وقتی «زلنسکی» بالاخره برای توقف جنگ مجاب شد!
گروه منطقه و جهان خبرگزاری آنا- «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین که با برخورداری از حمایت آمریکا و اروپا، این روزها تقریباً به میهمان ثابت همه نشستهای بین المللی تبدیل شده، در نشست گروه ۲۰ هم خودی نشان داد و از طریق ویدئو کنفرانس با رهبران و نمایندگان ۲۰ قدرت اقتصادی جهان صحبت کرد.
البته، وی در اقدامی فی البداهه، روسیه را از این گروه اخراج و به دفعات از واژه جعلی «گروه ۱۹» استفاده کرد.
با این حال، زلنسکی به رغم روایت یک جانبه و تاکیدی که بر عدم امضای توافق «مینیسک ۳» داشت، در خلال اظهارات خود به یک جمله کلیدی اشاره کرد مبنی بر اینکه «مجاب شده ام که اکنون زمانی رسیده که جنگ روسیه میتواند و باید متوقف شود».
خبرگزاری رویترز اظهارات زلنسکی را با این تیتر بازتاب داد «زلنسکی گروه ۲۰ را به اتخاذ طرح اوکراین برای برقراری صلح دعوت کرد».
منظور او طرحی ۱۰ بندی برای پایان دادن به جنگ بر اساس منشور سازمان ملل متحد است. زلنسکی البته این را هم گفت که کشورش روی حاکمیت، تمامیت ارضی یا استقلال خود سازش نخواهد کرد حال آنکه مدعی شد: «اگر روسیه با فرمول صلح ما مخالفت کند، شما خواهید دید که فقط خواهان جنگ است».
زلنسکی در ادامه شرط گذاشتن برای بازگشت به میز مذاکره مدعی شد: ضمانتهای امنیتی مؤثر برای اوکراین پس از جنگ مورد نیاز است.
وی همچنین برای ایجاد یک معماری امنیتی پس از جنگ، تشکیل یک کنفرانس بینالمللی را پیشنهاد داد که در آن توافقنامه کی یف بتواند منعقد شود.
زلنسکی همچنین خواستار تمدید قرارداد صادرات غلات اوکراین شد که از طریق ترکیه و سازمان ملل منعقد شده است.
با این حال، کرملین میگوید اظهارات زلنسکی در نشست گروه ۲۰ مبنی بر اینکه دیگر توافقات مینسک ۳ اعتباری ندارد، نشان میدهد که کییف تمایلی به مذاکره ندارد.
توافقهای مینیسک در ۲۰۱۵ حاصل شد تا مبنایی باشد برای برقراری آرامش در منطقه دونباس.
زلنسکی همچنان بر موضع خود مبنی بر بازپس گیری تمام مناطق اوکراین و همچنین عدم بازگشت به میز مذاکره مادامیکه سکان کرملین به دست «ولادیمیر پوتین» باشد، تاکید میکند. با این همه، اینکه او میگوید «وقت توقف جنگ است» را باید نشانهای از بازگشت نسبی او به عقلانیت و تمرکزش روی در نیمه باز دیپلماسی تلقی کرد.
این اظهارنظر در کنار خبرهایی مبنی بر گفتگوها و دیدارهای محرمانه مقامهای روسیه و آمریکا که تازه ترینش دیروز به میزبانی آنکارا برگزار شد، قابل ارزیابی است حال آنکه خبرهایی وجود دارد مبنی بر اینکه واشنگتن در خفا از کی یف خواسته به مذاکره با روسیه روی خوش نشان دهد.
علاوه بر این، دولت مسکو با آنکه «خرسون» را بخشی از قلمرو ارضی روسیه میداند با عقب نشینی از این منطقه موافقت کرد حال آنکه غرب واگذاری کنترل این منطقه به کی یف را برای بازگشت زلنسکی به میز مذاکره ضروری خوانده بود.
از سوی دیگر، این روزها از «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه و همچنین «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو صحبتهایی درباره استقامت روسیه و بزرگی و توانمندی ارتش این کشور میشنویم که به نوعی با تئوری ارضای حس غرور مسکو همخوانی دارد.
با این اوصاف، به نظر میآید که به رغم جنگ لفظی میان طرفین درگیری در اوکراین، در پشت پرده، میز مذاکرات دو به دو میان مسکو-واشنگتن از یک سو و واشنگتن-کی یف از سوی دیگر برقرار است تا در نهایت میز مذاکره مسکو-کی یف چیده شود.
انتهای پیام/