جنگ جهانی گندم آغاز شده است
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، قیمت گندم طی دو ماه گذشته به بالاترین حد خود رسیده است زیرا تولیدکنندگان بزرگی مانند روسیه، قزاقستان و هند صادرات خود را برای حافظت از بازار داخلی لغو کردند. این باعث ترس از ناامنی غذایی و گرسنگی در سراسر جهان شده است.
به گفته کارشناسانی که با روزنامه ایزوستیا روسیه صحبت کردند، از ابتدای سال جاری قیمت گندم بیش از ۶۰ درصد افزایش یافته است. آنها میگویند که این افزایش ناشی از درگیری بین روسیه و اوکراین است که تقریباً یکسوم صادرات گندم جهان را تأمین میکنند.
در فصل زراعی ۲۰۲۱-۲۰۲۲ که از ژوئیه (خرداد) سال گذشته آغاز شد، تأمینکنندگان روسی ۱۶ درصد از صادرات جهانی گندم و تولیدکنندگان اوکراینی ۱۰ درصد را به خود اختصاص دادند. اما به دلیل درگیری، هر دو کشور صادرات گندم را ممنوع کردند. در فوریه (اسفند) روسیه صادرات تمام غلات (گندم، چاودار، جو و ذرت) به خارج از اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) را تا ۳۰ ژوئن (تیر) محدود کرد. در همین حال، اوکراین تنها بندر باقیمانده خود در اودسا را بسته است.
تحریمهای ضد روسیه شرکتهای بینالمللی را مجبور به قطع روابط تجاری طولانیمدت و ترک روسیه کرد که باعث اختلال در عرضه شد. در یک مثال، اتحادیه اروپا اخیراً همکاری با بندر تجاری دریایی نووروسیسک دریای سیاه را که بیش از نیمی از غلات صادراتی از طریق آن حمل میشود، ممنوع کرده است.
علاوه بر این، در پی تصمیم مسکو مبنی بر ممنوعیت صادرات، قزاقستان نیز با محدودیتهایی از این اقدام پیروی کرد. از طرفی در اوایل ماه جاری، هند نیز صادرات گندم را لغو کرد و اعلام کرد که «امنیت غذایی هند، همسایهها و سایر کشورهای آسیبپذیر در خطر است».
پس از انتشار اخباری از دهلینو، قیمت آتی گندم در شیکاگو با ۶ درصد افزایش به ۱۲.۴۷ دلار در هر پیمانه رسید که بالاترین ارزش آن در دو ماه گذشته است. قیمت گندم در اروپا به بالاترین حد تاریخی خود و به حدود ۴۶۱ دلار در هر تن رسید.
بحران غلات در سراسر جهان احساس میشود، اما شدیدتر از همه در آفریقاست که ۹۰ درصد نیازهای خود را از منطقه دریای سیاه تأمین میکند.
ماه گذشته، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد هشدار داد که یکپنجم بشریت به دلیل وضعیت فعلی در بازار گندم در خطر فقر و گرسنگی قرار دارند.
کشورهای غربی روسیه را به راه انداختن «جنگ گندم» متهم کردهاند و مسکو را مقصر بحران کنونی میدانند. اما کارشناسان میگویند که روسیه بهتنهایی مسئول بدتر شدن این بحران نیست یا اگر هم هست، این اقدام خودخواسته نیست. روسیه صادرات را ممنوع نکرده است، اما برای حفاظت از ثبات بازار داخلی، عوارض و سهمیههای موقتی را وضع کرده است.
در مورد اوکراین، غلات آن تحت پوشش کمکهای اتحادیه اروپا بهطور فعال از انبارهایش خارج میشود.
جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اخیراً اعلام کرد که “باید به اوکراین کمک کرد تا به تولید و صادرات غلات و گندم ادامه دهد” و از آنجایی که انبارهای اوکراین اکنون پر است، “باید آنها را خالی کرد تا فضا برای محصول جدید باز شود.”
ایزوستیا به نقل از کارشناسان اشاره میکند که روسیه و اوکراین تنها صادرکنندگان کلیدی گندم در جهان نیستند. سایر تولیدکنندگان میتوانند بازار جهانی را از بحران نجات دهند. بهعنوانمثال ایالاتمتحده و کانادا که به ترتیب ۲۶ و ۲۵ میلیون تن گندم یا حدود ۲۵ درصد از صادرات جهانی را تأمین میکنند. دیگر تولیدکنندگان عمده غربی فرانسه (۱۹ میلیون تن) و آلمان (۹.۲ میلیون تن) هستند. بااینحال، به گفته تحلیلگران، بعید است این کشورها غلات خود را با افراد نیازمند تقسیم کنند و امنیت غذایی خود را در اولویت قرار دهند.
نیکولای واویلوف، متخصص تحقیقات استراتژیک در توتال ریسرچ میگوید، “کشورهای تولیدکننده مشکلات خاص خود را خواهند داشت، که در درجه اول مربوط به قیمت انرژی، هزینههای تولید و تورم است. بنابراین بهاحتمالزیاد آنها برای مراقبت از آن دسته کشورهایی که مجبور به تحمل گرسنگی هستند بسیار مشغول خواهند بود.”
یکی دیگر از کارشناسان که رئیس بخش تحلیل شرکت تحقیقاتی NTech داریا آکیمووا است میگوید، “این کشورها میخواهند مواد خام خود را حفظ کنند تا از اقتصاد خود در برابر افزایش تورم محافظت کنند.”
این روزنامه با اشاره به آکیمووا گزارش داد، «کشورهای تولیدکننده برای حفظ کشور خود از گرسنگی و کاهش تورم، سعی در حفظ مواد خام دارند. از آنجایی که در صورت بیثباتی ارز و در واقع هر بیثباتی، همیشه داشتن مواد خام سود بیشتری نسبت به پول نقد دارد زیرا ارزش آن بهسرعت ارز کاهش نمییابد.»
کارشناسان تا حد زیادی نمیتوانند پیشبینی کنند که وضعیت بازار گندم چگونه پیش خواهد رفت. از دیگر سو، به گفته ویکتور تونف، تحلیلگر ارشد Ingosstrakh Investments، مشکلات مربوط به تأمین کالاهای تولیدی در مقیاس گسترده مثل گندم بهاحتمالزیاد با برداشت محصول جدید و همچنین بازگرداندن منابع از اوکراین و روسیه به یکباره حل خواهد شد.
به از طرف دیگر، هنوز مشخص نیست که چه زمانی این مناقشه حل خواهد شد. برخی کارشناسان مدعی هستند که کشورهای غربی در مقطعی مجبور خواهند شد از روسیه بخواهند در ازای برداشته شدن تحریمها، منابع خود را به اشتراک بگذارد.
منبع: عصر اقتصاد
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/