سایه بحران انرژی بر جهان/ وقتی انگلیسیها مجبورند با بادبزن خود را خنک کنند!
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، منابع انرژی فسیلی جهان رو به اتمام است و کشورها برای به دست آوردن این انرژی به مبارزه شدید با یکدیگر رو آوردهاند تا بتوانند نیازهای خود را تأمین و در صورت امکان ذخایر راهبردی برای نسلهای آینده فراهم کنند. اهمیت این موضوع باعث شده است تا کشورها به سمت ایجاد ائتلافهای ژئوپلیتیکی سوق یابند و در آینده نزدیک میتوان شاهد گسترش ائتلافها با هدف تأمین منابع انرژی بهصورت مشترک بود.
عملیات نظامی ویژه روسیه در خاک اوکراین تأثیر زیادی بر محرکهای منطقهای و جهانی داشته است و هرچند به خودی خود باعث افزایش قیمت مشتقات نفت و گاز در جهان نشده ولی تحولات جهانی را در آستانه شیبی تند قرار داده، زیرا منابع نفت و گاز جهان بهسرعت رو به اتمام است و در سالهای آینده تأمین نفت و گاز به چالش بزرگی برای سایر کشورها تبدیل خواهد شد.
ناظران جهانی معتقدند قطع وابستگی از انرژی روسیه برای اروپا آسان نخواهد بود
شاید اگر تا دههها پیش بارزترین عامل پدیدآورنده بحران انرژی وجود جنبشهای نژادپرستانه و اعتصابهای خیابانی مردم در اروپا، آمریکا یا بخشهایی از آسیا بود که باعث میشد قیمت سوخت دچار نوسان شود، این روزها جهان متأثر از تأثیرات ثانویه عملیات نظامی در اوکراین، تحریمها و محدودیتهایی است که کشورهای دیگر خواه ناخواه برای مقابله با بحرانهای داخلی در حوزه اقتصادی و انرژی علیه دیگر کشورها اعمال کردند. صدور اطلاعیه در اروپا در زمینه کاهش استفاده از وسایل سرمایشی در تابستان و نیز تحلیل رفتن زیرساختهای شبکه برق ملی در بسیاری از کشورها و ناتوانی از تأمین برق مورد نیاز برای فصل گرما و طبیعتاً افزایش زمان خاموشیهای ناگهانی را میتوان از مصادیق بحران سوخت و انرژی در جهان قلمداد کرد.
بیشتر بخوانید:
رستورانهای سنتی انگلیس در آستانه ورشکستگی
زنگ خطر «جنگ گندم» در جهان به صدا درآمده است/ اعمال فشار آمریکا بر کشورها با سلاح گندم!
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا با توجه به تحولات اروپای شرقی و پیامدهای آن بر این قاره و سراسر جهان امیدوار بود بتواند بخشی از تبعات ناشی از تحریم منابع انرژی روسیه را بهوسیله کشورهای دیگر مانند جمهوری اسلامی ایران جبران کند. با وجود این، پس از ناتوانی در احیای برجام و رفع تحریمها علیه تهران که ناشی از زیادهخواهیهای واشنگتن است، امیدهای وی به تأمین نفت و گاز از کشورمان و تزریق آن به بازارهای جهانی کمرنگ شده است.
به موازات این اقدام، واشنگتن نتوانست سایر تولیدکنندگان نفت ازجمله عربستان و امارات را متقاعد کند تولید خود را افزایش دهند و این در حالی است که میزان تقاضای چین برای واردات گاز در سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافت. همه این عوامل باعث شد قیمت گاز اروپا در چند ماه گذشته حدود ۶ برابر افزایش یابد که ممکن است به نتیجه بسیار مشابه با آنچه در دهه ۷۰، پس از شوک نفتی پس از «جنگ اکتبر» میان سوریه و مصر با رژیم صهیونیستی رخ داد، منجر شود.
بدتر شدن بحران
اقتصاددانان با بررسی نمودارهای تطبیقی بر این باورند قیمت انرژی ممکن است در سال جاری کاهش قابل توجهی نداشته باشد و حتی اگر تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعمال نشود، قیمتها ممکن است بیشتر افزایش یابد که به تداوم نرخ تورم در جهان برای مدتی طولانیتر از حد انتظار منجر میشود. در چنین وضعیتی قدرت خرید افراد و خانوادهها بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرد و هزینههای تولید افزایش خواهد یافت.
از آنجایی که کاهش مصرف انرژی بهویژه در فصل گرم تابستان برای بسیاری از خانوارها دشوار است، اقتصاددانان انتظار دارند قیمت برق، سوخت و بنزین افزایش یابد و هزینهکرد مردم و خانوارها برای این امور، مجالی برای هزینهکرد سایر کالاها و خدمات باقی نگذارد. به اعتقاد کارشناسان بانک «جیپی مورگان» بزرگترین بانک سرمایهگذاری آمریکا، افزایش ۲۰ درصدی قیمت بنزین در آمریکا پس از عملیات نظامی روسیه در اوکراین می تواند مصرف سایر کالاها و خدمات را به میزان ۹.۶ میلیارد دلار در ماه کاهش دهد.
پایگاه اینترنتی روزنامه انگلیسی میرر در گزارشی نوشت: یک مستمری بگیر در انگلیس میگوید همچون دهه ۵۰ قرن گذشته میلادی، در بحبوحه بحران کنونی هزینههای زندگی، هفتهای یکبار آشپزی میکند. درواقع برای کاهش هزینه سوخت، مواد اولیه غذاهای مختلف را تا جای ممکن با هم میپزد. او این وضعیت را شرمآور خواند، اما چارهای برای آن وجود ندارد.
ساندرا که مستمریبگیر و در تلاش است با هزینههای زندگی کنار بیاید، میگوید: نخستین چیزی که پس از بیدار شدن دربارهاش فکر میکنم، این است که چه کاری میتوانم در خانه انجام دهم. در صورتی که اگر پول فراوانی در خانه داشته باشم، میتوانم بخاری روشن و خودم را گرم کنم و به روشی که دوست دارم، زندگی کنم.
او درباره وضعیتی که برای کنار آمدن با هزینههای زندگی تحمل میکند، میگوید نگرانی زیادی دارد و به سبک و سیاقی که پدر و مادر و دیگر اعضای خانوادهاش ناچار بودند در دوره پس از جنگ جهانی روزگار بگذرانند، زندگی میکند. یکی از دغدغههای او و بسیاری از لندن نشینان برای فصل تابستان این است که با وجود در اختیار داشتن کولر برقی در خانه، ناچارند از بادبزن برای خنک شدن استفاده کنند.
بیشتر بخوانید:
انگلیس در آستانه رکود اقتصادی و افزایش شمار فقرا
روایت وارونه غرب از جنگ اوکراین
ساندرا معتقد است با یکسری فکر و برنامهها برای برآوردن نیازهایش سر و کار دارد، ازجمله اینکه هفتهای یکبار آشپزی و خانهاش را با انرژی خورشیدی روشن کند. او که در دهه ۷۰ زندگیاش بهسر میبرد، میگوید باید از هر راهی که میتواند پسانداز کند تا غذای دوره بازنشستگیاش تأمین شود.
وی تأکید میکند: هیچ گاه وسایل اعیانی نداشتهام، اما به آن عادت کردهام. تمام زندگیام کار کردهام، از زمانی که ۱۵ ساله بودم، اما دیدن وضعیتی که در آن نتوانم از آنها در خانه استفاده کنم، سخت است.
این شهروند انگلیسی گفت: در حال حاضر وضعیت برای همه نگرانکننده است و همگی تلاش میکنند پسانداز و نیازهایشان را برطرف کنند.
تأثیر منفی بحران انرژی بر پروژههای انرژی پاک
در زمینه سرانه رشد کشورها، بیتردید بیشتر آنها به استثنای بزرگترین صادرکنندگان انرژی تحت تأثیر بحران قرار خواهند گرفت؛ بحرانی که بر تمام برنامهها برای مبارزه با مشکل گرمایش جهانی بهوسیله اجرای پروژههای انرژی پاک با هدف به صفر رساندن انتشار دیاکسید کربن جهانی در اواسط قرن جاری و کاهش گرمایش به ۱.۵ درجه سانتیگراد، تأثیر خواهد گذاشت.
قیمت برق، سوخت و بنزین افزایش می یابد و هزینهکرد مردم و خانوارها برای این امور، مجالی برای هزینهکرد سایر کالاها و خدمات باقی نمی گذارد
بحران بیسابقه انرژی حتی سیاستمداران را به تکاپو برای حل چالش واداشته است؛ چه اینکه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تنها راه مقاومت در برابر روسیه را افزایش دسترسی به انرژی تجدید پذیر دانست و ماه گذشته میلادی در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه آمریکا گفت: بحران فعلی در اوکراین جدیترین بحران از زمان جنگ سرد تاکنون در اروپاست.
وی افزود: روسیه در استفاده از تأمین انرژی اروپا بهعنوان اهرم فشار برای رسیدن به دستاوردهای سیاسی خود تردید نمیکند و تنها راه، مقاومت و افزایش رسیدن به انرژیهای تجدیدپذیر است.
تحریم روسیه از سوی غرب کارساز نیست
همانگونه که تاکنون شاهد بودهایم، تحریمها از سوی آمریکا و غرب نمیتواند دولت روسیه را از خواستههایش در زمین اوکراین که دفاع از مردم روس تبار در برابر حملات نیروهای کییف است، بازدارد؛ زیرا چنین موضوعی در محاسبات راهبردی روسیه حتماً در نظر گرفته شده است و آنها با علم به تبعات این اقدام اهدافشان را عملی میکنند.
در سوی مقابل، ناظران جهانی معتقدند قطع وابستگی از انرژی روسیه برای اروپا آسان نخواهد بود، بهویژه اینکه در حال حاضر نیز قیمت انرژی در اتحادیه اروپا افزایش قابلتوجهی داشته و جایگزینی گاز روسیه نیز بهسادگی ممکن نیست. اما این تصور که واقعاً چنین عاملی قاطعانه بتواند طرفهای غربی را در مقابل آمریکا قرار دهد و باعث شود آنها در مقابل واشنگتن بایستند، نادرست است.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/