«بومی شدن صنعت هستهای» تحریم ها علیه آن را کماثر کرد
حسن بهشتیپور کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار جهان خبرگزاری آنا، درباره پیشرفتهای ایران در زمینه توسعه برنامه هستهای با وجود تحریمها و فشارهای غرب و البته متعاقب تصویب قطعنامه شورای حکام علیه ایران، اظهارداشت: این پیشرفتها در برنامه هستهای کشورمان در سایه سه امر مهم شکل گرفته است که اولین آن موضوع خودباوری مردم ایران است.
وی با بیان اینکه مردم ایران باور کردند که ما میتوانیم، افزود: این نکته بسیار مهم است که ایرانیها باور کنند که میتوانند از عهده بسیاری از کارها برآیند و صنعت هستهای مردم را به این باور رسانده است.
کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: پس از رشد صنعت هستهای از سال ۸۱، فعل توانستن در میان مردم ایران جا افتاد و مردم باور کردند که میتوانند پروژههای مهمی مانند صنعت هستهای را اجرا کند.
بهشتیپور عامل دوم را انجام کار تیمی و ایجاد هماهنگی تیمی برای انجام پروژه دانست و بیان کرد: در اذهان عمومی این باور وجود دارد که ایرانیها به صورت فردی میتوانند خوب کار کنند، اما توانایی انجام کار تیمی ندارند، ولی صنعت هستهای نشان داد که ایرانیها در کار تیمی هم میتوانند موفق عمل کنند.
وی گفت: در صنعت هستهای سه تیم مجزا در قالب طراح، مجری و بهرهبردار باید با یکدیگر هماهنگ شوند و کار را جلو ببرند تا پروژه هستهای به نتیجه برسد. صنعت هستهای جزو صنایع «هایتک» است و ایرانیان توانستند با کار تیمی خوب در این حوزه موفق عمل کنند.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه عامل سوم بومیسازی انرژی هستهای است، تصریح کرد: از همان ابتدا دانشمندان صنعت هستهای تأکید داشتند که وابستگی در این صنعت را به حداقل ممکن رسانده و تا جایی که میتوان این صنعت در داخل کشور بومی شود.
بهشتیپور با بیان اینکه بومی کردن صنعت هستهای رمز موفقیت کشور در کماثر کردن تحریمها بر این صنعت است، افزود: غربیها در تلاش بودند که صنعت هستهای کشور متوقف شود، اما به واسطه بومی شدن این صنعت در کشور نه تنها موفق به متوقف کردن آن نشدند، بلکه صنعت هستهای کشور رو به جلو حرکت کرده است.
وی با بیان اینکه صنعت هستهای حدود ۳۰ سال قبل در کشور بنیان گذاشته شده است، تاکید کرد: بنیانگذاران دانش هستهای در کشور از همان ابتدا تلاش کردند این صنعت وارداتی را بومی کنند به طوری که دانشمندان ایرانی هماکنون میتوانند بسیاری از کارهای پروژه را به تنهایی طراحی، اجرا و مورد بهرهبراری قراردهند و به همین دلیل است که تحریمها تنوانسته جلوی پیشرفت هستهای ایران را بگیرد.
کارشناس مسائل بینالملل درباره تأثیر فشارهای طرف غربی بر آینده مذاکرات وین، گفت: مذاکرات وین که میان ایران و آژانس انرژی اتمی در جریان است باید هرچه سریعتر آغاز شود و ایران باید مسئله را از طریق گفتگو با آژانس حل کند و معطل اروپا و آمریکا نشود.
بهشتیپوربا بیان اینکه تفکری میگوید آژانس نوکر اروپا و آمریکاست و ایران نمیتواند با آن به توافق برسد، اما این اشتباه است، تصریح کرد: در سال ۸۶ ایران توانست با آژانس به توافق رسیده و به ۶ سؤالی که آنها مطرح کردند پاسخ گوید، بنابراین باید مذاکرات با آژانس برای پاسخگویی به سؤالات سریعتر از سر گرفته شود.
وی در پایان درباره تداوم مذاکره با کشورهای غربی در قالب برنامه هسته ای، خاطرنشان کرد: این مذاکرات به دلیل ناآرامیهای داخل ایران به تعویق افتاده و آمریکا و اروپا منتظر نتایج این ناآرامیها و تحولات داخلی ما هستند و به همین دلیل با محاسباتی که دارند از ادامه مذاکره سر باز زدهاند، آنها میخواهند متناسب با نتایج آشوبها برای شرکت در مذاکرات تصمیمگیری کنند.
انتهای پیام/