استاندارد دوگانه غرب در پوشش خبری توقیف نفتکشهای یونانی/ آتن، شریک دزدی های دریایی واشنگتن
گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری
بدون توجه به اینکه بخواهیم نحوه اعمال تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه برخی کشورهای غیرهمسو با واشنگتن را زیر ذرهبین ببریم اگر موضوع توقیف نفتکش ایرانی در آبهای یونان را رصد کنیم و سپس به عملکردی مشابه یعنی توقیف دو نفتکش یونانی در آبهای خلیجفارس توسط یگان دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برسیم متوجه میشویم که بسیاری رسانههای اصلی غربی و منطقهای اقدام ایران را پوشش دادند و فقط آسوشیتدپرس و رویترز بودند که در خصوص توقیف نفتکش ایرانی توجه خاص کردند.
با یک سرچ ساده در اینترنت به زبان انگلیسی میبینیم که فقط آسوشیتدپرس و رویترز در خصوص نفتکش توقیفشده ایرانی و غارت نفت آن توسط آمریکاییها نوشتند و به زبان فارسی هم فقط روزنامه چاپ لندن ایندیپندنت در این خصوص قلم زده است. اما تعداد زیادی از خبرگزاریها و شبکههای خبری اصلی انگلیسیزبان جهان و منطقه و هم آنهایی که صفحه فارسی دارند در خصوص توقیف دو نفتکش یونانی توسط سپاه در آبهای خلیجفارس مطلب نوشتند.
ضرورت ثبت نام آمریکا در صدر لیست دزدان دریایی جهان
یعنی اینکه اقدام علیه ایران در آبهای یونان پوشش خبری مناسب داده نمیشود اما همان کار وقتی در آبهای خلیج فارس توسط سپاه پاسداران انجام میشود جار زده میشود. اگر اسم این نگاه رسانهای، استاندارد دوگانه نیست پس چه نامی دیگری میشود به آن داد؟ زمانی روزنامهها یا کلاً رسانهها را چشم بیدار رصد تحولات و انتشار منصفانه اخبار و گزارشها میدانستند اما بدون شک امروز آن چشم هنوز بیدار است اما بهصورت یکسان به وقایع نگاه نمیکند و درواقع در متن نیست و به حاشیه سیاسی فرو رفته است.
کل موضوع این است که نفتکش حامل نفت ایران اما متعلق به کشور روسیه و با پرچم و خدمه روس در دریای اژه در تاریخ ۱۵ آوریل توسط گارد ساحلی یونان متوقف شد. این کشتی پرچم روسیه را برافراشته بود. روسیه به دلیل جنگ اوکراین تحت شدیدترین تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپاست. به همین دلیل نفتکش "لانا" که قبلاً نامش "پگاس" بود و حدود یکصد هزار تن نفت خام حمل میکرد زمانی که در آبهای جزیره "آریستوس" در دریای اژه لنگر انداخته بود توقیف شد.
باید توجه داشت که اقدام آتن برخلاف قواعد حقوق بینالمللی دریاها اتفاق افتاد بهویژه آن بخشی که نفت کشتی لانا تحویل یک نفتکش دیگر شد تا به آمریکا انتقال پیدا کند
گزارش دقیقی در خصوص موضوع منتشر نشده است اما به احتمال زیاد وقتی مقامات گارد ساحلی یونان متوجه میشوند که ایران صاحب نفت داخل کشتی است و فقط خدمه روسی هستند دستور رفع توقیف را صادر میکنند، اما به دلیل نیاز به تعمیر نفتکش لانا کماکان در آبهای آریستوس باقی ماند تا چند روز پیش که ناخدای نفتکش تصمیم گرفت به جای پرچم روسیه از پرچم ایران استفاده کند. برخی منابع تأیید کردهاند که نفتکش لانا مجبور بوده برای انجام تعمیرات در آبهای یونان لنگر بیندازد.
استفاده از پرچم ایران بهصورتی که مشخص نیست به گوش مقامات وزارت دادگستری ایالاتمتحده آمریکا میرسد و این مقامات در اقدامی مداخلهجویانه مقامات گارد ساحلی یونان را مجبور میکنند که دستور توقیف دوباره نفتکش را صادر کنند. روز چهارشنبه هفته گذشته دستور توقیف اجرا شد و روز پنجشنبه یک نفتکش دیگر در کنار لانا پهلو گرفت و شروع به تخلیه نفت آن کرد.
بیشتر بخوانید:
خطیب زاده: یونان نباید روابطش را با راهزنی به دستور دیگران مختل کند
واکنش آمریکا به توقیف دو نفتکش یونانی از سوی ایران
آمریکا محموله توقیفشده نفت ایران را مصادره کرد
حدود یکصد هزار تن نفت خام معادل حدود ۷۰۰ هزار بشکه را که در یکصد دلار قیمت تقریبی نفت اوپک کنیم میشود ۷۰ میلیون دلار که بهسادگی آب خوردن به حساب دولت آمریکا واریز شد. یک سئوال ساده اینجا مطرح است: این کار حتماً باید توسط دزدان دریایی شرق آفریقا اتفاق بیفتد که دزدی دریایی نام بگیرد؟ آیا فقط یکی دو رسانه غربی باید در این خصوص قلم بزنند؟
یک روز بعدازاین دزدی دریایی یعنی همین جمعهای که گذشت در اقدامی که انتظارش میرفت یگان های هوایی و دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران دو نفتکش یونانی که هرکدام حامل حدود یکمیلیون بشکه نفت خام بودند را در آبهای خلیجفارس توقیف کردند.
افکار عمومی بیدار جهان انتظار دارد رسانههای پرمخاطب جهان دست از شیطنت برداشته و بر انتشار واقعیات تمرکز کنند زیرا بههرحال "روزی ماه از پس ابر" بیرون خواهد آمد و حقایق روشن خواهند شد
از یونان انتظاری بیش از این نمی توان داشت زیرا این کشور عضو قدیمی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است و حتماً از بابت امنیتی در ارتباط تنگاتنگ با این سازمان بوده و حتماً که باید در راستای منافع ناتو قدم بردارد. این عملکرد طبیعی دو همپیمان است. البته عملکرد ایران برای متوقف کردن دو نفتکش یونانی "پرودنت واریر" و "دلتا پوسیدان" در نزدیکی بنادر عسلویه و لنگه هم طبیعی بود که بر اساس قوانین دریانوردی صورت گرفته باشد. آن چیزی که در این میان نامربوط و غیرقابل فهم بود عملکرد رسانههای غربی و منطقهای بود. نیویورکتایمز، دفتر آسوشیتدپرس در دوبی، گاردین، فرانس ۲۴، دویچه وله، پولیتیکو، تی آر تی، الجزیره و چند رسانه دیگر خیلی سریع توقیف دو کشتی یونانی توسط نیروهای ایرانی را به سرخط خبرهایشان بردند اما در این میان فقط آسوشیتدپرس و تا حدی رویترز بودند که گزارش نسبتاً کاملی از کلیت اوضاع ارائه دادند.
سکوت معنیدار رسانههای غربی در خصوص سرقت ثروت ملی ایران
باید توجه داشت که اقدام آتن برخلاف قواعد حقوق بینالمللی دریاها اتفاق افتاد، بهویژه آن بخشی که نفت کشتی لانا تحویل یک نفتکش دیگر شد تا به آمریکا انتقال پیدا کند. البته ایران با پرهیز از ورود به فضای متشنجی که رسانههای همسو با غرب ایجاد کرده بودند اقدام مقتضی را انجام داد و همانگونه که قبلاً هم ذکر شد نفتکشهای توقیفی یونانی قوانین حقوق بینالملل دریاها را نقض کرده بودند. بر اساس گزارش شرکت ردیابی نفتکشها یا همان تانکر ترکرز، هرکدام از این کشتیها حامل یکمیلیون بشکه نفت از عراق و قطر به مقاصد مجزا بودند. این در حالی است که نفتکش روسی لانا که توسط یونان مصادره شد حامل ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران بود.
متأسفانه این استاندرد دوگانه رسانههای غربی در همه جای حیطه فعالیت شان دیده میشود؛ از جنگ در اوکراین و جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان و خبرنگاران گرفته تا پوشش یا عدم پوشش اخبار اعتراضات مدنی و صنفی در جوامع مختلف. افکار عمومی بیدار جهان انتظار دارد رسانههای پرمخاطب جهان دست از شیطنت برداشته و بر انتشار واقعیات تمرکز کنند زیرا بههرحال "روزی ماه از پس ابر" بیرون خواهد آمد و حقایق روشن خواهند شد.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/