دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 ارديبهشت 1401 - 21:40

لبنان پس از انتخاباتی که برنده مطلق نداشت

ساختار خاص سیاسی لبنان به‌گونه‌ای است که هیچ جریانی قادر به حذف جریان رقیب نیست و حتی اگر اکثریت مطلق پارلمان را هم در اختیار یک جریان خاص باشد قادر به اتخاذ تصمیمات یک‌جانبه و بی‌توجه به طرف‌های سیاسی مقابل نیستند.
کد خبر : 660082
انتخابات لبنان



به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، بر اساس نتایج نهایی انتخابات پارلمانی لبنان هیچ یک از ائتلاف‌های احزاب سیاسی لبنان موفق به کسب اکثریت مطلق نشدند.


هر چند ائتلاف جریان مقاومت در این انتخابات با ۶۲ کرسی همچنان اکثریت عددی تعداد کرسی‌های پارلمانی را در اختیار دارد اما این اکثریت همچون مجلس گذشته مطلق نیست.


بر این اساس ائتلاف جریان ۱۴ مارس جمعا ۵۵ کرسی از مجموع ۱۲۸ کرسی پارلمان را به خود اختصاص داده و ۱۱ کرسی هم به جریان نوظهور تغییر اختصاص یافت گروهی که بعد از اعتراضات خیابانی مردم به وضع موجود در سال ۲۰۱۹ شکل گرفت و هدف اصلی آن تغییر در ساختار سیاسی کشور بود.


هنوز موضع این گروه نوظهور دقیقا مشخص نیست اینکه چه تعداد از این نمایندگان مستقل به سمت کدام جریان سیاسی متمایل شود در روند شکل‌گیری رویکرد مجلس آینده لبنان تاثیر مستقیم دارد اما آنچه که مسلم است هیچ‌یک از گروه‌های سیاسی در پارلمان اکثریت مطلق نخواهند داشت نکته‌ای که در سخنان شب گذشته سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله نیز بر آن تاکید شد.


دبیرکل حزب‌الله گفت: «امروز هیچ گروه سیاسی نمی‌تواند ادعا کند که اکثریت کرسی‌ها پارلمان را به دست آورده است. امروز ما با گروهی از جناح‌های پارلمانی، نیروهای سیاسی و نمایندگان جدید و مستقل روبرو هستیم، شاید منافع لبنان و مردم آن در همین باشد که هیچ‌کس اکثریت کرسی‌ها را در اختیار نداشته باشد. وسعت بحران‌های مالی، پولی و اقتصادی موجود به‌گونه‌ای است که هیچ گروهی به تنهایی حتی اگر اکثریت را به دست آورده بود، قادر به رفع آنها نیست.»


نصرالله ادامه داد: «زمانی که اکثریت با کسی نیست، یعنی همه مسئول هستند و هیچ‌کس اجازه ندارد از مسئولیت خود شانه خالی کند. آسان‌ترین راه مخالفت و نظریه‌پردازی بدون هزینه است، شانه خالی کردن از مسئولیت نه تنها جایز نیست بلکه خیانت به امید مردم و خیانت در امانت و زیر پا گذاشتن وعده‌های انتخاباتی است. آنچه در ارتباط با مقاومت رخ داد، یک پیروزی بزرگ بود که ما به آن‌ها افتخار می‌کنیم و می‌بالیم به‌ویژه زمانی که وضعیت این نبرد را می‌نگریم و آنچه در آن استفاده و هزینه شد. آنچه نیز در ارتباط با جامعه شریف اهل‌تسنن رخ داد، مسئله بسیار مهمی است که نیازمند یک رویکرد آرام، مسئولانه و دقیق است.»


به اعتقاد محافل سیاسی همان‌گونه که دبیرکل حزب‌الله لبنان بر آن تاکید کرد، پیام اصلی این انتخابات شکست تلاش چهارساله جریان غربی-عربی برای فاصله انداختن میان محور مقاومت با پایگاه مردمی آن است چراکه حزب‌الله و جریان امل تمامی کرسی‌های پارلمانی مناطق شیعه‌نشین را کسب کرده‌اند اما گروه‌های همسو با مقاومت از دیگر طوایف از جمله جریان ملی مسیحی آزاد تعدادی از کرسی‌های پارلمانی خود را در این انتخابات از دست دادند.


در عین حال این نکته انکارناپذیر است که ساختار خاص سیاسی لبنان به‌گونه‌ای است که هیچ جریانی قادر به حذف جریان رقیب نیست و حتی اگر اکثریت مطلق پارلمان را هم در اختیار یک جریان خاص باشد قادر به اتخاذ تصمیمات یک‌جانبه و بی‌توجه به طرف‌های سیاسی مقابل نیستند.


جریان ۱۴ مارس از هم‌اکنون زمزمه‌های تغییر رئیس مجلس را آغاز کرده است در مقابل حزب‌الله به‌عنوان متحد اصلی جنبش امل اعلام کرده تنها گزینه طایفه شیعه برای ریاست مجلس نبیه بری است و طوایف دیگر حق اعمال نظر ندارند.


با این استدلال باید در انتظار کشمکش میان جریان‌های سیاسی حامی محور مقاومت با جریان ۱۴ مارس بر سر تشکیل دولت آینده و انتخاب رئیس جمهور باشیم چراکه با همین استدلال نمایندگان مسیحی نیز خواهند گفت پست ریاست جمهوری در اختیار مسیحیان مارونی است و دیگر گروه‌ها حق دخالت ندارند و لذا سلیمان فرنجیه به عنوان گزینه جریان مقاومت برای احراز پست ریاست جمهوری شانس چندانی نخواهد داشت.


در شرایط کنونی با شکننده شدن جریان اکثریت در پارلمان، انتخاب نخست‌وزیر نیز به چالشی جدی در پارلمان تبدیل خواهد شد. چراکه بعد از جنگ ۳۳ روزه معادله راهبردی ارتش، مردم، مقاومت، یکی از اصول مهم برنامه کاری تمامی دولت‌ها بوده است و در صورت بی‌تفاوتی گزینه نخست وزیری در قبال آینده این معادله طلایی که ضامن ثبات امنیت و یک‌پارچگی لبنان بوده است، شاهد کشمکش میان نمایندگان و آبستراکسیون نمایندگان اقلیت در جریان جلسات مجلس خواهیم بود.


در مجموع باید گفت محور آمریکایی-سعودی با اتکای به نتایج این انتخابات تلاش می‌کند با بحران‌سازی داخلی برای حزب‌الله، مقاومت را از جریانی که در سال‌های اخیر به یک جریان تاثیرگذار منطقه‌ای تبدیل شده است، درگیر مسائل داخلی کند، راهبردی که قطعا پیامدهای سیاسی برای این کشور به همراه خواهد داشت. بر این اساس باید گفت، لبنان در آستانه دور جدیدی از بحران سیاسی است که نقطه آغاز آن از درون پارلمان خواهد بود.


منبع: نورنیوز


انتهای پیام/۴۱۲۹/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب