دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آبان 1401 - 16:23

ریشی سوناک؛ انتخابی که وخامت شرایط سیاسی و اقتصادی انگلیس را نمایان کرد

ریشی سوناک؛ انتخابی که وخامت شرایط سیاسی و اقتصادی انگلیس را نمایان کرد
انتخاب ریشی سوناک برای تصدی نخست وزیری انگلیس حاوی پیام‌های مهمی است که نشان دهنده تدوام و تشدید مشکلات سیاسی و اقتصادی در این کشور است.
کد خبر : 811025

به گزارش خبرگزاری آنا، علی ورمزیار، زمانی که «بوریس جانسون» از داونینگ استریت خارج شد طبق عادت مرسوم اسلافش در ابتدا فهرستی از عملکرد خود را اعلام کرد ولی در انتها، سخنانش را به صورتی غیر معمول به پایان رساند که مورد توجه و تعجب سیاسیون کشورش قرار گرفت. جانسون در پایان سخنانش بر تمایل خود برای بازگشت به صندلی قدرت تأکید کرد.

اظهاراتی از این دست در میان سیاستمداران دنیا، خاصه وقتی که به دلایل اخلاقی و مالی مجبور به ترک مسند باشند جایگاهی ندارد، اما این بار این تمایل نه از جنس اشتیاق بلکه نوعی مخابره پیام رمزآلود برای آنانی بود که می‌دانستند آینده‌ پر دردسری برای بریتانیای بعد از برگزیت و مرگ ملکه در انتظار آنهاست.

استعفای اجباری بوریس جانسون برای کسی که رفتارهای سیاسی کلاسیک را به خوبی می‌شناخت حاوی پیام‌های دیگری نیز بود. جانسون واگذاری صندلی نخست وزیری انگلیس را به زعم خود به سبک سینسیناتوس، سیاستمدار رومی انجام داد که اعتقاد داشت: «تنها زمانی قدرت را ترک کن که بتوانی دوباره در زمانی که مردم دچار مشکل شده‌اند به قدرت بازگردی». اگرچه جانسون پس از استعفای «لیز تراس» خیز بلندی را برای بازگشت مجدد به ساختمان شماره ۱۰ داونینگ استریت برداشت، اما خیلی زود با اشراف نسبت به مشکلات عدیده‌ای که ساختار سیاسی در این کشور را به صورت بی‌سابقه‌ای متزلزل کرده از تصمیم خود صرف نظر کرد.

اشتیاق زاید الوصف جانسون برای بازگشت به کرسی نخست وزیری زمانی فروکش کرد که پس از گفتگو با اعضای حزب محافظه کار متوجه چند دستگیر بی‌سابقه در نمایندگان این حزب شد.

بر خلاف ایالات متحده آمریکا که بارها مشاهده شده، نماینده‌ای از یک حزب بر خلاف دستورالعمل حزبی در موضوعی خاص از نظرات حزب دیگر حمایت می‌کند. این رویه در احزاب انگلیس که دیسیپلین حزبی بسیار سخت گیرانه‌ای دارند کم سابقه است.

در حال حاضر به‌دلیل انباشت و پیچیدگی مشکلات مختلف داخلی و خارجی به‌ویژه تنگناهای شدید اقتصادی، اختلافات کم سابقه‌ای میان نمایندگان عضو حزب حاکم محافظه کار شکل گرفته که جدی بودن آن موجب انصراف سیاستمداری کهنه کار و عاشق قدرت چون جانسون برای ورود به سازو کارهای معطوف به بازگشت به پست نخست وزیری شده است. انتخاب «ریشی سوناک» ۴۲ ساله که از خانواده‌ای هندی‌الاصل و نخستین نخست وزیر با تبار غیر اروپایی در انگلیس است، صرف نظر از پیشینه، توانمندی و ویژگی‌های شخصی او در نوع خود انتخابی نامتعارف محسوب می‌شود. دلیل تن دادن کهنسالان نژاد پرست عضو حزب محافظه کار به این انتخاب بود هرچه که باشد حاوی این پیام مهم نیز هست که شدت گرفتن مشکلات انباشت شده به‌ویژه در حوزه اقتصادی ساختار و نظام تصمیم گیری در انگلیس را دست خوش نشان و عبور از هنجارهای سنتی در این کشور نموده است.

«ریشی سوناک» که همسرش، دختر میلیاردر هندی، «نارایانا مورتی» از بنیانگذاران غول فناوری هند، اینفوسیس (Infosys) است، پنجمین نخست‌وزیری است که از زمان برگزاری همه‌پرسی برگزیت در سال ۲۰۱۶ وارد داونینگ استریت شده است.

سوناک به عنوان فردی ثروتمند که طرح او درارائه بسته های معیشتی و اعطای مرخصی به کارکنان همراه با پرداخت ۸۰ درصد دستمزد در دوران کرونا او را میان شهروندان انگلیسی محبوب کرد اکنون در برابر چالش‌هایی به مراتب گسترده‌تر قرار گرفته که پیچیدگی کم سابقه‌ای دارد.

انتخاب سوناک ثروتمند و مقبول از یک سوء نشان داد که انگلیس در دوران چارلز سوم که به هیچ وجه از اقتدار و کاریزمای ملکه الیزابت برخوردار نیست در گردابی از مشکلات اقتصادی و سیاسی فرو رفته که حتی حاضر است با سپردن فرمان اجرایی کشور به تک گزینه‌هایی غیرمعمول مانند سوناک شانس خود را برای عبور از بحران امتحان کند.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب