دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 خرداد 1401 - 18:36

امنیت غذایی؛ بهانه‌ای برای جهانی‌سازی جنگ اوکراین

اظهاراتی که طی روزهای اخیر از سوی مقامات غربی علیه روسیه و با استفاده از کلیدواژه بحران جهانی غذا عنوان می‌شود، تلاشی جدید برای افزایش نظامی‌گری و جهانی‌سازی بحران اوکراین برای درگیر کردن کشورهای بیشتری در این جنگ است.
کد خبر : 660431
4444



به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، جنگ اوکراین در حالی وارد سومین ماه شده که در کنار آنچه در عرصه میدانی میان روسیه و اوکراین در جریان است، نوع عملکرد برخی کشورهای غربی به‌ویژه آمریکا و انگلیس و مقامات ارشد اتحادیه اروپایی ابعاد قابل توجهی به این رخداد داده است.


نشریه نیوزویک اخیرا با انتشار یادداشتی از آماده‌سازی طرحی از سوی ایالات متحده برای نابودی ناوگان مستقر روسیه در دریای سیاه خبر داده که نشان می‌دهد کاخ سفید در حال کار بر روی طرحی است که با واگذاری موشک‌های پیشرفته ضد کشتی به نیروهای نظامی اوکراین، توانمندی ارتش این کشور برای وارد کردن ضربات اساسی به ناوگان روسیه را افزایش داده و به محاصره دریایی این کشور پایان دهد.


همزمان با انتشار این گزارش‌ها، سنای آمریکا در اقدامی تقریبا نادر، روز پنجشنبه بسته کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را تصویب کرد.


در رأی‌گیری مجلس سنای آمریکا برای تصویب این لایحه، ۸۶ سناتور از آن حمایت کرده و ۱۱ سناتور جمهوری‌خواه با تصویب آن مخالفت کردند. همچنین دولت آمریکا با امضای رئیس جمهور این کشور بسته کمک‌های نظامی، شامل توپخانه، انواع رادار و سایر تجهیزات نظامی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار به اوکراین اختصاص داد.


در همین حال هم‌زمان با مصوبه مجلس سنا، بایدن در کاخ سفید میزبان «ماگدالنا اندرسون» نخست‌وزیر سوئد و «سائولی نینیستو» رئیس جمهور فنلاند بود که اخیرا هر دو به‌صورت رسمی درخواست کشورشان برای عضویت در ناتو را ارائه کرده‌اند.


از سوی دیگر جمعه «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا تور پنج روزه خود به شرق آسیا را آغاز کرد که شامل دیدار از کشورهایی همچون کره جنوبی و ژاپن می‌شود. هر چند بخشی از این تحرکات را می‌توان در قالب اقدام منطقه‌ای آمریکا علیه چین تفسیر نمود اما به نظر می‌رسد هدف نهایی این سفرها، همسو ساختن این کشورها با آمریکا علیه روسیه باشد.‌


توکیو اخیرا اعلام کرده با وجود دشواری‌های موجود، از تحریم‌ها علیه روسیه حمایت خواهد کرد.


در ادامه تحرکات نظامی غرب علیه روسیه، «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس نیز از احتمال مسلح کردن مولداوی برای مقابله با روس‌ها خبر داده است.


به گزارش گاردین؛ او عنوان کرده که در حال مذاکره با هم‌پیمانان بین‌المللی خود برای ارسال تسلیحات مدرن و استاندارد ناتو به مولداوی است تا برای مقابله با تجاوز روس‌ها در منطقه آماده باشند. آنها مدعی شده‌اند که مولداوی اگر چه در حال حاضر از اعضای ناتو نیست اما این نگرانی وجود دارد که هدف بعدی پوتین، حمله به این کشور باشد که در جنوب غربی اوکراین قراردارد.


مجموع این تحرکات در حالی صورت می‌گیرد که آمریکا با اشاره به جنگ اوکراین و محدود شدن تولید و صادرات مواد غذایی از سوی روسیه و اوکراین، کلیدواژه‌ جدیدی با عنوان «امنیت جهانی غذا» را محور تبلیغات خود قرار داده است.


در این چارچوب؛ نیوزویک با تبیین ضرورت تشدید اقدامات نظامی علیه روسیه نوشته است: «علاوه بر ارائه یک مزیت تاکتیکی برای کمک به تلاش‌های جنگی اوکراین، عرضه تسلیحات بیشتر پیامدهای جهانی نیز خواهد داشت و راه را برای شروع مجدد ارسال محموله‌های غلات و سایر محصولات کشاورزی هموار می‌کند.»


