دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 آبان 1401 - 09:12
انتظاری در گفت‌وگو با آنا:

افزایش فشارهای غرب به ایران ریشه در امتیازگیری بیشتر در مذاکرات وین دارد

افزایش فشارهای غرب به ایران ریشه در امتیازگیری بیشتر در مذاکرات وین دارد
کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: افزایش فشار و تحریم غرب در هفته‌های اخیر به ایران به بهانه جنگ اوکراین و اتفاقات داخل کشور، ریشه در اخذ امتیازات بیشتر از ایران در مذاکرات وین دارد.
کد خبر : 813166

مصطفی انتظاری کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار آنا درباره آینده مذاکرات وین با توجه به مواضع اخیر کشور‌های اروپایی و آمریکا در قبال ایران و تحریم‌های وضع شده علیه کشورمان به بهانه موضوعات حقوق بشری و پهپاد‌های ارسالی به روسیه، اظهار کرد: به نظر می‌رسد فشار‌هایی که در هفته‌های اخیر به ایران به بهانه جنگ اوکراین و اتفاقات داخل کشور وارد شده، ریشه در زیاده‌خواهی غربی‌ها برای گرفتن امتیازات بیشتر از ایران در مذاکرات دارد.

وی ادامه داد: کشور‌های غربی در تلاشند تا با فشار سیاست‌گذاران را در فضایی قرار دهند که ایران برای رسیدن به توافق و غلبه بر فشار‌های اقتصادی و تبلیغاتی علیه خود نیاز به دست‌یابی به توافق دارد و به طور طبیعی برای اینکه زودتر توافق امضا شود باید این کشور‌ها امتیاز دهد.

انتظاری افزود: اروپا با اینکه می‌داند به‌واسطه قطع واردات گاز از روسیه، زمستان سختی در پیش رو خواهد داشت، اما در تلاش است با وارد کردن فشار بیشتر بر ایران علاوه بر خارج کردن کشور‌های اروپایی از زیر فشار، ایران را مجبور به تن‌دادن به زیاده‌خواهی آن‌ها کنند.

وی با بیان اینکه به نظر نمی‌رسد رفتار‌های اخیر کشور‌های غربی به معنای تمام شده دانستن برجام از سوی آن‌ها باشد، اظهار کرد: برعکس باید این فشار‌ها را در راستای چانه‌زنی این کشور‌ها در نظر گرفت که برای رسیدن به برجام انجام می‌دهند و ایران باید در برابر این فشار‌ها هوشمندانه عمل کند.

انتظاری ادامه داد: اینکه در چنین شرایطی که کشور‌های غربی در حال وارد کردن فشار‌های شدید به ایران هستند و ما همچنان به دنبال پیگیری توافق باشیم و مذاکرات را به شکل قبل ادامه دهیم به صلاح کشور نیست. نمی‌توان شاهد بود کشور‌های اروپایی همزمان با فشار، تحریم و تهدید ایران، به دنبال توافق و مذاکره باشند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: همانگونه که ایران میز مذاکرات را ترک نمی‌کند و به تازگی خبر رسیده که هیئتی برای مذاکره با آژانس روانه وین شده است، باید در برابر زیاده‌خواهی‌های این کشور‌ها هم ایستادگی کرده و این پیام را به کشور‌های غربی بدهیم که ایران قرار نیست تحت هر شرایطی زیر بار توافق برود.

وی ادامه داد: البته مشخص است که کشور‌های غربی علاقه‌مند به توافق هستند و می‌خواهند به مذاکرات دهند، اما همانگونه که وزیر امور خارجه چندین بار تاکنون تأکید کرده است به نظر می‌رسد که رفتار‌های غربی بیشتر رفتار‌های ریاکارانه است یعنی در مقابل دوربین به ایران فشار می‌آورند و در پشت پرده خود را علاقه‌مند به امضای توافق نشان می‌دهند.

انتظاری درباره اینکه آیا ایران امتیاز بیشتری به طرف خواهد داد یا خیر، گفت: تاکنون مواضعی که ایران اتخاذ کرده نشان می‌دهد که علاقه‌مند به دست‌یابی به توافق به هر قیمتی نیست و ایران از سال ۹۶ تا کنون که طرف غربی بدعهدی داشته، مقاومت کرده تا امتیازی بیش از آنچه در توافق آمده، به طرف غربی داده نشود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: در حالی که کشور چندین سال مقاومت و بر مواضع خود پافشاری کرده و در نتیجه بسیاری از تحریم‌ها بی‌اثر یا کم‌اثر شده، دیگر امتیاز بیشتر دادن و زیاده‌خواهی طرف مقابل را نخواهد پذیرفت.

وی با اشاره به در پیش بودن انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده و تأثیر آن بر رسیدن به توافق وین، گفت: اوایل شهریور ماه امسال که به دست‌یابی به توافق نزدیک شدیم، موضوعی مطرح شد که دو انتخابات سرنوشت‌ساز یعنی انتخابات رژیم صهیونیستی و انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا در پیش است و به همین دلیل طرف مقابل علاقه‌مند به مذاکره جدی نیست و ایران نیز علاقه جدی نشان نداد.

انتظاری ادامه داد: با این شرایط هم ایران علاقه‌مند است تا تکلیف انتخابات مشخص شود تا بداند با چه صف‌آرایی در نظام بین‌الملل روبه‌روست و هم طرف مقابل می‌خواهد از این بازه زمانی عبور کرده و سپس توافق را به نتیجه برساند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان با بیان اینکه دموکرات‌ها در این انتخابات دست بالا را ندارند، خاطرنشان کرد: از آنجا که پیش‌بینی می‌شود این حزب برخی از کرسی‌های خود را از دست دهد، دولت نمی‌خواست با امضای برجام فشار بیشتری در داخل متحمل شود، بنابراین آمریکا تلاش می‌کند به دلیل شرایط داخلی خود، به تبلیغ علیه ایران بپردازد، اما می‌داند منافع بلند مدت آن در گروی امضای توافق پایدار با ایران است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب