فناوری نانو جا پای نفت میگذارد/ تحقق اقتصاد دانشبنیان زیر سایه نخبگان ایرانی
گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، شهین مردانی: «متأسفانه مواد خام در کشور با قیمت ارزان صادر و محصول نهایی با قیمت گران وارد میشود، در حالی که با تولید دانشبنیان باید این روند اصلاح و محصول نهایی تولید و صادر شود». اینها جملاتی از سخنان پرارزش مقام معظم رهبری است که البته مسوولان کشور نیز آن را سرلوحه کار خود قرار دادهاند چرا که اقتصاد دانش بنیان برای اصلاح امور کشور یک ضرورت است.
مسوولان نیز باور دارند که باید با پیشرفت علمی و توسعه تولید دانش بنیان، خام فروشی را کاهش دهیم تا اقتصادمان به رشد برسد، براین اساس سورنا ستاری، معاون سابق علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز معتقد است: در اقتصاد دانشبنیان ما خامفروشی نداریم. خامفروشی هم فقط در نفت نیست؛ در معادن و در کشاورزی هم ما نباید خامفروشی داشته باشیم. البته این خامفروشی کمکم کاهش پیدا میکند؛ مسوولان به این نتیجه رسیدهاند که با خامفروشی نمیشود کشور را اداره کرد.
محققان کشورمان هم بر همین عقیدهاند که تولید دانش بنیان برای کشور ما یک ضرورت است و محققان حوزه نانوفناوری نقشی پیشتاز را در این زمینه ایفا کرده و پیشرفت نانوفناوری را به شکلی رقم زدند که در حال حاضر تولیدات نانویی در 15 صنعت کشور رسوخ پیدا کرده است. آنها از حدود 25 سال پیش با یک برنامهریزی مدون به حوزه نانوفناوری ورود و کار در این حوزه را از صفر شروع کردند تا جایی که امروز تولیدات نانویی ایران به چندین کشور مختلف نیز صادر میشود و میتوان گفت تولیدات نانویی میتواند جا پای فروش نفت و مواد خام دیگر بگذارد به طوریکه خواسته مقام معظم رهبری را از طریق نانو جامه عمل بپوشانیم و خام فروشی را با تولید ایرانی کاهش دهیم.
در حال حاضر حتی برخی تولیدات ایرانی به نمونه خارجی آن ترجیح داده میشود و این مساله پیشرفت محققان ایرانی را نشان میدهد.
* ترکیه دستگاه ایرانی را به نمونه آمریکایی ترجیح داد
نصب و بهره برداری از چهار دستگاه نانوحباب ساز یک شرکت دانشبنیان در شهرک گلخانهای هشتگرد، برداشت توت فرنگی در گلخانههای این شهرک را نه تنها ۲۰ درصد نسبت به قبل افزایش داده، بلکه دستگاه ایرانی را به رقیب جدی نمونههای آمریکایی تبدیل کرده است.
حسین کازرونی، مدیرعامل شرکت نانوفناوری سراج در این باره میگوید: هسته تحقیقاتی شرکت ما از شهریور سال ۹۹ تشکیل شد، اساس شرکت ما نانو است و بچههای ما متخصصان فناوری نانو هستند. دستگاه نانوحباب ساز یک فناوری جدید و پیشرفته است که ژاپنیها از سال ۲۰۱۰ و ایرانیها از سال ۲۰۱۷ کارشان را شروع کردند. کمپانی آمریکایی در این حوزه بسیار پیشرفته است اما ایران هم اصلاً عقب نیست و باید بتوانیم با این شرکتها رقابت کنیم؛ مزیت ما در رقابت با آمریکاییها و اروپاییها در قیمت است.
وی میافزاید ما در حوزه نانوحباب کار می کنیم که این فناوری در سه صنعت ورود جدی دارد، صنعت کشاورزی، صنعت آبزیپروری و شیلات و صنعت پساب؛ حتی توانستیم صادرات هم داشته باشیم؛ دستگاه را به بلاروس و ارمنستان صادر کردیم در حالی که در این کشورها رقبایی از آمریکا هم داشتیم. اخیراً سفارشهایی را از ترکیه گرفتیم که پنجمین تولیدکننده توتفرنگی در دنیاست.
* دستگاه ایرانی از نظر کیفیت هم با آنها یکسان است
علیرضا محمدی، کارشناس باغبانی که این دستگاه را تهیه کرده نیز میگوید: در زمینه کشت ان اف تی فعالیت میکنیم و با استفاده از دستگاه نانوحباب میزان اکسیژن محلول در آب و پاتوژنها را متعادل کردیم که تا ۸۰ درصد فعالیت پاتوژنها را در بستر اطراف ریشه کاهش میدهد، حجم ریشه دهی را بالا میبرد، سرعت رشد را بیشتر میکند و درنهایت چند روز زودتر میتوانیم محصول را برداشت کنیم و در سال یک یا یک و نیم دوره برداشت محصول داریم.
* تحول در صنعت خودروسازی با بهکارگیری ظرفیتهای بومی فناوری نانو
ایران در حوزه نانوفناوری در صنعت خودروسازی هم حرف برای گفتن دارد به طوریکه در حال حاضر بیش از ۱۵ شرکت ایرانی روی تولید محصولات کاربردی نانو در صنعت خودرو فعالیت میکنند و ۸۰ درصد این شرکتها دانشبنیان هستند.
علی فرشیدفر، قائم مقام توسعه این شرکت دانشبنیان در این باره میگوید: شرکت ما موفق به تولید دستگاههای پوش دهی در خلاء در ایران شده و بومی سازی این دستگاه را بر اساس تکنولوژی روز دنیا انجام دادهایم. این مجموعه دانش بنیان قادر است که انواع چراغهای خودرو در رنگهای متنوع را با خواص مکانیکی و حرارتی مناسب تولید کند.
وی میافزاید: افتخار ما این است که یک زنجیره تأمین کامل در صنعت روشنایی خودرو با کمترین میزان وابستگی به خارج کشور ایجاد کردهایم و نه تنها جلوی خروج میلیونها دلار ارز را از کشور گرفتهایم، بلکه با اشتغالزایی و تولید دانشبنیان توانستهایم یک زنجیره ارزش توانمند داخلی از تولید مواد اولیه تا بستهبندی نهایی محصولات را مدیریت کنیم و همه اینها با بهرهمندی از دانش و توانایی نخبگان داخلی حاصل شده است.
* دستاورد دهها میلیارد دلاری برای کشور
امید اسدی، کارشناس فناوری نانو نیز با اشاره به شگفتیهایی که نانو به عنوان کوتوله شگفت انگیز در علم دنیا و ایران داشته است، میگوید: فناوری نانو به صورت بالقوه کمک میکند تا یک سری از توانمندیها، امکانات و فضاهای تکنولوژی را به دست آوریم که در حالت عادی یا در قالبهای دیگر این را نداریم، نانو یکی از فناوریهای جدیدی است که با توجه به گستردگی دامنه نفوذ آن ازنظر کاربردی میتواند در صورت سرمایهگذاری بر روی آن، دهها میلیارد دلار برای کشور دستاورد و عرضه داشته باشد که کار بزرگی است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/