دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 خرداد 1401 - 15:54
در مقاله دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند بررسی شد؛

سیری بر تحول حریم خصوصی در خانه‌های معاصر ایران

مقاله دانشجوی دوره دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند با موضوع سیر تحول حریم خصوصی در خانه‌های معاصر ایران با استفاده از روش چیدمان فضا در مجله بین‌المللی نمایه شد.
کد خبر : 663329
خانه های کرمان

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از بیرجند، مقاله ISI علی ذبیحی دانشجوی دوره دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند با عنوان «سیر تحول حریم خصوصی در خانه‌های معاصر ایران با استفاده از تکنیک نحو فضا» مطالعه موردی شهر کرمان با راهنمایی رضا میرزایی در مجله تخصصی بین‌المللی (open House international) با رنکینگ Q۱ پذیرفته شد.


ذبیحی پژوهشگر دوره دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند با قدردانی از استاد راهنما به خبرنگار آنا گفت: این مقاله به سیر تحول حریم خصوصی در خانه‌های معاصر ایران با استفاده از روش چیدمان فضا (Space Syntax ) نمونه موردی کرمان پرداخته است؛ چراکه خانه هم سرپناه و هم امنیت انسان را فراهم می کند و تجسمی از حریم خصوصی انسان است.


وی با بیان اینکه مفهوم محرمیت یکی از فاکتورهای مهم به کار رفته در طراحی خانه است، افزود: پژوهش حاضر یک مطالعه موردی است که با استفاده از تکنیک چیدمان فضا به بررسی تحول مفهوم محرمیت در خانه‌های معاصر کرمان می‌پردازد.


ذبیحی گفت: این پژوهش مبتنی بر رویکرد کمّی چیدمان فضاست و تعداد ۱۵ خانه در شهر کرمان که متعلق به سه دوره زمانی قاجار، پهلوی و دوره جمهوری اسلامی هستند از نظر شاخص چیدمان فضا و با استفاده از نرم افزار UCL DepthMap مورد بررسی قرار گرفته‌اند و خروجی‌های DepthMap نیز با استفاده از روش ANOVA یک طرفه تحلیل شده‌اند. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که در طول زمان و از دهه ۱۹۲۰میلادی به بعد، نحوه چیدمان فضاها در خانه‌ها تغییر کرده است به‌طوری‌که تفاوت قابل توجهی میان خانه‌های سه دوره زمانی قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی مشاهده می‌شود که این امر بیانگر کاهش سلسله مراتب دسترسی و کاهش حریم خصوصی در دوره اخیر است.


این پژوهشگر دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند بیان کرد: عوامل متعددی بر مفهوم محرمیت تأثیرگذارند (به عنوان مثال فضاهای واسط، چگونگی گشودگی‌ها، کیفیت بازشوها و بصری) با این وجود، این مطالعه بر تأثیر پیکربندی فضایی بر محرمیت تأکید دارد. قابل ذکر است که طراحی خانه‌های دوره پهلوی به دلیل همزمانی با معماری مدرن و تغییرات فرهنگی با کاهش تدریجی محرمیت همراه بوده‌اند.در این پژوهش از تکنیک چیدمان فضا (Space Syntax) به منظور تعیین سیر تحول مفهوم محرومیت در خانه‌های معاصر ایران استفاده شده است.


ذبیحی گفت: از آنجا که محرمیت یکی از مفاهیم اساسی در جوامع خاورمیانه است، یافته‌های این بررسی می‌تواند به طراحان و سایر سازمان‌های مربوط کمک کند تا در مراحل اولیه طراحی، مفهوم محرمیت را در کنار سایر عوامل آسایشی در نظر گیرند.


سیری بر تحول حریم خصوصی در خانه‌های معاصر ایران


رضا میرزایی عضو هیئت علمی و مدرس دکتری تخصصی معماری دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند نیز در این باره به آنا گفت: هدف ما ارتقای علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند در سطح بین‌المللی بوده و سرمایه گذاری و هدف گذاری دقیق در رشد ظرفیت دانشجویان معماری از اهداف اصلی گروه تخصصی معماری است.


میرزایی افزود: چاپ مقاله مشترک این‌جانب با آقای ذبیحی در سطح Q۱ بین المللی نشان داد که توانمندی دانشجویان معماری واحد بیرجند در سطح بالایی قرار دارد؛ اگر مقاله‌ای در دسته Q۱ مجلات ISI قرار بگیرد بالاترین رده علمی بین المللی را داراست.


انتهای پیام/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب