دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آبان 1401 - 10:22

بررسی انواع آسانسور و کاربرد هر یک

بررسی انواع آسانسور و کاربرد هر یک
انواع مختلف آسانسور با توجه به تعداد طبقات سازه و محل قرارگیری آن می‌تواند متفاوت باشد.
کد خبر : 810914

به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، آسانسور اتاقک متحرکی است که در سازه‌های چند طبقه استفاده می‌شود. در واقع وسیله‌ای برای حمل و نقل افراد یا کالا به صورت عمودی بوده و امر جابجایی را بسیار ساده‌تر کرده است. هر چند که بسته به تعداد طبقات و کاربرد سازه، می‌توان از انواع آسانسور و بالابرهای مختلف استفاده کرد. در این مطلب انواع مختلف بالابر و آسانسور را معرفی مي‌کنیم. با ما همراه باشید.

معرفی انواع آسانسور بر حسب کاربرد

انواع مختلف آسانسور با توجه به تعداد طبقات سازه و محل قرارگیری آن می‌تواند متفاوت باشد. همچنین بنابر نوع کاربرد مد نظر، مکانیسم چاله، اینورتر یا کنتاکتوری بودن تابلو برق و... آسانسور و بالابرهای مختلفی به منظور جابجایی عمودی می‌تواند به کار گرفته شود. در حالت کلی انواع آسانسور به دو دسته مسکونی و بالابر تقسیم می‌شود که در ادامه هر کدام را تشریح کرده و مهم‌ترین انواع آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

انواع آسانسور مسکونی

آسانسور مسکونی معمولا نسبت به دیگر انواع آسانسور کوچکتر بوده و مختص حمل افراد بین طبقات ساختمان‌ها یا طبقات داخل منزل است. این آسانسورها طراحی زیباتر و فضای کوچکتری دارند. چند مورد از معروف‌ترین آسانسورهای مسکونی عبارتند از:

 

بررسی انواع آسانسور

*آسانسور بالابر پله‌ای

آسانسور بالابر پله‌ای برخلاف آنچه گفته شد، به صورت خمیده حرکت کرده و بار خود را در امتداد پله‌ها به ارتفاع بالاتر می‌برد. این نوع آسانسور در فضای باز روی یک ریل متصل در امتداد پله‌ها نصب می‌شود و بر خلاف آسانسور‌های معمول نیازی به چاه و موتورخانه و... ندارد.

آسانسور بالابر پله‌ای ظرفیت حمل پایینی دارد و حداکثر تا ۱۲۰ کیلوگرم قادر به جابجایی است. روی صفحه بالابر می‌توان صندلی نصب کرده و شرایط جابجایی را برای فرد ساده‌تر کرد.

در واقع این آسانسور بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که قادر به بالا و پایین رفتن از پله‌ها نیستند. از دیگر ویژگی‌های آسانسور بالابر پله‌ای می‌توان به سهولت در نصب و استفاده، عدم نیاز به چاه و موتورخانه، ایمنی و استحکام خوب آن اشاره کرد.  

*آسانسور ویلچربر عمودی

آسانسور ویلچربر عمودی از دیگر انواع آسانسور مسکونی است. این نوع آسانسور نیز مانند آسانسور بالابر پله‌ای می‌تواند به صورت شیب دار حرکت کند. هر چند که نوع عمودی آن بیشتر استفاده می‌شود. آسانسور ویلچربر عمودی را هم می‌توان در داخل منزل و هم بیرون از منزل نصب کرد. این آسانسور هم به صورت هیدرولیکی و هم به صورت کششی در بازار موجود است.

آسانسور ویلچربر مخصوص افراد کم توان بوده و به گونه‌ای طراحی شده که این افراد به راحتی می‌توانند بدون نیاز به کمک دیگران ویلچر خود را به داخل آسانسور هدایت کرده و جابجا شوند. آسانسور‌های مسکونی ویلچربر به راحتی قابل نصب هستند، به هنگام حرکت صدای بسیار کمی تولید می‌کنند و ایمنی بالایی دارند.

*آسانسور مسافربر

آسانسور مسافربر یکی از اولین انواع آسانسور طراحی شده در تاریخ است. این نوع آسانسور در واقع اغلب در ساختمان‌های مسکونی با تعداد طبقات بالا، ساختمان‌های اداری و تجاری استفاده می‌شود. ابعاد و اندازه آن با توجه به نوع و تعداد طبقات ساختمان متغیر است. با این حال ظرفیت حمل ۱ تا ۲ تن را دارد.

آسانسور مسافربر در انواع هیدرولیکی، کششی و وینچی طراحی و ساخته می‌شود. از ویژگی‌های آن می‌توان ایمنی بالا، کم مصرف بودن، قابلیت نصب در امکان عمومی و خصوصی، حرکت روان و کم صدا و... را برشمرد.

*آسانسور هیدورلیکی خانگی

هوم لیفت نام دیگر آسانسور هیدرولیکی خانگی است. این نوع آسانسور در سال‌های اخیر به طور گسترده در منازلی که تعداد طبقات زیاد و پله‌های متعدد دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. عمکلرد آسانسور به گونه‌ای است که کابین کوچک آن توسط موتور درایو یا اینورتر و جک‌های بالارونده هیدرولیکی جابجا می‌شود. هوم لیفت فضای کوچکی داشته و حداکثر تا ۳۰۰ کیلوگرم قادر به جابجایی هستند.

*آسانسور کابلی خانگی

آسانسور کابلی خانگی یا کششی یکی از رایج‌ترین انواع آسانسور است. انواع موتور آسانسور آن از موتور‌های الکتریکی است که در بالای چاه آسانسور یا پایین چاهک نصب می‌شود. کابین آسانسور توسط یک سیم بکسل به قاب بالابرنده آسانسور وصل می‌شود. نیروی اصطکاک به وجود آمده بین این سیم و فلکه کششی موتور موجب حرکت عمودی کابین می‌شود.

آسانسور کششی یا کابلی خانگی را می‌توان در ساختما‌ن‌های بلند (بیشتر از ۱۲ طبقه) و همچنین ساختمان‌های کوتاه‌تر (۴ تا ۱۱ طبقه) نصب و استفاده کرد. سرعت آن از آسانسور‌های هیدرولیکی بیشتر است. هر چند که نصب آن سخت‌تر بوده و هزینه بیشتری می‌طلبد. این نوع آسانسور را می‌توان در داخل یا بیرون از ساختمان نیز نصب کرد.

انواع آسانسور بالابر

انواع موتور آسانسور بخصوص در آسانسورهای بالابر بسته به کاربرد مد نظر، متغیر است. آسانسورهای بالابر اغلب در سازه‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به همین دلیل باید قدرت جابجایی وزن‌های بالاتر و ایمنی بیشتری داشته باشند تا ایمنی محیط کار و کارگران تا حد امکان تامین شود. از انواع مختلف آسانسورهای بالابر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

انواع آسانسور مخصوص بار

*آسانسور بالابر کارگاهی ثابت

این نوع آسانسور در کارگاه‌ها و ساختمان‌های صنعتی نصب می‌شود. از انواع آن می‌توان مدل جک مستقیم، زنجیری و آکاردئونی را نام برد. این نوع آسانسور برای حمل بار‌های سنگین در کارگاه و کارخانه‌ها بیشترین استفاده را دارد.

*آسانسور بالابر کارگاهی سیار

این آسانسور برخلاف آسانسور بالابر کارگاهی ثابت، قابلیت جمع شدن و جابجایی در امکان مختلف را دارد. اغلب برای نقاشی دیوار‌های بزرگ خیابانی، تمیز کردن یا ساخت نمای بیرونی سازه‌ها و... به کار برده می‌شود. آسانسور بالابر کارگاهی سیار علاوه بر قابلیت جابجایی عمودی به صورت افقی (بوم لیفت) نیز جابجا می‌شود.

*آسانسور بالابر ساختمانی

از دیگر انواع آسانسور بالابر می‌توان بالابر‌های ساختمانی را نام برد. این بالابر‌ها معمولا برای حمل مصالح یا افراد مورد استفاده قرار می‌گیرند. کابین این نوع آسانسور نسبتا بزرگتر بوده و درب دارد. آسانسور بالابر ساختمانی از ایمنی خوبی برخوردار است. چرا که به هنگام حمل افراد خطری آن‌ها را تهدید نکند. همچنین هنگام حمل مصالح در ارتفاعات بالا امنیت جانی و مالی کارگران تهدید نشود.

*آسانسور بالابر مواد پودری

انواع موتور آسانسور در بالابر‌های مواد پودری متفاوت است. این نوع آسانسور از طریق یک سیم چرخش با یک ماردون درون لوله کار می‌کند. از آنجایی که موارد پودری مانند نمک، قهوه، شکر، پودر‌های اولیه تولید دارو و... نیاز به محیط ایزوله و تمیز دارند، استفاده از بالابر مواد پودری ضروری است. این آسانسور اغلب در شرکت‌های تولید موارد دارویی، غذایی، شیمیایی و... استفاده می‌شود.

*آسانسور بالابر ضدانفجار

از دیگر انواع آسانسور بالابر می‌توان به آسانسور بالابر ضدانفجار اشاره کرد. این آسانسور مخصوص حمل موادی است که قابلیت انفجار دارند. در کارگاه‌ها و کارخانجاتی که احتمال انباشته شدن گاز‌ها یا گرد و غبار قابل انفجار وجود دارد از چنین بالابر‌هایی برای جابجایی عمودی مواد استفاده می‌شود. صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بیشترین استفاده را از این نوع آسانسور بالابر می‌برند.

راهنمای خرید آسانسور مناسب

برای خرید انواع آسانسور باید به نکات کلیدی توجه کنید که در ادامه به اختصار به آن ها می‌پردازیم:

  1. اندازه آسانسور
  2. ظرفیت بار
  3. در نظرگرفتن خطرات احتمالی
  4. قیمت آسانسور
  5. گارانتی
  6. مدل آسانسور
  7. کیفیت قطعات آسانسور
  8. تابلو برق(اینورتر یا کنتاکتوری بودن)
  9. خرید از تولید کننده معتبر

قیمت آسانسور به چه مواردی بستگی دارد؟

قیمت آسانسور با توجه به نوع اسانسور انتخابی، نوع و اندازه کابین‌ها، نوع و تعداد موتور به کار رفته در ساخت آسانسور، تعداد طبقات ساختمان تحت پوشش آسانسور، حداکثر ظرفیت، سرعت حرکت، حداکثر ارتفاع، برند اسانسور و نوع تابلو برق مانند اینورتر یا کنتاکتوری بودن تابلو برق، می تواند متفاوت باشد و در قیمت نهایی تاثیر بگذارد. تابلو فرمان از جمله قطعاتی است که با توجه به نقش بسیار مهم آن در آسانسور تاثیر بسیار زیادی در قیمت آسانسور نیز دارد.

 

اینورتر چیست و چه کاربردی در اسانسور دارد؟

 

کاربرد و تاثیر اینورتر بر موتور آسانسور چیست؟

احتمالا برای شما سوال شده است که چرا باید از اینورتر استفاده کنیم و اصلا اینورتر چیست؟ در ادامه به کاربرد اینوتر در انواع موتورهای الکتریکی اشاره خواهیم کرد. اینورتر ها کاربردهای متعددی در صنعت دارند. بعضی از آنها در آسانسور استفاده می شوند که به اینورتر آسانسور معروف هستند. بعضی از آنها در بالابرها و پله‌های برقی کاربرد دارند و بعضی دیگر نیز در صنایع کشاورزی و سایر صنایع استفاده می شوند.

  1. باعث کاهش مصرف انرژی می شود.
  2. استهلاک قطعات را کاهش می دهد.
  3. عملکرد کاربردهایی که از موتور استفاده می کنند را بهبود می بخشد.
  4. طول عمر موتور را افزایش می دهد.
  5. باعث کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می شود.
  6. کنترل موتور برای شروع به حرکت نرم که خود باعث حذف دستگاه Soft Starter می شود.
  7. تغییر آسان جهت حرکت موتور.
  8. گشتاور قابل تنظیم.

سخن آخر

در این مطلب انواع آسانسور مسکونی و بالابر را معرفی کردیم. برای دسترسی به قیمت اینورتر ایرانی یا خارجی و خرید یک آسانسور با عملکرد بالا بهتر است شرایط مختلفی را مد نظر داشته باشید. برای مثال هدف از خرید آسانسور چیست و روزانه چه ترافیکی متحمل خواهد شد. همچنین متراژ ساختمان و تعداد طبقات آن در انتخاب یک آسانسور مناسب نقشی اساسی دارند. بنابراین برای داشتن یک انتخاب مناسب بهتر است شرایط بخصوص خود را به خوبی بسنجید. 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب