تجارت مانع افزایش هزینه نهادههای تولید/ رقابتپذیری کشورهای در حال توسعه چگونه ممکن است؟
علیرضا فرخبخت در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با بیان اینکه چند دهه اخیر هیچ کشوری بدون تجارت خارجی نتوانسته دستاورد اقتصادی قابل توجهی کسب کند، اظهار کرد: نتایج بسیاری از پژوهشها و بررسیهای اقتصادی نشان میدهد که حضور فعال کشورها در عرصه تجارت بینالملل نقش مهمی در بهبود نرخ رشد تولید ناخالص داخلی آنها داشته و خواهد داشت.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی با بیان اینکه تجارت خارجی بهویژه برای کشورهای در حال توسعه از اهمیت بیشتری برخوردار است، ادامه داد: اغلب این کشورها با مشکلاتی مانند کمبود منابع اقتصادی، کمبود نیروی کار ماهر، ضعف در آموزش، عدم دسترسی به فناوری و... دست و پنجه نرم میکنند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: حضور فعال در عرصههای جهانی اگرچه نمیتواند مشکلات یادشده را رفع کند، اما نقش بسیار حیاتی در فائق آمدن بر آنها ایفا میکند.
فرخبخت در ادامه مهمترین مزایای تجارت خارجی را اینگونه برشمرد: تجارت میتواند موجب افزایش سرمایهگذاریهای خارجی و بهرهوری از طریق بخش خصوصی شود که به کاهش فقر در بین شهروندان کمک میکند.
وی با تأکید بر اینکه تجارت موجب کاهش هزینه نهادههای تولید میشود، ادامه داد: با پیدایش منابع مالی جدید ارزش افزوده کالاهای تولیدی بالا رفته و جایگاه بهتری در زنجیره تأمین جهانی کسب میشود، به عبارتی تجارت موجب افزایش رقابتپذیری کشورهای در حال توسعه میشود.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی متذکر شد: تجارت خارجی امکان دسترسی به بازارها و نهادههای تولیدی جدید را مهیا میکند و از این طریق نهتنها به متنوعسازی محصولات صادراتی آنها کمک میکند، بلکه منحنی امکانات تولید آنها را نیز بالاتر میبرد.
فرخبخت بیان کرد: از طریق تسهیل در تبادل دانش فنی و سرمایهگذاری نوآوری بالاتر میرود و با ایجاد بازارهای جدید برای کسب و کارهای محلی و رفع موانع غیرضروری، صادرات را برای آنها آسان میکند.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی با تأکید بر اینکه صادرات موجب افزایش منابع تأمین کالاها و خدمات شده و فضای رقابتی در بازارها ایجاد میکند، ادامه داد: در این راستا مصرفکنندگان گزینههای بیشتری در اختیار داشته و هزینه کمتری بپردازند.
وی تشریح کرد: تجارت به انتقال مستمر دانش و راهکارهای مفید بین شرکای تجاری میانجامد و از این طریق نقش بسیار مهمی در بهبود استانداردهای کیفی و زیستمحیطی و توانمندی نیروی کار ایفا میکند.
فرخبخت، تجارت را موجب مولد شدن بخشهای مختلف اقتصادی عنوان و تشریح کرد: در این راستا فرصتهای شغلی جدید با سطح درآمد بالاتر ایجاد شده و کیفیت زندگی مردم کشورهای مختلف را بهبود میبخشد.
وی با بیان اینکه با توجه به اهمیت زیاد تجارت خارجی و نقش آن در توسعه اقتصادی کشورها باید بیش از پیش به این موضوع در کشور توجه شود، افزود: با توجه به شرایط تجارت خارجی در ایران باید بخشهای درگیر در حوزه تجارت خارجی از سازمانها جدا و زیرمجموعه یک سازمان واحد قرار گیرند.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی متذکر شد: مجموعه قوانین و مقررات مشخص در راستای تسهیل و کارآمد شدن تجارت خارجی تدوین شده و باید از تولید بخشنامههای سلیقهای و پیدرپی متناقض و سدکننده پرهیز شود.
فرخبخت، دیپلماسی اقتصادی فعال باید از سوی وزارت امور خارجه در دستور کار قرار گیرد، توضیح داد: نقش و جایگاه حوزههای تخصصی مانند اتاقهای بازرگانی توسط بخش دولتی بیش از پیش دیده میشود.
وی اضافه کرد: باید زیرساختهای لازم برای ارتقای تجارت خارجی و حمایتهای مطلوب دولت در راستای ارتقای بخش خصوصی کارآمد بیشتر و مناسبتر شود.
گفتوگو از حمیدرضا ساسانیان
انتهای پیام/۴۰۷۸/
انتهای پیام/