دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 مرداد 1401 - 13:56

استرداد اسدالله اسدی به ایران موقتاً ممنوع شد

رسانه‌های این کشور گزارش دادند که یک دادگاه در بروکسل با صدور حکمی، استرداد دیپلمات ایرانی زندانی در این کشور را موقتا ممنوع اعلام کرده است.
کد خبر : 670358
اسدالله اسدی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، پس از تصویب قانون تبادل زندانی با ایران در پارلمان بلژیک، رسانه‌های این کشور گزارش دادند که یک دادگاه در بروکسل با صدور حکمی، استرداد دیپلمات ایرانی زندانی در این کشور را موقتا ممنوع اعلام کرده است.


روزنامه بروکسل تایمز نوشت، دادگاه تجدیدنظر بروکسل روز جمعه با صدور حکمی، جلوی استفاده از هر امکانی توسط قوه مجریه بلژیک برای تحویل اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی به تهران را گرفت.


اسدالله اسدی که پیش از این به عنوان دیپلمات در سفارت جمهوری اسلامی ایران در اتریش فعالیت داشت، در یک فرایند کاملا غیرقانونی و نقض فاحش کنوانسیون وین بازداشت شد و در سال ۲۰۲۱ میلادی از سوی دادگاه شهر آنتورپ، به بهانه برنامه‌ریزی برای بمب‌گذاری در نشست سالانه گروهک منافقین در فرانسه، به ۲۰ سال حبس محکوم شد.


غریب‌آبادی دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران پیش‌تر در نامه به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از نقض فاحش حقوق اسدالله اسدی توسط مقامات جمهوری فدرال آلمان و بلژیک ابراز نگرانی کرد و گفت: آقای اسدالله اسدی از ماموران دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در وین اتریش است. وی در جولای ۲۰۱۸ در ایالت بایرن آلمان در زمان بازگشت به اقامتگاهش در وین، با وجود دارا بودن مصونیت سیاسی به طور غیرقانونی بازداشت شد. بعد از گذشت یکصدویک روز بازداشت با حکم غیرقانونی دادگاه کارلسروهه آلمان، در اکتبر ۲۰۱۸ به بلژیک منتقل شد. پس از انتقال، دادگاه کیفری آنتورپ برخلاف مصونیت دیپلماتیک آقای اسدی برابر کنوانسیون ۱۹۶۱ وین، وی را به صورت غیرقانونی به بیست سال حبس محکوم نمود. او در حال حاضر در بلژیک زندانی است.


با این وجود، پارلمان بلژیک در ۲۰ ژوئیه سال جاری، لایحه تبادل زندانیان با ایران را تصویب کرد که راه استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی را هموار می‌ساخت.


پیش‌تر، کمیته روابط خارجی مجلس عوام بلژیک روز چهارشنبه، ۱۵ تیرماه‌ پس از ساعت‌ها بحث و رایزنی در طول دو روز، این لایحه را به تصویب رسانده بود. از آن زمان، انتظار می‌رفت که این لایحه به تصویب پارمان بلژیک برسد چرا که پارمان این کشور به طور معمول از مصوبات کمیته‌های تخصصی خود پیروی می‌کند.


دویچه وله گزارش داد: توافق مزبور برای استرداد مجرمان در روز ۱۱ مارس(اسفند ۱۴۰۰) به امضای وزارت دادگستری بلژیک و سفیر ایران در این کشور رسیده بود. در متن این توافق آمده که «بهترین راه» برای ارتقای همکاری با ایران در مسائل قضایی این است که به محکومان اجازه داده شود تا دوران محکومیتشان را در کشورهای خود سپری کنند.


علاوه بر این، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری اخیرش در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه در روزهای اخیر موضوع امضای موافقت‌نامه انتقال محکومین بین ایران و دولت بلژیک در مجلس این کشور اروپایی مطرح شده و برخی با توجه به این موضوع به پرونده اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی بازداشت شده در بلژیک اشاره کردند، نظر شما در این ارتباط چیست و آیا بر این اساس این احتمال وجود دارد که در آینده شاهد مبادله و یا آزادی این دیپلمات ایرانی باشیم؟ تصریح کرد: در مورد آقای اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایرانی در بلژیک، ایران بارها مواضع خود را اعلام کرده و بر آزادی هر چه سریع‌تر این دیپلمات تأکید کرده است.


وی ادامه داد:‌ بحث موافقت‌نامه‌های قضایی اعم از استرداد مجرمان و... و یا همکاری‌های مربوط به مباحث کیفری و مدنی بین کشورها یک موضوع عادی و روتین است و هم ایران و هم بلژیک تعداد قابل توجهی از این نوع موافقت‌نامه‌ها را با کشورهای مختلف امضا کرده‌اند و انعقاد این نوع موافقت‌نامه‌ها برای همکاری‌های دوجانبه یک امر عادی و شناخته‌شده است.


سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر موضوع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه بازداشت اسدالله اسدی یک فرایند کاملا غیرقانونی و نقض فاحش کنوانسیون وین است، تصریح کرد: خواست ما از دولت بلژیک این است که این دیپلمات ایرانی را فورا آزاد کرده،‌ اعاده حیثیت کرده و خسارت وارده را جبران کنند و نسبت به بدعت گذاشته شده در نقض مصونیت دیپلمات‌ها مسئولیت خود را بپذیرد.


وی بار دیگر تأکید کرد: این موافقت‌نامه‌ها به صورت عام امضا می‌شود و یک امر کلی است.


انتهای پیام/۴۱۰۶/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب