دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 مرداد 1401 - 15:47

برگزاری هیئت، لوازم مورد نیاز هیئت عزاداری و تزیین با پرچم محرم

عزاداری برای سید و سالار شهیدان، یکی از آداب سنتی و مذهبی در کشور ما است. لزوم اجرای این مراسم برای زنده نگه داشتن هدف امام حسین علیه‌السلام، بر همگان مشخص است. عزاداران حسینی همه ساله با شور و عشق به آن حضرت، تمام تلاششان را برای زنده نگه‌داشن این سنت خواهند داشت. با نزدیک شدن به ایام ماه محرم، جوانان علاقه‌مند به سیدالشهدا، در تدارک برپایی هیئت و تکیه عزاداری هستند
کد خبر : 670870
رپرتاژ

به گزارش خبرگزاری آنا عزاداری برای سید و سالار شهیدان، یکی از آداب سنتی و مذهبی در کشور ما است. لزوم اجرای این مراسم برای زنده نگه داشتن هدف امام حسین علیه‌السلام، بر همگان مشخص است. عزاداران حسینی همه ساله با شور و عشق به آن حضرت، تمام تلاششان را برای زنده نگه‌داشن این سنت خواهند داشت. با نزدیک شدن به ایام ماه محرم، جوانان علاقه‌مند به سیدالشهدا، در تدارک برپایی هیئت و تکیه عزاداری هستند. برپایی هیئت‌های عزاداری، باید بر پایه اصول و نظم خاصی باشد تا بتواند در شان عزاداران حسینی باشد. در این مطلب یک راهنمای کامل برای برپاکردن هیئت و تکیه خواهیم داشت.


مراحل برپایی هیئت


برای برپا کردن هیئت و انجام مراسم عزاداری، باید روال و مراحل خاصی را طی کرد. از آن‌جایی که انجام هر کدام از این مراحل، باعث بهتر برگزار شدن آن خواهد بود، باید قبل از اقدام به برپایی هیئت، لیستی از اقداماتی که باید انجام داد تهیه کرد و بعد از برآورد هزینه، برای تدارک همه چیز آماده شد. بانیان هیئت، هزینه‌های لازم برای هیئت را تامین می‌کنند. اما گاهی هم از کمک‌های مردمی در این زمینه استفاده خواهند کرد. معمولا محل این هزینه‌های مردمی مربوط به هیئت، از نذورات و کمک‌های مردم است.


دریافت مجوز و مشخص کردن محل هیئت


در قدم اول باید محلی را برای برپایی هیئت در نظر گرفت. اگر محل مورد نظر یک خانه، حیاط خانه یا حسینیه باشد که هیچ. اما اگر قرار است هیئت در خیابان برپا شود، باید ابتدا مجوزهای مربوط به آن از شهرداری و امور مساجد اخذ شود. دقت کنید، محل برقراری هیئت،‌ جایی نباشد که مسیر مردم را ببندد. در این ایام نباید برای همسایگان و کسبه محل، ایجاد مزاحمت یا ترافیک کرد. پس ابتدا محل مناسب را انتخاب کرده و سپس کار را شروع می‌کنیم.


پرچم های محرم نصب شده جلوی هیئت عزاداری


برپایی هیئت و طراحی داخلی آن با پرچم محرم


برای زدن تکیه، ابتدا باید داربست زد. برای علم کردن داربست باید به سراغ افرادی که نصاب داربست هستند رفت. میله‌های داربست باید از کیفیت بالا و مقامت خوبی برخوردار باشد تا حداقل برای ده شب بتواند جوابگوی مراسم شما باشد. در مرحله بعد باید به سراغ چادرها و پارچه‌های تکیه رفت. معمولا برای پوشش کلی تکیه، از پارچه‌های برزنتی استفاده می‌کنند. این پارچه‌ها در برابر باد و باران مقاومند. باید مراقب بود که سقف هیئت به سمت عقب شیب داشته باشد تا در صورت بارش باران آب روی آن جمع نشود. اطراف چادر دیوارها را هم با کیسه‌های شنی یا آجر محکم کنید تا در صورت وزش باد چادر از جا درنیاید. چادرهای دیوارها هم باید به خوبی محکم شوند. در داخل تکیه، از پارچه‌های مشکی برای پوشاندن دیوار استفاده کنید. این پارچه‌ها بیشتر از جنس تترون هستند اما گاهی پارچه‌های ساتن مشکی هم برای دیوارها استفاده می‌شوند. کتیبه‌های دیواری که اشعار عاشورایی یا احادیث یا نام‌های شهدای کربلا روی آن‌ها نقش بسته‌اند بهترین انتخاب برای این قسمت هستند. همچنین می‌توانید با خرید پرچم‌ محرم و تابلوها و کتیبه‌هایی با تم عاشورا، داخل تکیه را تزیین نمایید. کف هیئت را با یک موکت پوشانده و بعد روی آن فرش پهن کنید.


آشپزخانه هیئت


معمولا بخشی در کنار هیئت به عنوان آشپزخانه در نظر گرفته می‌شود. گاهی هم همسایه‌ها حیاط خود را برای این منظور در اختیار افراد هیئت قرار می‌دهند. برای آشپزخانه شما نیاز به سرویس پذیرایی دارید. سماور، کتری، قوری و استکان برای تهیه چای اولین مورد ضروری هیئت است. به جای استکان می‌توانید از لیوان‌های یک‌بار مصرف هم استفاده کنید. در این قسمت نیاز به چند قندان، سینی و قاشق هم خواهید داشت.


