کشورهای عربی به آینده آمریکا خوشبین نیستند
جواد منصوری، سفیر پیشین ایران در چین در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص اهمیت نشست سران کشورهای عربی و چین و توسعه تعاملات تجاری میان که نشان از کاهش نفوذ آمریکا در منطقه دارد،گفت: تحولاتی که در سطح بینالمللی در یک سال گذشته صورت گرفته طبعاً در سیاست کشورهای منطقه از یک طرف و سیاست خارجی چین از طرف دیگر تغییراتی را ایجاد کرده و باعث شده که چین حضوری فعالتر و موثرتر در منطقه غرب آسیا را طراحی کند.
وی ادامه داد: فشارهای آمریکا به چین در شرق آسیا، تهدیدات و به نوعی ایجاد مشکل در روابط چین و کشورهای آسیایی باعث شد که این کشور برای حضور بیشتر و موثرتر در خاورمیانه، البته با توجه به امکاناتی که از جهت انرژی و بازار این منطقه وجود دارد، تحرک بیشتری داشته باشد.
سفیر پیشین ایران در پاکستان بیان کرد: در چند ماه گذشته شاهد رفت و آمد هیئتهای متعددی از چین و کشورهای عربی به یکدیگر بودهایم و نشان از این موضوع دارد که آنها زمینههایی را برای اقدامات بلندمدت طراحی میکنند.
منصوری با تاکید بر این که لازمه اینکه مسیر آنها بتواند به مراحل اجرایی و تاثیرگذار خودش برسد، طبعاً احتیاج به زمان دارد، اظهار کرد: به هر ترتیب دولت چین تصمیمات خودش را در این زمینه گرفته و با هماهنگی که با چند کشور عربی انجام داده، زمینههای همکاری بلند مدت را فراهم کرده است.
وی در مورد عدم تمایل آمریکا به روابط کشورهای عربی و چین، گفت: آمریکا میخواهد در منطقه به صورت انحصاری از امکانات انرژی و بازارهای منطقه استفاده کند و مانع بهرهبرداری دیگران از جمله روسیه و چین شود، به همین دلیل طی چند دهه گذشته آمریکا، اروپا و اسرائیل تلاش زیادی کردند که این منطقه را از حضور پررنگ روسیه و چین دور نگه دارند.
سفیر اسبق ایران در چین در مورد تاثیر توسعه سطح تعاملات تجاری میان کشورهای عربی و چین در کاهش نفوذ و توان آمریکا در منطقه، اظهارکرد: این برنامهها در صورت استمرار و پیگیری جدی، قطعاً در میزان نفوذ آمریکا در منطقه غرب آسیا بی تاثیر نخواهد بود.
منصوری افزود: از طرف دیگر کشورهای عربی در حال حاضر به نوعی نسبت به آینده آمریکا خوشبین نیستند و تصورشان این است که در آینده، چین هم به لحاظ علمی، صنعتی، اقتصادی و هم به لحاظ سیاسی، موقعیت بهتری را در دنیا خواهد داشت.
وی گفت: به این دلایل است که کشورهای عربی ترجیح میدهند که از آمریکا تا حدودی فاصله بگیرند و با چین روابط بهتری داشته باشند.
سفیر پیشین ایران در پاکستان در پایان خاطرنشان کرد: چین مانند آمریکا اهداف سلطه جویانهای را پیگیری نمیکند، آمریکاییها معمولاً به شکل سلطهی کامل، حضور خودشان را پیگیری میکنند و این مسئله طبعاً مثل گذشته برای اعراب مطلوب نیست.
انتهای پیام/