رویکرد «رشد هوشمند شهری» بر چه اصولی استوار است؟/ از افزایش خدمات تا بهبود کیفیت محیطزیست
گیسو ماهوتی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در بندرانزلی با اشاره به رویکرد رشد هوشمند شهری در توسعه پایدار شهرهای ساحلی اظهار کرد: سواحل شمالی ایران روند رو به گسترش شهری را تجربه مـیکننـد، بـه گونـهای کـه بیـشتر شـهرهای ساحلی شمال کشور با پدیده رشد پراکنده شهری و شکلی از حومهنشینی ساحلی مواجه هستند.
وی اضافه کرد: ایـن موضوع موجب تغییر کاربری و تخریب اراضی کشاورزی پیرامون شهرها، بهرهبرداری نامناسب و بیش از ظرفیت از منابع طبیعی، بهرهبرداری بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی، آلودگی روزافزون منابع آبهای سـطحی، فقدان تعامل مناسب میان حملونقل و کاربری زمین، افـزایش هزینـههای مـدیریت شـهری و نـابرابری اجتماعی و اقتصادی در این شهرها شده است، تا جایی که پایداری اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی این شهرها را با مخاطره همراه کرده است.
عضو هیئت علمی گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی متذکر شد: بنابراین رونـد موجود آغازگر طرح مباحثی مهم در تغییـر دیـدگاه مـدیریتی و فـضایی در نـواحی سـاحلی شـده و توسعه پایدار در صدر برنامهریزی و مدیریت محیطزیست در این شهرها قرار گرفته است.
ماهوتی با بیان اینکه رشد هوشمند شهری از جمله این رویکردهاست، مطرح کرد: بنیاد و اساس رشد هوشمند بر این اصل استوار است که توزیع متناسب کـاربریها و شـکل فـشرده شـهری موجب «استفاده کمتر از خودرو» و «بهبود کیفیت محیطزیست» میشود. در واقع رشد هوشمند با استفاده از منابع موجود، افزایش خدمات شهری، توسـعه کـاربریهای ترکیبـی، ایجاد امکانات حملونقل عمومی و طراحی یکپارچه در مقیـاس انـسانی، روش پایـداری را بـرای توسـعه شهر پیشنهاد میدهد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه توسعه هوشمند تضمینی برای توسعه محلات و شهرها، مناطق و توسعه مسکن از لحاظ اقتصادی دقیق، دوستدار محیط زیست و در راستای بهبود کیفیت زندگی است، ادامه داد: با توجه به خصوصیات و چالشهای منحصربهفرد شهرهای ساحلی در ایجاد تعادل میان فرآیندهای انسانی و اکوسیستمی از یک سو و سازگارکردن کاربریهای متنوع و بعضاً متضاد که از جانب ذینفعان مورد حمایت قرار میگیرند از دیگر سو، توسعه پایدار بهعنوان پارادایم غالب در کانون تلاشها برای برنامهریزی و مدیریت شهرهای ساحلی قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی افزود: رشد هوشمند که داعیه رشد جوامع در مسیری که از فرصتهای اقتصادی بیشتری برخوردار باشند و از محیطزیست و سلامت عمومی محافظت کرده و موجب ارتقای زیستگاههای مهم، حساس و مولد میشود را دارد، خود را بهعنوان یکی از بهترین رویکردهای دارای سیاست برای کمک به توسعه پایدار شهرهای ساحلی مطرح میکند.
انتهای پیام/۴۰۷۸/
انتهای پیام/