اولین آنالیز از اتمسفر سیاره هماندازه زمین شگفتیساز شد
به گزارش گروه علم وفناوری خبرگزاری آنا به نقل از GizMag، ستارهشناسان با استفاده از ابزارآلات دقیق روی تلسکوپ فضایی هابل برای اولین بار قادر به شناسایی و آنالیز ترکیبات اتمسفر سیارهای بسیار دورتر از زمین شدند. این سیاره به سختی اندازه سیاره ماست. یافتهها نشان میدهد که اتمسفر این سیاره دارای مقادیر زیادی هیدروژن، کرین و هلیوم است. این اطلاعات به دانشمندان سرنخهای زیادی درباره چگونگی شکلگیری و تکامل این سیاره داده است.
این سیاره به نام «55 Cancri» در سال 2004 کشف شد و در دسته «فوق زمینی» - در این نوع دستهبندی سیارات با جرمی بین 1 تا 10 برابر سیاره خودمان مقایسه میشوند- قرار گرفته است. برای مثال، سیاره «55 Cancri» دارای جرمی هشت برابر و قطری دو برابر زمین است.
باورها بر این است که سیارات فوق زمینی رایجترین نوع سیاره در کهکشان ما هستند اما حداقل سه فاکتور بسیار غیرمعمول وجود دارد که سیاره «55 Cancri » را نادر و گرانبها میکند.
اولین مورد، این سیاره به طور متوسط تنها 40 سال نوری از زمین فاصله دارد. دوما، این سیاره بسیار نزدیک به ستارهاش میچرخد که باعث افزایش دمای سطح این سیاره تا هزاران درجه میشود و این امر موجب دیده شدن این سیاره در نور مادون قرمز میشود.
و آخرین مورد، این سیاره به طور مستقیم هر 18 ساعت (از دیدگاه زمینی) از جلوی خورشید خود عبور میکند که این امر مشاهده آن در طیف مرئی را نیز ممکن میسازد.
مطالعات قبلی روی این سیاره باعث شد دانشمندان لقب «سیاره الماس» را به آن بدهند چراکه معتقدند هسته این سیاره چنان غنی از کربن است که امکان دارد زیر فشار بالای این سیاره به شکل الماس درآید.
مطالعات بعدی با تلسکوپ فضایی اسپیترز منجر به گمانهزنههایی درباره این سیاره شد که با توجه به فضا و دمای بسیار بالای این سیاره، اگر آبی در سطح سیاره «55 Cancri» وجود داشته باشد، باعث ذوب شدن سنگهای سیاره و تولید لایههای ضخیمی از بخار آب میشد.
ستارهشناسان به راحتی میتوانند جرم و قطر سیارههای دور دست را به دست آورند اما تجزیه و تحلیل ترکیبات اتمسفرشان بسیار چالشبرانگیز است. در سال 2014، وقتی که دوربین WFC3 هابل دو سیاره فوق زمینی را نشان داد، نتایج حاصل مبهم و نامشخص بود و تنها توانست سیاراتی پوشیده شده در ابرهای ضخیمی را نشان دهد که این ابرها متشکل از مولکولهایی ناشناخته و بسیار سنگینتر از هیدروژن بودند.
اما حالا محققان به کمک یک تکنیک آنالیز جدید و مشخصه منحصر بهفرد و مطلوب سیاره «55 Cancri»، متوجه شدهاند که هیچ اثری از بخار در این سیاره نیست و در عوض مقادیر زیادی هلیوم و هیدروژن در اتمسفر آن وجود دارد.
آنجلس سیاراس، یکی از افرادی که در توسعه تکنیک جدید کمک کرده است، در اینباره توضیح میدهد: «این اولین بار است که قادر به پیدا کردن سرنخهایی شدیم که نشان از وجود گازها در اتمسفر سیارات فوق زمینی میدهد. مشاهدات روی اتمسفر سیاره 55 Cancri نشان میدهد که این سیاره توانسته به مقادیر قابل توجهی هیدروژن و هلیوم دست یابد که در اصل منشاء آنها از سحابی است که آن تشکیل شده است».
این دادهها همچنین به وجود هیدروژن سیانید اشاره میکند که نشاندهنده اتمسفری غنی از کربن و نسبت بالای کربن به اکسیژن است که امکان حضور مولکولهایی مانند کربن مونوکسید (CO)، دیاکسید کربن (CO2) و استیلن (C2H2) را در ترکیبات این اتمسفر اضافه میکند.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/