دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 دی 1401 - 12:48
از امنیت و اقتصاد قوی تا ساخت موشک‌های پیشرفته؛

چرا توجه به ریاضیات و ریاضی‌دانان اهمیت دارد؟

چرا توجه به ریاضیات و ریاضی‌دانان اهمیت دارد؟
عضو هیئت‌علمی گروه ریاضی گفت: توجه به ریاضی‌دانان امری حیاتی و ریاضیات نقش مهمی در صنعت داشته و از مهم‌ترین معیارهای قدرت، قدرت جامعه علمی به‌‌ویژه پژوهشگران ریاضی است.
کد خبر : 823787

فرشته گلدوست در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در بندرانزلی با بیان اینکه از مهم‌ترین معیارهای قدرت یک کشور، قدرت جامعه علمی به‌‌ویژه جمعیت پژوهشگران ریاضی آن کشور است، بیان کرد: این ریاضی‌دانان بودند که سرنوشت جنگ جهانی دوم را رقم زدند. کشوری که ریاضی‌دانان قوی دارد، اقتصاد قوی دارد، سیستم‌های امنیتی قوی دارد، امکان ساخت موشک‌های پیشرفته دارد و این تازه نیمه آشکار ماجراست.

به گفته وی؛ نیمه دیگر این موضوع به استقلال زبان، داشتن منابع علمی غنی، مقالات و کتب به‌روز و انتشار آن به صورت قابل فهم و کاربردی میان سایر ریاضی‌دانان و تبادل دانشجو با دیگر کشورهای خارجی که منجر به گسترش و تقویت فرهنگ و زبان کشور میزبان نیز می‌گردد، مربوط می‌شود.

استادیار و عضو هیئت‌ علمی گروه ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر اینکه توجه به جامعه ریاضی در هر کشوری امری حیاتی است، خاطرنشان کرد: برای سفر یک فضانورد ابتدا قد، وزن، ضربان قلب و مواردی از این قبیل، اندازه‌‌گیری و سپس با استفاده از معاملات ریاضی برآورد می‌‌شود که آیا وی تواناییِ رفتن به فضا را دارد یا خیر! میزان سوختی که سفینه وی تا فضا مصرف می‌کند نیز با استفاده از معاملات ریاضی قابل محاسبه است. 

گلدوست به نمونه‌ای دیگر از اهمیت ریاضیات در صنعت اشاره و بیان کرد: در صنعت خودروسازی که امروزه یکی از شاخص‌های صنعتی‌گزینی یک جامعه بوده، اتومبیل مدرن مجموعه‌ای پیچیده از سامانه‌های مکانیکی، شیمیایی، الکتریکی، هیدرولیک و انواع دیگر سامانه‌های فیزیکی است که همگی ارتباط تنگاتنگی با ریاضیات دارند.

به گفته عضو هیئت‌ علمی گروه ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی واحد انزلی، بررسی خواص مواد، مقاومت کششی، آستانه ترک‌خوردگی و مواردی از این دست را می‌توان با آزمایش و خطا تا حدی پیش برد؛ اما برای جلوگیری از هزینه‌های هنگفت برخی آزمایش‌ها، شبیه‌سازی کامپیوتری گزینه مناسبی است.

اهمیت ریاضیات در صنعت و ضرورت توجه به ریاضی‌دانان

 گلدوست اضافه کرد: تحلیل معادلات ارتعاش مربوط به قطعات درگیر و اثر تغییرات مواد اولیه بر ویژگی‌های ارتعاش، بررسی هدر‌رفت انرژی گرمایی و موارد دیگر در مراحل مدل‌سازی و استخراج قواعد ریاضی حاکم و تجزیه‌و‌تحلیل این معادلات با روش‌های ریاضیات مدرن انجام می‌شود. 

وی با اشاره به اینکه در قرن نوزدهم دانشمندان روش‌هایی برای مدل‌سازی ریاضی انرژی به دست آورده و از طریق این مدل‌ها موفق به ساخت موتورهای کاربردی شدند که در نهایت منجر به ساخت ماشین‌های مدرن شد، ادامه داد: مدل‌های ریاضی کمک بزرگی به یافتن الگوریتم‌هایی برای مسیریابی خودروهای بدون راننده و یافتن جای پارک مناسب در یک پارکینگ بزرگ می‌کند.

 استادیار و عضو هیئت‌علمی گروه ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی متذکر شد: مسئله ریاضی متناظر یافتن جای پارکینگ مرتبط با مسائل بهینه‌سازی و الگوریتم مجموع مربعات بوده که در دانشگاه پرینستون توسط امیرعلی احمدی، محقق ایرانی و استاد دانشگاه پرینستون و گروه تحقیقاتی‌ وی توسعه یافته است.

وی عنوان کرد: با نگاه جزئی به دستاوردهای علوم ریاضی در صنعت به این مهم می‌توان پی برد که تا مادامی که یافته‌های علمی در بستر کار عملی و کاربردی مورد استفاده قرار نگیرد، نوع بشر از فواید بی‌شمار علوم بی‌نصیب خواهد ماند. 

گلدوست به جمله‌ای از هاروکی موراکامی، نویسنده مطرح ژاپنی اشاره کرد و افزود: موراکامی عنوان کرده که مهم‌ترین چیزی که در مدرسه آموختم این بود که هیچ وقت مهم‌ترین چیزها را در مدرسه یاد نمی‌دهند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب