فضای حفاظتی را باید از روی موزهها برداریم/ موزهها متعلق به مردمند، باید از صبح زود تا آخر شب باز باشند
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در نشست خبری معاون میراث فرهنگی کشور به مناسبت روز جهانی حفاظت از یادمانها و محوطههای تاریخی و ارائه عملکرد یکساله این معاونت که صبح یکشنبه 22 فروردین در محل سازمان میراث فرهنگی برگزار شد، محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به ارائه آمار و اطلاعاتی از عملکرد سال 1394 این معاونت پرداخت و از تحول بینظیر در این حوزه ناشی از شرایط جامعه و رویکردهای دولت در سال همراهی و همدلی ملت و دولت خبر داد.
طالبیان با ذکر مثالهای متعدد از توسعه تقویت میراث ملموس و ناملموس، از جمله در حوزههایی مانند توسعه و مرمت، آموزش، تشکیل 790 کارگاه فعال مرمتی در کشور، توسعه موزهها، بومگردی، تبدیل اماکن تاریخی به فضاهای صنایع دستی یا اقامتی، بیش از 700 تفاهمنامه با دارندگان آثار تاریخی و تقویت همکاریهای بینالمللی و منطقهای، سال 94 را با وجود وضع نامناسب اعتبارات مالی یک سال موفق در این عرصه دانست و ابراز امیدواری کرد که در سال 1395 شاهد شکوفایی هر چه بیشتر در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشیم.
در این جلسه محمدرضا کارگر مدیرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی کشور نیز از حرکت به «آستانه تغییر عمومی در نگاه به میراث فرهنگی» خبر داد و گفت: «این رویکرد به جایی میرسد که روزی میراث فرهنگی از بحث حفاظت خارج شود.»
وی افزود: «روزی که مردم حفاظت کنند، روز موفقیت ماست؛ یعنی سازمان میراث فرهنگی نقش حفاظتی دیگر ندارد و مردم و نهادهای اجتماعی نقش حفاظتی از میراث را بر عهده میگیرند.»
کارگر در بخش با ذکر مثال و تجربهای از کشور آلمان گفت:«(در آن کشور) اگر دولت بخواهد اثری را تخریب بکند، مردم جلوی آن را میگیرند. یعنی حفاظت در مقابل دولت بود، نه در مقابل مردم».
همچنین در جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران، محمدرضا کارگر تأکید کرد که نگاه حفاظت فیزیکی باید از روی موزهها باید برداشته شود. وی در تشریح سیاست این سازمان گفت: «ما رویکردی جدی در مورد موزهها داریم؛ فضای حفاظتی را از روی موزهها باید برداریم.» مدیرکل موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی با اشاره به نمونه خانه هنرمندان گفت: «آنچه در میراث فرهنگی روی موزهها سایه انداخته، فضای حفاظت است. یعنی هر برنامهای که میخواهیم بگذاریم، گفته میشود باید حفاظت (فیزیکی) نظر بدهد.» وی افزود: «موزهها مکانهایی متعلق به مردم هستند و ما اعتقاد داریم از صبح زود تا آخر شب باید باز باشند و محل حضور مردم باشند. برنامههای موزهها صرفاً در چارچوب برنامههای نمایشگاهی نمیماند و موزه به مکانی برای اتفاقات فرهنگی و رویدادهای هنری و تحولات اجتماعی بدل میشود.»
در این مورد همچنین محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان بر تغییر نگاه این سازمان نسبت به روشهای حفاظت و رویکرد حفاظت الکترونیک و نامحسوس تأکید کرد.
در جلسه نشست خبری معاون میراث فرهنگی کشور به مناسبت روز جهانی حفاظت از یادمانها و محوطههای تاریخی و ارائه عملکرد یکساله معاونت میراث فرهنگی، همچنین فرهاد نظری مدیر کل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای آثار معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی، غلامرضا میثاقیان مدیرکل دفتر بازاریابی و تبلیغات گردشگری و فرهاد عزیزی مدیر کل امور پایگاه های میراث جهانی در مورد عملکرد مجموعه تحت نظارت خود توضیحاتی ارائه کردند.
انتهای پیام/