استفاده فناورانه از ضایعات کشاورزی و شیلات ممکن است؟/ کاهش ورود آلایندهها به محیط زیست
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ علیرضا صیداوی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان و واحد رشت این دانشگاه در بخش «کتاب منتشره توسط ناشران بینالمللی معتبر» نهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی با ارائه کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» موفق به کسب مقام برتر و از وی تجلیل شد.
صیداوی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» که تألیف بخش «ضایعات و محصولات جانبی طیور» آن را برعهده داشته است، بیان کرد: محصولات جانبی و ضایعات، جزء لاینفک تولید محصولات کشاورزی و شیلاتی بوده و امروزه دانشمندان و پژوهشگران همچنان درگیر این موضوع هستند که با محصولات جانبی تولیدشده از کشاورزی و شیلات چه کنند.
وی توضیح داد: محصولات جانبی و ضایعات کشاورزی و شیلات فرصتهای ارزشمند زیادی را ایجاد میکند که تاکنون کمتر از آنها استفاده شده است. سالهای اخیر، چندین رویکرد نوآورانه برای تبدیل این محصولات جانبی به محصولات با ارزش افزوده بالا با کاربریهای غذایی، خوراک، دارو و سوخت معرفی شده است.
بیشتر بخوانید:
کاربردهای بیوتکنولوژی میکروبی در کشاورزی، زراعت پایدار و زیست پزشکی
تحقیق و تجربهای کاربردی برای دوستداران «علم و اسب»
تولید دانش فنی استخراج عناصر فلزی
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با بیان اینکه کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» در سه بخش تنظیم شده است، تشریح کرد: بخش نخست مربوط به محصولات جانبی حیوانات و کاربرد آنها در تولید آنزیمهای میکروبی، انرژی زیستی، خوراک و پپتیدهای فعال زیستی بوده و در بخش دوم، پیشرفتهای جدید در تبدیل محصولات جانبی گیاهی به سوختهای زیستی و آنزیمها، همراه با توضیحاتی در مورد استفاده از آنها به عنوان آفتکشهای زیستی، کودهای زیستی، عوامل اصلاح آلایندهها و سایر محصولات ارائه شده است.
این مؤلف ادامه داد: بخش آخر و پایانی کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» هم عامل غالباً نادیده گرفته شده در استفاده از محصولات جانبی کشاورزی و شیلات یعنی محدودیتها را مورد بحث قرار میدهد. در واقع علاوه بر ارزش تجاری، محدودیتهای متعددی ممکن است مانع از استفاده تجاری این محصولات جانبی و تبدیل آنها به محصولات با ارزش افزوده بالا شود. این محدودیتها عمدتاً محدودیتهای اقتصادی، سیاسی، حمل و نقل، فنی و مدیریتی است.
صیداوی با بیان اینکه اینجانب بخش ضایعات و محصولات جانبی طیور را در کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» منتشره توسط ناشران بینالمللی معتبر را تألیف کردهام به آنا گفت: در این بخش از کتاب گفته شده است که امروزه مسئله اساسی نه تنها تولید مواد غذایی کافی و با قیمت مناسب است؛ بلکه این نکته هم مهم است که این کار را به شیوهای پایدار انجام دهیم و حداقل تأثیرات منفی زیست محیطی را ایجاد کنیم.
وی با تأکید بر اینکه تولید محصولات غیرخوراکی با ارزش افزوده بالا از اهمیت زیادی در اقتصاد دنیا برخوردار دارد، اضافه کرد: در زمینه محصولات جانبی صنعت طیور هم باید ذکر کرد که در این صنعت ضایعات حیوانی زیادی اعم از فضولات/کود دامی همراه با ضایعات حاصل از فرآوری طیور و تخممرغ ایجاد میشود. اینها هم باعث بروز مجموعهای از مشکلات زیست محیطی میشوند و هم از سویی دیگر به دلیل تولیدنشدن محصولات بالقوه به جای این محصولات زائد، باعث ضرر اقتصادی میشوند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با عنوان اینکه استفاده از فناوریهای نوآورانه و دانشبنیان میتواند ورود آلایندهها به آب، خاک و هوا را کاهش داده و این ضایعات را به شکلهای مختلف بازیافت کند، توضیح داد: میتوان ضایعات حیوانی را به طور غیرمستقیم از طریق تأمین کود برای گیاهان استفاده کرد تا بعداً به عنوان غذای انسان و حیوانات قابل استفاده شوند.
صیداوی اظهار کرد: با استفاده از فناوریهای نوآورانه و دانشبنیان میتوان ضایعات حیوانی را به طور غیرمستقیم در تغذیه دام و طیور هم به کار برد و در نهایت جایگزین بخشی از اقلام جیره کرد. میتوان این ضایعات را به محصولاتی با ارزش افزوده بالا نیز تبدیل کرد.
میتوان ضایعات حیوانی را به طور غیرمستقیم از طریق تأمین کود برای گیاهان استفاده کرد تا بعداً به عنوان غذای انسان و حیوانات قابل استفاده شوند.وی یادآور شد: در بخش ضایعات و محصولات جانبی طیور کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» سعی شده است برخی از امکانات و فناوریهای موجود برای استفادههای غیرغذایی از ضایعات طیور معرفی و در عین حال راهکارهایی برای کاهش مشکلات حاد زیستمحیطی هم ارائه شوند. این محصولات اهمیت فوق العادهای در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه دارند.
به گفته معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان، استفاده بهینه از ضایعات صنعت طیور در حال تبدیل به یک موضوع مهم در اقتصاد کشورهاست و این بخش از کتاب به بررسی وضعیت گذشته، حال و چشماندازهای آینده این موضوع مهم میپردازد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت اهداف تألیف کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» را تشریح کرد و گفت: با توجه به اینکه در دنیا هیچ کتابی که به طور جامع به همه جنبههای استفاده فناورانه و دانشبنیان از ضایعات و محصولات جانبی کشاورزی و شیلات بپردازد، وجود نداشت؛ بنابراین به همراه جمعی از دانشمندان بزرگ و مطرح دنیا به تألیف مشترک این کتاب توسط انتشارات معتبر وایلی اقدام کردیم.
بیشتر بخوانید:
فارغالتحصیلان اقتصادی کارآفرینان حوزه اقتصاد نوین شوند
ساز و کار خلق پولهای مجازی و ریسک و بازده آنها با تأکید بر «بیتکوین»
جلوگیری از خامفروشی با تولید محصول نانوامولسیون زعفران
صیداوی دلایل برتری و انتخاب کتاب «محصولات جانبی کشاورزی و شیلات» در جشنواره فرهیختگان را هم توضیح داد و افزود: جامع و کامل بودن کتاب، اهمیت بسیار زیاد موضوع آن در دنیای کنونی، جهان شمول بودن موضوع کتاب و اینکه مباحث آن برای تمام کشورهای دنیا قابل استفاده و کاربرد است، نوآورانه و دانشبنیان بودن مباحث کتاب، ارزش افزوده بالایی که استفاده از توصیهها و راهکارهای مطرح شده در کتاب به دنبال خواهد داشت و جدید و به روز بودن مباحث کتاب و بالاخره انتشار آن توسط ناشری بسیار معتبر و شناخته شده در جهان، ازجمله دلایل انتخاب آن در جشنواره بوده است.
وی در ارزیابی خود از جشنواره نهم فرهیختگان عنوان کرد که این جشنواره در سالهای اخیر رشد کیفی بسیار خوبی را سپری کرده و امروزه به بلوغ عقلی و شکلی رسیده و امید است با ادامه روند کنونی آن، اثرات ارزشمندی در مجموعه دانشگاهی کشور در راستای حرکت در مسیر تعالی و تحول دانشگاه فراهم کند.
به گزارش آنا، نهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان همزمان با اختتامیه نمایشگاه رویداد ملی «عصر امید» با معرفی و تجلیل از برگزیدگان جشنواره با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، معاونان و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی و... به کار خود پایان داد.
انتهای پیام/۴۰۶۲/