تولید فناورانه ۲۰ فرآورده دارویی و غذایی از «زرشک» و «عناب»
فاطمه افشاری مدیر هسته فناور محصولات فرآوری شده زرشک و عناب(شیدانه) در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در بیرجند در تشریح کارکردها و فعالیتهای این هسته فناور اظهار کرد: از آذر سال ۱۴۰۰ بهعنوان هسته فناور در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند مستقر شدیم و در بدو ورود در نمایشگاه جهادگران علم و فناوری به مناسبت هفته پژوهش با معرفی محصولات فرآوری شده زرشک و عناب شرکت کردیم.
وی زمینه فعالیت هسته فناور متبوع خود را گیاهان دارویی و صنایع غذایی دانست و گفت: اکنون در کارگاهی با فضای ۵۰ متر مربع و چهار نیروی کار مشغول تولید بیش از ۲۰ فرآورده دارویی و غذایی از زرشک و عناب هستیم.
نماینده اتحادیه انجمنهای علمی گیاهان دارویی ایران در استان خراسانجنوبی، محصولات هسته فناور خود را انواع بیسکوئیت رژیمی عناب (سه محصول)، انواع دراژه عناب (۵ محصول)، انواع کنسانتره عناب (۵ محصول)، کنسانتره زرشک و عناب، رب عناب و زرشک، انواع رب عناب (۴ محصول)، لواشک عناب و لواشک زرشک و عناب و ...برشمرد.
مؤلف برتر استانی و پژوهشگر برتر حوزه آموزش و پرورش از سال ۱۳۹۳ تاکنون، مهمترین هدف تولیدات هسته فناور متبوع خود را صادرات ذکر و تأکید کرد که برای صادرات باید علاوه بر تولید محصول باکیفیت، مجوزهای لازم را نیز اخذ کنیم.
وی ادامه داد: در رویداد گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی (نمایشگاه عصر امید ۸ تا ۱۱ خرداد ۱۴۰۱) با طرح لواشک زرشک و عناب به مرحله کشوری راه پیدا کرده و بین ۳ هزار ایده جزء ۳۰ طرح برتر کشور انتخاب شدیم. از ۲۴ تا ۲۸ خرداد هم با حضور در نمایشگاه استانی ظرفیتهای کشاورزی استان خراسانجنوبی (مجری رویداد: جهاد کشاورزی) چند محصول و فرآورده را به هماستانیها معرفی کردیم.
عضو کمیته پژوهش دانشگاه علمی کاربردی خراسان جنوبی و جهاد دانشگاهی اضافه کرد که با حضور در نمایشگاه کشوری «اقتصاد به توان مردم» در حاشیه اجلاسیه جهادگران کشور (۹ ـ ۱۳ شهریور ۱۴۰۱، شهرستان فردوس) و بازدید مسئولان، علاوه بر معرفی محصولات، اقدامات مؤثری را در راستای بهبود روند تولید و جذب اعتبارات لازم انجام دادیم.
دارنده گواهی ثبت اختراع بیسکوییت رژیمی عناب از مرکز مالکیت معنوی کشور یادآور شد: بحران کرونا برای ما یک فرصت بود تا با فرآوری گیاهان دارویی با محور زرشک و عناب محصولاتی تولید کنیم که علاوه بر داشتن خواص متعدد از جمله کاهش قند خون، کاهش فشار خون، تصفیه و رقیقکننده خون و مؤثر در درمان کبد چرب با داشتن ویژگی آنتیاکسیدانی قوی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند و در بهبود بیماران کرونایی مؤثر باشند.
مؤلف بیش از ۳۰ مقاله علمی پژوهشی و علمی ترویجی در ژورنالهای معتبر داخلی و خارجی، این محصولات را رب عناب و زرشک، کنسانتره زنجبیلی عناب، کنسانتره دارچين عناب، کنسانتره آویشن عناب و ... برشمرد.
وی، کمبود فضای مناسب و زیرساخت نامناسب کارگاهی را یکی از موانع موجود برای اخذ مجوزهای غذا و دارو دانست و گفت: دانشگاه آزاد اسلامی با دراختیار گذاشتن کارگاه و تجهیزات اداری در راهاندازی هسته فناور کمک مؤثری کرد و برای تولید محصول با تأییدیه غذا و دارو، این گروه نیاز به فضای بزرگتر حداقل با متراژ ۱۲۰ متر مربع مطابق با معیارهای مورد نظر دارد.
افشاری بیان کرد: دانشگاه با حمایت از نوآوران، ایدهپردازان و ارتباط دادن این گروهها با صنایع و ارگانهای وابسته، حمایت مالی و معرفی افراد حقیقی و حقوقی مستقر در مراکز رشد به صندوقهای کارآفرینی میتواند گام مؤثری در راستای شکوفایی بهرهوری شرکتها و هستههای فناور و دانشبنیان بردارد.
گفتوگو: علیرضا ابراهیمآبادی
انتهای پیام/۴۰۷۸/
انتهای پیام/