در همین حال؛ «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی روسیه را به استفاده از غذا به‌عنوان سلاح و به گروگان گرفتن غلات میلیون‌ها نفر از مردم جهان به‌منظور به زانو درآوردن اوکراین متهم کرده است که می تواند تلاشی برای ایجاد حساسیت جهانی نسبت به نقش روسیه در تهدید امنیت جهانی غذا باشد.


او در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که به درخواست واشنگتن برگزار شد، اعلام کرد: «جنگ، تجارت و حمل و نقل دریایی در منطقه وسیعی از دریای سیاه را متوقف، ناوبری در منطقه را ناامن و صادرات محصولات کشاورزی اوکراین را محدود کرده و زنجیره تامین مواد غذایی در جهان را به خطر انداخته است.»


این بازی رسانه‌ای و تبلیغاتی غرب با سخنان «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تکمیل شد. او روز جمعه ۳۰ اردیبهشت در اظهاراتی مشابه و در شرایطی که مردم اروپا در این روزها وضعیت نابسامان اقتصادی را تجربه می‌کنند در سخنانی که رنگ و بوی تحریک افکار عمومی جهان را داشت، بار دیگر هشدار داد که مواد غذایی در سراسر جهان به دلیل جنگ در اوکراین نایاب شده است.


بورل پس از دیدار با وزرای توسعه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که برای بررسی کمبود و گرانی مواد غذایی برگزار شده بود، افزود: «اگر مردم و دولت‌ها مجبور شوند هزینه بیشتری برای مواد غذایی بپردازند به ناچار پولی که برای آموزش، بهداشت و سایر خدمات اجتماعی پرداخت می‌شود کاهش خواهد یافت و این وضعیت فقر و بی‌عدالتی را تشدید خواهد کرد.»


مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که دلیل اصلی به وجود آمدن این وضعیت، تهاجم نظامی روسیه به اوکراین است نه تحریم‌های غرب علیه روسیه.


نهادهای کارشناسی اتحادیه اروپا و دولت آلمان نیز در روزهای اخیر مدعی‌شده‌اند که روسیه از صادرات غله اوکراین که مقصد اصلی آن آسیا و شمال آفریقاست جلوگیری می‌کند و این باعث افزایش شدید بهای مواد غذایی شده است.


مجموع اظهاراتی که طی روزهای اخیر از سوی مقامات غربی علیه روسیه و با استفاده از کلیدواژه بحران غذایی عنوان شده، هر چند می‌تواند با اهدافی همچون توجیه ارسال تسلیحات غربی به اوکراین، توجیه مسئولیت ناپذیری غرب در قبال سیل آوارگان و پناه‌جویان از مبداء اوکراین یا کشورهای دیگر همچون افغانستان و آفریقا و یا توجیه افزایش حضور نظامی آمریکا در اروپا مرتبط باشد اما در ورای آن یک اصل مهم وجود دارد و آن تقلای غرب برای تبدیل جنگ اوکراین به جنگی است که هزینه آن را کشورهای بیشتری بپردازند.


چنین راهبردی با ادعاهای روزهای آغازین جنگ از سوی مقامات انگلیس هماهنگی بیشتری را نمایان می‌کند که از احتمال تبدیل جنگ اوکراین به جنگ جهانی سوم خبر می‌دادند.


اخیرا برخی مقامات آمریکا و اروپا نیز بارها از طولانی بودن جنگ سخن گفته‌اند که شاید آن زمان این سخنان به عنوان یک تحلیل و ارزیابی از روند جنگ قلمداد می‌شد، اما رفتار عملی غربی‌ها و اصرار آنها بر استفاده از کلیدواژه بحران غذایی و هدایت افکار عمومی جهان به سوی تهدید روسیه برای امنیت جهانی غذا، حکایت از آن دارد که سخنان پیشین غربی‌ها مبنی بر احتمال طولانی و جهانی شدن جنگ میان روسیه و اوکراین، نه یک تحلیل بلکه هدفی بوده است که از زمان طراحی و دامن زدن به منازعات میان اوکراین و روسیه دنبال شده است.


به عبارت دقیق‌تر؛ برخی کشورهای غربی همچون آمریکا و انگلیس، پیشتر راه گریز از وضعیت بحران داخلی و جهانی خود را در مشارکت دادن جهان در بحران و جنگ می‌دانستند.


تبدیل جنگ اوکراین به نبردی جهانی به بهانه شکل‌گیری بحران بین‌المللی غذا، نگرانی جدیدی است که این روزها می‌توان نشانه‌های زیادی از آن را در رفتار و گفتار مقامات غربی مشاهده کرد.


منبع: نورنیوز


انتهای پیام/۴۱۲۹/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب