بانکها پول دارند ولی به ساخت مسکن وام نمیدهند
حسن محتشم عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا با تأکید بر این که اظهارات وزیر جدید راه و شهرسازی قطعا به معنی عقب نشینی دولت از برنامه ساخت ۴ میلیون مسکن طی ۴ سال است اظهار کرد: بذپاش از آنجایی که وزارت راه و شهرسازی منابعی برای اجرای این برنامه ندارد، این اظهارات را مطرح کرده و میداند که مشکلات زیادی در بخش مسکن پیش روی این وزارت خانه است.
وی یادآور شد: کشور در حال حاضر شرایط ساخت مسکن دولتی را ندارد، ولی باید دید چه مقدار از این ۴ میلیون واحد مسکونی که دولت وعده داده میتواند احداث کند؛ به خصوص که بخش مهمی از زمان را دولت از دست داده است.
عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران ادامه داد: مهمترین منبعی که وزارت راه و شهرسازی در شرایط کنونی میتواند از آن برای ساخت مسکن استفاده کند، منابع بانک هاست؛ مردم نقدینگی خود را در بانکها سپرده گذاری کرده اند و بانکها میتوانند با استفاده از این منابع تسهیلات بدهند؛ اما مشکل اینجاست که دادن تسهیلات طولانی مدت ساخت مسکن برای بانکها به صرفه نیست و علاقه مندند تا تسهیلات حداکثر ۲ تا ۳ ساله پرداخت کنند.
**بانکها پول دارند ولی تمایلی به پرداخت وام ندارند
وی علت بی علاقگی بانکها به دادن وام طولانی مدت ساخت مسکن را بالا بودن تورم عنوان و اظهار کرد: علی رغم اینکه بانکها پول دارند، اما حاضر نیستند وام ساخت مسکن بدهند این در حالی است که قانون جهش تولید مسکن آنها را مکلف به اعطای ۲۰ درصد از تسهیلات سالانه خود به بخش مسکن کرده است؛ باید شورای حل و اختلاف برای عدم اجرای این تکلیف قانونی از سوی بانکها اقدامی انجام دهد.
**دولت یا مابه التفاوت نرخ سود وام مسکن را به بانکها بدهد یا ضرر و زیانشان را
این فعال صنعت ساختمان یکی دیگر از راهکارهای ترغیب بانکها به پرداخت تسهیلات مسکن را ارائه تضامین دولتی به بانکها مبنی بر پرداخت بخشی از سود این تسهیلات یا پرداخت ضرر و زیان حاصله از اعطای تسهیلات مسکن به بانکها از سوی دولت دانست و افزود: بُعد دیگر اجرای وعده ۴ میلیونی مسکن دولت سیزدهم، تأمین زیرساختهای لازم برای اجرای پروژههای مسکنی از قبیل برنامه جامع شهرک سازی و همچنین توسعه شهرهای جدید است.
وی تصریح کرد: آقای بذرپاش باید طرح نهضت ملی مسکن را از سیستم دولتی خارج کرده و به بخش خصوصی واگذار کند؛ بارها ثابت شده که طرحهای مسکن دولتی یا به کندی پیش رفته یا نیمه کاره رها شده اند شاهد این مدعا نیز طولانی شدن بیش از ۱۳ ساله مسکن مهر یا عدم اجرای طرح ملی مسکن دولت قبلی است.
به گفته محتشم باید معایب طرحهای قبلی مسکن دولتی برطرف شده و از برخی طرحهای موفق مانند مسکن مشارکتی، مسکن مشارکتی ـ پیمانکاری، مسکن استیجاری و که در سالهای قبل اجرا شده بود، پس از اصلاح کاستی ها، الگوبرداری شود.
**اجرای نهضت ملی مسکن از سیستم دولتی خارج و به بخش خصوصی داده شود
وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که اعتماد مردم برنگردد، متقاضی آورده خود را به بانک یا تحویل نمیدهد یا اقساط بعدی آورده را واریز نمیکند. البته زمان برای دولت از دست رفته و باید برای باقی مانده عمر دولت برنامه ریزی کرد که بهترین راه، تعامل با بخش خصوصی است.
این انبوه ساز گفت: ما مشکلی از نظر مصالح ساختمانی و نیروی انسانی نداریم؛ ضمن اینکه دولت اگر بخواهد میتواند مشکل کمبود زمین را هم با استفاده از الحاق اراضی دولتی برطرف کند.
**بذرپاش در مجلس چه گفت؟
به گزارش آنا، مهرداد بذرپاش وزیر تازه نفس راه و شهرسازی که چند روزی بیش نیست که بر کرسی رستم قاسمی وزیر سابق و تازه درگذشته راه و شهرسازی تکیه زده، ۱۶ آذر در مراسم اخذ رأی اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی اظهاراتی درباره ساخت مسکن مطرح کرد که برخی کارشناسان از آن بوی عقب نشینی دولت از وعده ساخت ۴ میلیون مسکن تا پایان دولت سیزدهم استشمام کردند.
وزیر راه و شهرسازی در این جلسه اظهار کرده بود: در قانون جهش تولید مسکن ساخت ۴ میلیون مسکن پیشبینی شده این در حالی است که برای تحقق این موضوع در کشورمان با کمبود مهندس، تکنسین و ... مواجه نیستیم، اما با این سوال مواجهیم که چرا مسکن ساخته نمیشود؟ آیا میتوان مثل مسکن مهر ردیف مشخص (خط اعتباری) برای آن پیشبینی کرد؟
**هزینه ساخت ۴ میلیون مسکن، حدودا ۲ برابر بودجه عمرانی امسال!
وی افزود: ۴ میلیون مسکن ضربدر ۱۰۰ مترمربع میشود ۴۰۰ میلیون مترمربع؛ اگر میانگین متری ۷ میلیون تومان محاسبه شود عددی معادل ۲۸۰۰ هزار میلیارد تومان میشود؛ این در حالی است که بودجه سال جاری حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان است یعنی هزینه ساخت ۴ میلیون مسکن حدودا ۲ برابر بودجه عمرانی امسال است؛ بنابراین باید پاسخ دهیم مشکل کجاست و وزارت راه چه کاری برای تأمین مالی ۲۸۰۰ هزار میلیارد تومان باید انجام دهد؟
انتهای پیام/