یک منقل برای سوزاندن اسپند نیاز دارید. در این مورد هم باید دقت کنید که مقدار زیادی اسپند در آتش نریزید که دود آن آزاردهنده شود.


تهیه لوازم هیئت عزاداری


برای راه‌اندازی هیئت زنجیرزنی یا سینه زنی، نیاز به لوازم خاص دیگری نیز دارید. طبل، دهل، سنج، زنجیر، علامت و پرچم از ملزومات هیئت‌های زنجیر زنی هستند. یک ماشین برای حمل ضبط و آمپلی‌فایر هم نیاز دارید. پرچم‌های مختلف در ابعاد گوناگون در جلوی هیئت باید قرار داشته باشند. برای خرید لوازم هیئت عزاداری می‌توانید از سایت‌های معتبر و قدیمی این حوزه مثل خدمتگزاران استفاده نمایید.


نکات مهمی که باید به آن‌ها توجه کنید


حالا که تمامی وسایل را لیست کردید، بهتر است نکاتی را هم که برای برپایی بهتر مراسم لازم است، بدانید.



  • مراسم عزاداری را تا پاسی از شب ادامه ندهید. این کار ممکن است باعث آزار همسایه‌ها شود و احیانا اگر کسی بیمار در خانه داشته باشد، زحمت او بیشتر خواهد شد.


  • صدای باندهای ضبط صوت نباید خیلی بلند و آزاردهنده باشد. انتخاب نوحه‌ها هم به گونه‌ای باشد که پیام خاصی هم داشته باشد. از اشعار مفهوم و ریتم‌های سنگین استفاده کنید.


  • حتما در کنار هیئت، سطل‌های زباله قرار دهید تا مردم بتوانند لیوان‌ها و دیگر زباله‌ها را در آن بریزند و اطراف محل هیئت کثیف نشود.

  • داخل هیئت هم باید همواره مرتب و تمیز باشد. اجازه ندهید کسی با کفش وارد هیئت شود و همه چیز را با نظم در گوشه‌ای قرار دهید. هر شب بعد از پایان مراسم، همه را به خوبی تمیز کرده و محل هیئت را جارو کنید تا برای مراسم فردا آماده باشد.


  • همسایه‌های اطراف هیئت را در اولویت پخش غذا قرار دهید.

  • اگر در هیئت شما تعداد کودکان زیاد هستند، حتما فردی را برای مراقبت از آن‌ها در نظر بگیرید. می‌توانید کتاب‌های داستان با مایه‌های مذهبی و روایت‌هایی مربوط به حادثه عاشورا تهیه کرده و به کودکان هدیه بدهید. پرچم‌های کوچک یا سربندهای سبز و مشکی هم برای کودکان جذابیت زیادی داشته و خاطره خوبی برایشان به یادگار خواهد گذاشت.


  • با عزاداران و مهمانان با ادب برخورد کنید. همه مهمان امام حسین علیه‌السلام هستند و باید شان آن‌ها حفظ شود.


  • وسایل را به‌خوبی نگهداری کنید. پرچم‌ها، کتیبه‌ها و چادرها را به‌صورت منظم تا کرده و جمع‌آوری کنید. چون این وسایل تا یک‌سال بعد قرار است انبار شوند. به همین دلیل باید خیلی با دقت جمع‌آوری شوند تا به مرور زمان از بین نروند.

  • یک صندوق برای جمع‌آوری مقادیری پول به‌منظور نوسازی لوازم هیئت باید داشته باشید. وسایل به مرور زمان کیفیت خود را از دست می‌دهند و باید برای سال بعد وسایل سالم تهیه کرد.


  • هنگام اذان، صدای نوحه را قطع کرده و صدای اذان را پخش کنید. خوب است که مراسم نماز خواندن در هیئت داشته باشید.



پرچم این شهر عزادار حسین است


سخن آخر


برپایی هیئت‌ها و تکیه‌ها به مناسبت ایام عزاداری امام حسین علیه‌السلام، رسم دیرینه‌ای است که قرار است سینه به سینه به فرزندان ما به ارث برسد. هرچقدر این مراسم با نظم و کیفیت بالایی انجام شود، ریشه و اصالت آن بیشتر حفظ خواهد شد. در هنگام تهیه لوازم و ابزار لازم برای هیئت، به این نکته توجه کنید که بیشتر اصل کار برایتان مهم باشد، نه چشم و هم‌چشمی و موارد دیگر. پرچم‌ها و کتیبه‌ها را از متریال خوب و با اشعار و احادیث خوب انتخاب کنید. کیفیت پارچه‌ها هم اهمیت زیادی دارند که برای چند سال بتوانند جوابگوی هیئت شما باشند. این لوازم را می‌توانید از سایت‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی که عرضه کننده این اقلام هستند هم تهیه کنید. سایت خدمتگزاران یکی از این فروشگاه‌هاست که با عرضه محصولات عاشورایی با کیفیت، می‌تواند جوابگوی شما در این زمینه باشد. تیم این فروشگاه در کمترین زمان ممکن،‌ مایحتاج شما را به دستتان خواهند رساند. با آرزوی قبولی عزاداری‌های شما عزیزان در این ایام پربرکت.



انتهای رپرتاژخبری/ ر

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب