مهمترین ایرادات کنکور سال ۱۴۰۲؛ از نادیدهگرفتن داوطلبان مناطق محروم تا تلنبارشدن صدها هزار معدل ۲۰ در کشور
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ نحوه برگزاری کنکوری ۱۴۰۲ به مناقشه جدی میان موافقان و مخالفان تبدیل شده و هر یک با جدیت بر نظر خود اصرار دارند اما در این میان استدلالهای گروه منتقد از اهمیت ویژهای برخوردار است چراکه تا زمان ایرادات این مصوبه برطرف نشود نمیتوان انتظار داشت که قانون بهدرستی اجرا و به عدالت نزدیک شده است.
یکی از اشکالات این مصوبه تبعیض آموزشی بین دانشآموزان مناطق محروم که امکانات آموزشی کمی دارند، عنوان میشود. مهرداد ویس کرمی، عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس ایجاد معدلهای مساوی را یکی از مشکلات این مصوبه میداند و میگوید: اینگونه تمایز بین افراد کم میشود، برخی از کارشناسان سنجش معتقد هستند با این مصوبه داوطلبان مناطق محروم با رشتههایی مثل پزشکی باید وداع کنند چراکه در مناطق محروم کنترل روی امتحانات مدارس کم است و همچنین میانگین معدل پایین است و قطعاً رشتههای پرطرفدار را از دست میدهند.
یونس زینالدینی، معلم و کارشناس سابق مدارس غیردولتی در اداره آموزشوپرورش نیکشهراز توابع استان سیستان و بلوچستان نیز عنوان میکند: دانشآموزان مناطق محروم نه از سیستم ایاب و ذهاب برخوردارند و نه سیستم نظارتی و توجه کافی که آنها بتوانند خود را تقویت کرده و آیندهای خوب برای خود بسازند. در واقع دانشآموزان نمیتوانند خود را بالا بکشند. دانشآموز صبح پیاده به سوی مدرسه حرکت میکند و کیلومترها راه میرود تا به مدرسه برسد شرایط این دانشآموز با شرایط دانشآموزی که در مدرسه غیردولتی درس میخواند به لحاظ کیفیت آموزش، برنامهریزی آموزشی و اجرایی و برخوردی که با او میشود زمین تا آسمان متفاوت است.
بیشتر بخوانید:
پای درددل داوطلبان کنکور ۱۴۰۲؛ از نگرانی برای هزینههای بیشتر تا عدم توجه به داوطلبان مناطق محروم
سخنگوی فراکسیون شفافیت مجلس خواستار توقف اجرای مصوبه کنکور ۱۴۰۲ شد
همهچیز درباره کنکور ۱۴۰۲؛ از افزایش پلکانی تاثیر سوابق تحصیلی تا امکان ترمیم معدل داوطلبان
ایجاد مافیای معدل علاوه بر مافیای کنکور در مدارس
یکی دیگر از اشکالات این طرح که از سوی کارشناسان عنوان میشود ایجاد مافیای معدل علاوه بر مافیای کنکور در مدارس است. مجید حسینی استاد دانشگاه و فعال رسانهای در این باره عنوان میکند: شرط معدل یا افزایش سهم سوابق تحصیلی باعث میشود که مافیای کنکور وارد مدارس شود، کتاب بفروشد، کلاس برگزار کند و اینگونه همه موارد جدید نیز به نفع مافیای کنکور است.
تلنبار شدن صدها هزار معدل ۲۰ در سالهای آینده
دغدغه دیگر داوطلبان و کارشناسان تلنبار شدن صدها معدل ۲۰ در سالهای آینده است که به عقیده کارشناسان بازهم بحث پذیرش دانشجو در دانشگاهها را به دوش کنکور خواهد انداخت و اساساً این شعار که پذیرش دانشجو به عهده آموزشوپرورش باشد به ورطه فراموشی سپرده خواهد شد.
خسرو ساکی رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزشوپرورش درباره آمار معدلهای ۱۹ تا ۲۰ عنوان میکند: اینکه فقط به فراوانی اشاره کنیم، غلطانداز است؛ یک سالی ممکن است تعداد شرکتکنندگان در امتحانات ۲۸۰ هزار نفر باشد و یک سال دیگر ۲۲۰ هزار نفر باشد. معلوم است که طبقه ۱۹ تا ۲۰ در سالی که تعداد شرکتکنندگان کمتر بوده، عدد کمتری را نشان میدهد.
رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزشوپرورش درباره معدل گروه تجربی میگوید: در رشته علوم تجربی در سال ۹۸، تعداد دانشآموزانی که نمره بین ۱۹ تا ۲۰ دارند، ۱۳ هزار و ۴۴۳ نفر هستند که ۶.۱۶ درصد میشود و سال ۹۹ نیز این عدد ۸۹۷۹ نفر هستند که ۴.۰۶ درصد میشود.
وی اضافه میکند: در سال ۱۴۰۰ این عدد ۱۰ هزار و ۲۶۸ نفر هستند که ۴.۷۷ درصد است و نتیجه میگیریم دامنه تغییرات ۴ تا ۶ درصد است. یعنی در هر سه سال، ۵ تا ۶ درصد دانشآموزان ما در رشته تجربی که رشته پرترافیک و سطح بالا دارد، در این طیف قرار دارند.
با این حال اصلاح شیوه فعلی کنکور بر کسی پوشیده نیست آنچنانکه ویس کرمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی عنوان میکند: ما مخالف اینکه کنکور مشکلاتی دارد و باید تغییراتی در آن ایجاد شود نیستیم، باید مصوبه کنکوری شورا بازبینی شود نظرات کارشناسی است هم بهدفعات به دوستان اعلام شده است و از طرفی هم خانوادهها سرگردان بوده و دانش آموزان نمیدانند چطور برنامهریزی کنند.
البته این نکته را نباید از نظر دور داشت که ممکن است مصوبه موسوم به کنکور ۱۴۰۲ با تغییراتی مواجه شود چراکه با وجود تصویب مصوبه از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، اما هنوز رئیس این شورا که رئیس جمهوری است آن را ابلاغ نکرده است. به گفته عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور «اگر مصوبه تا پس از برگزاری آزمون ۱۴۰۱ ابلاغ نشود دیگر امکان اجرای آن برای سال ۱۴۰۲ وجود ندارد و به بعدا موکول میشود.» به همین دلیل لازم است که داوطلبان منتظر تصمیمات جدید در این زمینه باشند تا مشخص شود که در نهایت سرنوشت کنکور 1402 و پس از آن چه خواهد شد.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/