توسعه بازارهای مرزی با افغانستان منجر به ثبات و امنیت آن میشود
رضا عابدی گناباد کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار آنا؛ درباره توسعه روابط اقتصادی ایران با افغانستان و موضوعات دو جانبه با همسایه شرقی، اظهار کرد: در دولت گذشته دستگاه سیاست خارجی توجه زیادی به همسایگان نداشت و بیشتر توجهش به سمت غرب و مذاکرات هستهای بود، اما پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم با توجه به اولویتبندی که رئیس جمهور در برنامههای خود پیش از انتخابات اعلام کرد، توجه به روابط با همسایگان در دستور کار قرار گرفت.
وی درباره رابطه با افغانستان گفت: با توجه به ارتباطات فرهنگی، تاریخی، زبان مشترک و مرز مشترک حدود هزار کیلومتری و اینکه برخی از مردم افغانستان سالهاست در ایران زندگی میکنند، استفاده از ظرفیت این کشور برای توسعه مبادلات تجاری و ارزآوری برای کشور و حتی دور زدن تحریمها مورد توجه دولت جدید قرار گرفته است.
عابدی گناباد با بیان اینکه در این مدت شاهد توسعه روابط با کشورهای مختلف همسایه بوده و هستیم، افزود: روابط اقتصادی ایران با کشورهای همسایه در یک سال اخیر رشد داشته و برای مثال بر اساس آمارهای منتشر شده مبادلات تجاری با جمهوری آذربایجان ۱۰۳ درصد، عمان ۱۰۲ درصد و ترکمنستان ۴۵ درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه گسترش حجم مبادلات با بسیاری از کشورها رخ داده است، افزود: در یک سال اخیر با کاهش تهدید بیماری کرونا شاهد گسترش روابط با کشورهای همسایه بودیم و برخی از آمار و ارقام نیز نشان دهنده سیاست و توجه دولت به گسترش روابط با کشورهای همسایه از جمله افغانستان است.
عابدی گناباد درباره حجم مبادلات تجاری میان ایران و افغانستان در سالهای گذشته، گفت: تا پیش از دوران کرونا بین ۲ تا ۳ میلیارد دلار مبادلات تجاری میان دو کشور برقرار بود و با توجه به وضعیت افغانستان تراز تجاری ایران مثبت بود و ایران بیشتر صادر کننده به افغانستان بود.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: اگر مبادلات مرزی با افغانستان توسعه و «بازارهای مرزی» گسترش پیدا کند ثبات و امنیت در افغانستان افزایش پیدا خواهد کرد و افغانستان نیز از روابط منتفع شده و به بهبود مشکلات اقتصادی آنها نیز کمک خواهد شد.
وی با بیان اینکه افغانستان نیازمند واردات محصولات استراتژیک خود به ویژه در زمستان است، اظهار کرد: با توجه به این امر به نظر میرسد این کشور ظرفیت اقتصادی مهمی دارد که باید مورد توجه ایران قرار گیرد.
عابدی گناباد با بیان اینکه سیاستهای دولت نشاندهنده توجه به رابطه با افغانستان است، افزود: دستگاه طالبان باید برخی ملاحظات را مدنظر قرار داده و به سمت «دولت فراگیر» حرکت و از ظرفیت گروهها و اقوام مختلف این کشور استفاده کند.
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: طالبان باید تلاش کند تا افغانستان به کشور و محلی برای «تروریستها و ناامنسازی» کشورهای همسایه تبدیل نشود و زمینه برای رشد و توسعه روابط اقتصادی و تجاری آن فراهم شود.
وی درباره اقداماتی که ایران باید در این راستا انجام دهد، گفت: در داخل کشور به ویژه در حوزه رسانه باید تلاش شود، توجه مردم را نسبت به لزوم توسعه روابط با کشورهای همسایه از جمله افغانستان و برخورداری از توسعه پایدار، حرکت به سمت صادرات، اشتغالزایی و ایجاد درآمد ارزی برای کشور جلب کرد.
عابدی گناباد با بیان اینکه ایران باید تلاش کند بخش مهمی از بازارهای مصرف و اقتصادی «کشورهای همسایه» را به دست آورد، افزود: این مسئله میتواند باعث نفوذ ایران در این کشورها در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و البته تقویت قدرت جمهوری اسلامی در سطح منطقه و جهان شود.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه تبیین این مسائل امری ضروری است، تصریح کرد: متأسفانه عدهای در کشور تصور میکنند که تجارت و مبادلات اقتصادی تنها باید با کشورهای غربی باشد و توجه جدی به کشورهای همسایه نمیشود.
وی با بیان اینکه ایران میتواند از بازار مصرف گستردهای که کشورهای همسایه دارند برای صادرات محصولات خود بهره گیرد، افزود: برای رسیدن به این هدف علاوه بر اینکه باید اهمیت روابط تبیین شود، باید برخی مقررات دستوپاگیر حذف شده و میان دستگاهها هماهنگی لازم ایجاد شود.
عابدی گناباد ادامه داد: گاهی در کشور برخی مسائل برای «تخریب روابط ایران» با کشورهای همسایه از جمله عراق و افغانستان مطرح میشود که باید نسبت به آن حساس بود.
وی درباره منبع انتشار این قبیل اخبار، گفت: جریانهایی این اخبار را منتشر میکنند که از تنش میان دو کشور سود میبرند و به دنبال ضربه زدن به منافع ایران هستند.
این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطرنشان کرد: پشت پرده این قبیل اخبار منفی و تخریبی، کشورها و گروههایی نظیر آمریکا، رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای عربی، جریانهای اپوزیسیون و برخی از جریانهای غربگرای داخلی هستند.
انتهای پیام/