درآمدزاییهای شرکتهای دانشبنیان نقش اصلی را به عهده دارد؛ بنابراین با الگو قراردادن این فرآیند و با تکیه بر نیروهای نخبه دانشگاهی و غیردانشگاهی و ایجاد بسترهای مناسب آزمایشگاهی و کارگاهی و تسهیل فرآیند پژوهشی در حوزههای مختلف میتوان درآینده ای نزدیک شاهد رشد و شکوفایی بیشتر ایران اسلامی در همه حوزهها بود.
هدف اصلی از راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی، جوانان و دانشجویان بودند و همگان باید بدانیم که بزرگترین سرمایه علم و دانش و نیروی انسانی کشور در نشاط و توان علمی و عملی دانشجویان میباشد، بنابراین در دانشگاه آزاد اسلامی، دانشجویان محور فعالیتها و برنامههای واحدهای دانشگاهی قرار دارند.
توسعه تحصیلات تکمیلی، اجرای طرحهای فرهنگی ماندگار و توسعه شرکتهای دانشبنیان و تجاریسازی تحقیقات از مهمترین اهداف دانشگاه آزاد اسلامی است و در این راستا تشکیل شوراهای راهبردی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، دانشبنیان، پژوهش و فناوری، فناوری اطلاعات، امور بینالملل، آموزش مجازی، اطلاع رسانی و ارتباطات و معماری با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی، مدیریتی و اجرایی دردستور کار واحدهای دانشگاهی قرار گرفته است.
**جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در پیشبرد اهداف سند چشم انداز ۱۴۰۴
دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان دارای بیش از ۷۰ هزار استاد، حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار دانشجو، ۴۰ هزار کارمند و خدمات ۴۰ ساله دانشگاه آزاد اسلامی و تاثیر شگرف آن در اقتصاد، فرهنگ و اجتماع ایران و بلکه جهان وظیفه مدیران و رؤسای دانشگاهها را دوچندان میکند.
با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب در سند علم و فناوری کشور، باید رشد شتاب علمی کشور حفظ شود، بر این اساس و برای رشد شتاب علمی کشوردانشگاه آزاد اسلامی وظیفه دارد که تحصیلات تکمیلی را توسعه دهد و در اهداف توسعه تحصیلات تکمیلی علم، ثروت، سرآمدی، اشتغال، سرافرازی، مشارکت و ایفای نقش در توسعه جهانی علم، جلوگیری از خروج ارز و جلوگیری از خروج جوانان از کشور دیده شده است.
دانشگاه آزاد اسلامی بسترهای آموزشی و پژوهشی لازم و استاندارد را در سراسر کشور مهیا کرده و در تکمیل هرم هیئت علمی، امکانات نرم افزاری و سخت افزاری، فضاهای استاندارد آموزشی، آزمایشگاهی و رفاهی از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار بوده و ۵۶ درصد بار تحصیلات تکمیلی کشور برعهده دانشگاه آزاد اسلامی است.
دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان نهادی مؤثر علمی، آموزشی و پژوهشی نقش بسزایی درتربیت نیروهای متعهد، متخصص وکارآمدکشورداشته است وتکمیل زیرساختهای لازم برای تربیت این نیروها ازجمله اقدامات مثبت این دانشگاه است که همگام با سایردانشگاهها و مراکزآموزش عالی به آن پرداخته است. در واقع رکن اولیه اقتصاد دانش بنیان یعنی تربیت نیروهای متخصص و تبدیل علم به ثروت به وسیله دانشگاه آزاد اسلامی تأمین شده است.
علاوه بر این، وظیفه انتشار دانش نیز به اشکال مختلف ازجمله ارائه مقالات علمی، برگزاری همایشهای موضوعی مختلف، تأمین بسترانتقال وتبادل اطلاعات ازطریق شبکههای اینترنتی و ارتباط با صنعت نیز توسط این نهاد عظیم علمی به خوبی به انجام رسیده است. اکنون با توجه به فضای رقابتی در اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی با برخورداری از نیروهای متخصص و باانگیزه (اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی) و با رویکرد تأمین منابع مالی از طریق فعالیتهای اقتصادی دانشبنیان پا به این عرصه گذاشته است و در نظر دارد بخش مهمی از منابع مالی خود را از طریق این فعالیتها کسب کند.
ساز و کار اجرایی این برنامهها نیز توسط شورای اقتصاد و سرمایهگذاری دانشبنیان مستقردر سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی کنترل و هدایت میشود و در این راستا، حمایت و تقویت شرکتها و مؤسسههای دانشبنیان یکی از برنامههای پیش روی این نهاد عظیم علمی است.
با توجه به نیاز استان مرکزی و شهر اراک به وجود یک مرکز آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی متخصص، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک ۱۹ دی ۱۳۶۳ راهاندازی شد و فعالیت علمی خود را به طور رسمی از مهر سال ۱۳۶۴ با پذیرش ۶۰۰ دانشجو از طریق آزمون سراسری در ۱۰ رشته تحصیلی شامل مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی نساجی، مهندسی مکانیک، مهندسی کشاورزی، کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، معارف اسلامی، مدیریت صنعتی، حسابداری و زبان و ادبیات انگلیسی آغاز کرد.
دانشگاه آزاد اسلامی اراک اکنون با رتبه جامع، بیش از ۳۷ سال سابقه فعالیت علمی، آموزشی، فرهنگی، پژوهشی و ورزشی و با دارا بودن بیش از ۱۰ هزار دانشجو، ۲۲۸ رشته، مقطع تحصیلی شامل ۴۵ رشته –گرایش در مقطع دکتری تخصصی، ۸۵ رشته-گرایش در مقطع کارشناسی ارشد، ۷۸ رشته در مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته و ۲۰ رشته در مقطع کاردانی و ۵ دانشکده مصوب شامل: دانشکده فنی مهندسی و کشاورزی، دانشکده علوم پایه، دانشکده علوم انسانی، دانشکده مدیریت و دانشکده پرستاری - مامایی (علوم پزشکی) در دو سایت مجزا به نامهای شهرک دانشگاهی امیرکبیر و مجتمع آموزشی قائممقام فراهانی در ۱۲۰ هزار متر مربع فضای آموزشی، آزمایشگاهی -کارگاهی، ورزشی و رفاهی، ۲۶۶ عضو هیأت علمی تمام وقت و بیش از ۱۰۰ هزار دانشآموخته خدمات ارزشمندی را به جامعه علمی کشور عرضه داشته و دستاوردهای قابل توجهی را در سطح ملی و بینالمللی کسب کرده است.
واحد دانشگاهی اراک در راستای تحقق اهداف دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان نقش اساسی و مهمی داشته و امیدوار است در حوزههای مختلف فرهنگی، علمی، فناوری و نوآوری، پژوهشی و ورزشی در سطح ملی و جهانی شاهد ارتقای منزلت دانشگاه بیش از گذشته باشد.
انتهای پیام/