لزوم شبکهسازی بین شرکتها و هستههای فناور مراکز رشد/ امیدآفرینی در جوانان با روانسازی قوانین تجاریسازی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی یزد که اکنون دارای ۶ هسته فناور، چهار شرکت در مرحله پسارشد، دو شرکت خلاق، ۱۴ واحد فناور و چهار شرکت دانشبنیان است بهتازگی بر اساس ارزیابی و سطحبندی انجامشده توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، این مرکز رشد جایگاه سطح یک را به خود اختصاص داد.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با محمدمهران لسانصدق رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی یزد و فارغالتحصیل مقطع دکتری نرمافزار، عضو هیئت علمی گروه کامپیوتر این واحد دانشگاهی گفتوگو کرده و تازهترین فعالیتها، دستاوردها و برنامههای آینده این مرکز رشد را جویا شده است که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: وضعیت کنونی مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی یزد چگونه است؟
لسانصدق: اکنون در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد 6 هسته فناور، چهار شرکت در مرحله پسارشد، دو شرکت خلاق، چهار شرکت فناور و چهار شرکت دانشبنیان مستقر هستند و صف ورودی پذیرش مرکز با وجود درخواستهای زیادی که داشتهایم بالغبر 10 درخواست مراحلشان را طی کردهاند که باید جلسات پذیرش برای آنها تشکیل شود و اگر طرح آنها مورد نظر داوران شورای پذیرش مرکز رشد قرار گرفت، میتوانیم آنها را در مرکز رشد مستقر کنیم.
آنا: از چه زمانی فعالیت مرکز آغاز شد و تاکنون چه موفقیتهایی در مسیر طی شده حاصل شده است و چه دستاوردهایی داشتهاید؟
لسانصدق: سال 1386 به راهاندازی مرکز رشد واحد دانشگاهی یزد اقدام کردیم. آن زمان با توجه به محدودیت فضایی که وجود داشت، توانستیم پنج شرکت فناور را جذب کنیم تا فعالیت خود را آغاز کنند.
زمانی که مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی یزد را راهاندازی کردیم، نخستین موافقت اصولی خود از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را هم به همراه داشت. تاکنون تلاشهای بسزایی بهویژه در ادوار مختلف رؤسای دانشگاه شده و معاونت پژوهش و فناوری حامی اصلی مرکز بوده است تا از این سرمایه بهرهوری و تلاش کنیم جوانان را به سمتوسوی فناوری سوق دهیم.
دانشگاه آزاد اسلامی اکنون به سمت دانشگاه کارآفرین حرکت کرده و سند تحول سازمانی مبسوطی طراحی شده است و در این راستا فعالسازی مراکز رشد، راهاندازی سراهای نوآوری و هدایت دانشجویان، استادان و اعضای هیئت علمی به سمت فعالیتهای فناورانه و نوآوری و تبدیل علم به ثروت در دستور کار قرار گرفته به همین دلیل مراکز رشد واحدهای فناور از جایگاه ویژهای برخوردار هستند.
آنا: تازهترین فعالیتها و برنامههای در حال اجرا و اهداف و برنامههای پیش روی مرکز رشد را بیان کنید.
لسانصدق: تازهترین فعالیتها و برنامههایی که توسط مرکز رشد و با هدایت و راهبری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه صورت گرفت، برگزاری رویدادهای فناورانه بود که اسفند سال گذشته در پویش کشوری بین دانشگاههای آزاد سراسر کشور انجام شد و 20 رویداد فناورانه با تعداد 540 ورودی ایده و هسته تشکیل و از این تعداد 60 نفر انتخاب و به نمایشگاه عصر امید تهران(خرداد1401) معرفی شدند.
نمایشگاه عصر امید یا گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی با حضور یک هزار استارتآپ و شرکت فناور و خلاق، یک هزار هسته پژوهشی و زیرساخت و یک هزار شرکت در مجموع سه هزار شرکت فناور و خلاق، هسته پژوهشی و زیرساخت خرداد 1401 در مصلای تهران برگزار شد.
نمایشگاه بسیار عالی بود و در شبکهسازی بین واحدهای استانی نقش بزرگی را ایفا کرد و با توجه به اینکه بازدیدکننده خارجی داشت، دوستان موفق شدند تعداد زیادی تفاهمنامه منعقد کنند، تعدادی قرارداد بین شرکتها و هستههایی که معرفی شدند نیز بسته شد و الان در مرحله اجرا هستند.
طبق برنامهای که داریم در مرکز رشد قرار است با پذیرش هستهها و واحدهای ممتاز بتوانیم سطح فناوری را بین دانشجویان، فارغالتحصیلان و استادان ارتقا بخشیم. تعاملات خوبی با پارک علم و فناوری داریم و جزء برنامههایمان است که شرکتها و هستههایی که فناور هستند را در سال 1401 که سال دانشبنیان است به سمتوسویی سوق دهیم، راهنمایی و حمایتشان کنیم که بتوانند مجوز دانشبنیانیشان را بگیرند.
آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا توسط واحدهای فناور مرکز به تولید محصولی دست یافتید؟
لسانصدق: در دوره مبارزه با کرونا برخی از شرکتهای فناور مرکز رشد واحد یزد فعالیتهایی مانند طراحی دستگاه تبسنج و اکسیژنسنج با قابلیتهای اضافه انجام و دستگاه ضدعفونی ساخته شد؛ البته شرکتهایی در مرکز رشد حضور داشتند که با تولید مواد ضدعفونیکننده نقش بسیار مؤثری را در کنترل کرونا در کشور ایفا کرده و توانستند جایگاه ویژهای را به خودشان اختصاص دهند.
آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در تمامی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی چه پیشنهادی ارائه می دهید؟
لسانصدق: دانشگاه آزاد اسلامی یزد مانند همه استانهای دیگر برای توسعه مراکز رشد، راهاندازی مراکز در واحدهای دهگانه استان را برنامهریزی کرده و در گام نخست تقریباً مرکز رشد خاتم نهایی شده و اتفاقاتی خیلی خوبی بین رئیس واحد، رئیس مرکز و فرمانداری خاتم افتاده و تلاش میکنیم مرکز رشد خاتم به صورت جدی راهاندازی شود. در آغاز سه شرکت و چند هسته برای پذیرش اعلام آمادگی و درخواست دادند که امیدواریم در اسرع وقت به نیازهای آنها جواب دهیم.
در ارتباط با مراکز دیگر رایزنی کردهایم و به ترتیب سعی میکنیم مراکز رشد دهگانه را راه بیندازیم و جوری باشد که همه دانشجویان، فارغالتحصیلان، استادان، اعضای هیئت علمی، کارمندان و اصولاً کل مردم به مراکز رشد -که صرفاً به خانواده دانشگاه آزاد اسلامی تعلق ندارد- دسترسی داشته باشند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد موفق شده با تعامل خوبی که با پارک علم و فناوری داشته تفاهمنامهای را امضا کند و سطح همکاری مراکز رشد را به پردیس فناوری ارتقا دهد و جای بسیار خوشحالی دارد که این اتفاق در یزد رقم میخورد.
یکی دیگر از برنامهها، شبکهسازی بین شرکتها و هستههای مستقر است. شرکتها و هستهها در شبکه دانشگاهی کشور معرفی شوند و کاری کنیم که بتوانند روی پای خودشان بایستند و با قدرت مالی و توانایی خوب علمی بتوانند خودشان برای نفرات بعد مشوق و شتابدهنده باشند.
آنا: نواقص و کمبودها در راه تجاریسازی محصولات فناور را چه میدانید؟
لسانصدق: در راه تجاریسازی محصولات فناورانه عمدتاً به نظر میرسد یکسری از نواقص و کمبودها به آموزش متقاضیان برمیگردد که به اندازه کافی آموزش ندیدهاند، راهنماهای فعال و خوبی کنارشان نیست. در بعضی از موارد قوانین هنوز روان نشده و مراحل آن باعث میشود جوانترها ناامیدانه به موضوع نگاه کنند؛ البته در بخش تجاریسازی سعی کردهایم در مرکز رشد با تشکیل جلسات و معرفی راهنماها، مشاوران و منتورها در توسعه بازار فناور به دوستان کمک کنیم.
آنا: آیا با گذشت چند سال از عمر مراکز رشد، تمام بخشهای دانشگاه توانستهاند مأموریت مراکز رشد و سرای نوآوری را بشناسند. هماهنگی لازم بین بخشهای مختلف دانشگاه در زمینه حمایت از مراکز رشد وجود دارد؟
لسانصدق: دانشگاه آزاد اسلامی در کشور کل شبکه خود را پای کار آورده و حاضر است برای شرکتهایی که در مراکز رشد فعال هستند، توسعه بازار و بازاریابی انجام دهد و خود دانشگاه سعی میکند اگر محصولاتی مورد نیاز باشد جزء نخستین خریدارها باشد.
تمام بخشهای دانشگاه توانستهاند با مأموریت مراکز رشد و سراهای نوآوری آشنا شوند. برگزاری رویداد سراسری عصر امید و آگاهیبخشی و آشنایی بین اعضای هیئت علمی، دانشجویان و کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور، مأموریتهای مرکز رشد و سرای نوآوری را سرعت و وسعت بخشید؛ البته سعی میکنیم با تشکیل جلساتی همکاران را ترغیب کنیم به اینکه به سمتوسوی فضاهای نوآوری، کسبوکار و فناورانه حرکت کنند. از تجارب همکاران دارای تخصص استفاده میکنیم تا به شرکتهای مستقر در مرکز رشد راهنمایی بدهند.
انتهای پیام/۴۱۲۱/
انتهای پیام/