دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 ارديبهشت 1401 - 14:35
آنا گزارش می‌دهد؛

فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا

کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در شرایطی رأی به محکومیت دو ساله عزیزی خادم داده است که این کمیته دارای ابهامات گسترده‌ای است.
کد خبر : 659497
کمیته

به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری آنا، اعضای هیئت‌رئیسه فدراسیون فوتبال در اواخر سال گذشته نامه عزل رئیس خود عزیزی خادم را امضا کردند تا در نهایت ادامه فعالیت رئیس معزول فدراسیون فوتبال به جلسه مجمع کشیده شود و اعضای مجمع درباره ادامه فعالیت او تصمیم نهایی را بگیرند. البته در فاصله دو هفته مانده به برگزاری مجمع ۱۰ خردادماه، کمیته اخلاق رای به محرومیت دو ساله عزیزی خادم داد تا حضور او با توجه به این محرومیت به یک موضوع مبهم بدل شود.


از زمانی که اعضای هیئت‌رئیسه رای به عزل عزیزی خادم داده‌اند صحبت در مورد فعالیت‌های کمیته اخلاق که مغایر با بندهای اساسنامه است مطرح شد که در این میان به چند نمونه از آن اشاره می‌کنیم:


کمیته اخلاق جزء ارکان مستقل فدراسیون فوتبال محسوب می‌شود و هرگونه فعالیت این کمیته باید تحت تأثیر افراد و تصمیمات بیرونی نباشد.


در اساسنامه فدراسیون آمده برای انتخاب رئیس، معاون و ارکان مستقل فدراسیون، کمیته حسابرسی، کمیته‌های انتخاباتی و ارکان قضایی، نامزدهایی که بیشترین رأی را به دست بیاورند برای آن پست انتخاب می‌شوند. نکته جالب توجه اینکه مجمع فدراسیون فوتبال سال گذشته برگزار نشد و پس از چندی هم فدراسیون با صدور اعلامیه‌ای اعلام کرد اعضای کمیته‌ اخلاق فعلا به کار خود ادامه می‌دهند تا در اولین فرصت در مورد آن‌ها تصمیم‌گیری شود. اما از زمانی که عزیزی خادم به‌عنوان رئیس فدراسیون در اسفندماه ۹۹ انتخاب شد تا بهمن ۱۴۰۰ که اعضای هیئـت‌رئیسه رای به عزل رئیس خود دادند، مجمعی برگزار نشده که در خصوص این کمیته رای‌گیری شود. به این ترتیب هرگونه صدور رای از سوی کمیته اخلاق، در حالی که هیچ رای‌گیری در مجمع برای آنها صورت نگرفته و انتخابی صورت نگرفته، فاقد اثرگذاری به شمار می رود. در واقع، فعالیت این کمیته در این مقطع مغایر اساسنامه و فاقد مجوز قانونی بوده است.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا



در بند ۴ ماده ۶۲ اساسنامه نیز به طور واضح اشاره شده رئیس، معاون و اعضای ارکان قضایی بنا بر پیشنهاد هیئـ‌ت‌رئیسه و توسط مجمع عمومی انتخاب می‌شوند اما انتخاب این کمیته توسط مجمع صورت نگرفته و روال قانونی آشکارا نقض شده است.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا


همچنین بر اساس بند ۵ این ماده، "رئیس، معاون و اعضای کمیته انضباطی، کمیته اخلاق و کمیته استیناف، باید کلیه شرایط مورد نیاز برای احراز وصف استقلال به شرح مندرج در بند ۵ ماده ۶۰ اساسنامه که برای رئیس و معاون کمیته حسابرسی ذکر شده را دارا باشند."


بر مبنای بند ۵ ماده ۶۰، "رئیس و معاون این کمیته باید مستقل باشند. چناچه در هر زمان طی چهار سال منتهی به فعالیت آنها، خود یا اعضای خانواده شان (همسر، فرزند، فرزندخوانده یا فرزند ناتنی، والدین، خواهر و برادر، والدین همسر و خواهر و برادر همسر) واجد یکی از شرایط ذیل شوند، دیگر عنوان مستقل ندارند." در این شرایط نیز آنچه دارای اهمیت در موضوع اخیر است، بند الف است؛ "در فدراسیون و/یا هر یک از باشگاه‌ها، لیگ‌ها، اعضا یا کنفدراسیون فوتبال آسیا (و شرکت‌ها و سازمان‌های زیر مجموعه آنها) دارای سمت یا قراردادی (مستقیم با غیرمستقیم) باشد که برای آن حق الزحمه پرداخت می شود و یا دارای سمتی داوطلبانه باشد که برای آن هرگونه حق الزحمه پرداخت گردد." یعنی این بستگان نباید چنین فعالیتی داشته باشند.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا


با توجه به حضور فرزند اسدی مقدم در تیم نساجی قائم‌شهر، بر مبنای اساسنامه، موجب سقوط وصف "مستقل" از وی شده و می بایست از کار کنار می‌کشید. البته این موضوع به تاریخ ۲۲ بهمن‌ماه سال گذشته رسانه‌ای شد و انتظار می‌رفت شهاب عزیزی خادم رئیس فدراسیون فوتبال در این مورد هر چه سریع‌تر تصمیم‌گیری کند که این اتفاق نیفتاد. البته او زمان زیادی هم برای تصمیم‌گیری نداشت چرا که ۲۸ بهمن‌ماه نامه عزل او توسط اعضای هیئـت‌رئیسه امضا و به صورت موقت کنار رفت. اما موضوع مهم این است که از زمان رسانه‌ای شدن این موضوع تا به الان، با توجه به مصادیق بند ۵ ماده ۶۰، و حضور فرزند اسدی مقدم در تیم نساجی، او به عنوان یک رکن قضایی فاقد وصف مستقل است و می بایست از این سمت کناره‌گیری می گرفته است. آیا با فرض قانونی بودن کمیته اخلاق، قاعده راهبردی و مهم تعارض منافع توسط یونس اسدی مقدم رعایت شده است؟ پاسخ او به این سوال چیست و چطور تا به امروز شاهد ادامه فعالیت‌های او در این کمیته و صدور احکام هستیم؟!


موضوع بعدی که در مورد کمیته اخلاق عجیب است استقلال این کمیته است. تاکنون چندین حکم از سوی این کمیته اعلام شده که پس از مدتی در کمیته استیناف شکسته شده که به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم:


در تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۰ علی خطیر به‌مدت پنج سال از کلیه فعالیت‌های فوتبالی محروم می‌شود و مبلغ صد میلیون هم از سوی کمیته اخلاق جریمه می‌شود.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا


اما در اسفندماه ۱۴۰۰ رای کمیته اخلاق توسط کمیته استیناف شکسته می‌شود و نه محرومیت و نه جریمه‌ای برای این فرد در نظر گرفته می‌شود.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا



در شهریورماه سال گذشته باز هم کمیته اخلاق برای دو خانم عطیه محب‌زاده و الهام سلیمانی روزبهانی به دلیل نقض مقررات اخلاقی فوتبال به یک سال محرومیت و جریمه نقدی حکم می‌دهد که همچنین چند روز پیش این حکم از سوی کمیته استیناف شکسته می‌شود!


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا


کریم بهرامی سرپرست کمیته حسابرسی فعلی فدراسیون فوتبال است که طبق اساسنامه او هم از سوی مجمع انتخاب نشده است، به نظر می‌رسد این انتصاب هم غیرقانونی است؛ موضوعی که پیش از این در خبرگزاری آنا به آن اشاره شده بود( اینجا را ببیند). در اساسنامه به صراحت به این موضوع اشاره شده که کمیته حسابرسی باید از سوی مجمع انتخاب شود، براساس رعایت وحدت رویه آرای کنفدراسیون فوتبال آسیا، همانگونه که afc حضور حمیدرضا مهرعلی و حیدر بهاروند را در جلسات هیئت‌رئیسه را غیرقانونی و خلاف اساسنامه دانست؛بهرامی و همکارانش نیز نمی‌توانند به‌عنوان اعضای کمیته حسابرسی فعالیت کنند و اسناد مالی تهیه شده توسط آن‌ها و حتی حسابرسان دادگستری، غیرقانونی است؛ چرا که براساس آگهی رسمی منتشر شده در تاریخ ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ موسسه حسابرسی رازدار از تاریخ ۸ آذر ۹۹ با تصویب مجمع به‌عنوان حسابرس مستقل فدراسیون انتخاب شده و تنها مرجع قانونی حسابرسی فدراسیون فوتبال است.


فعالیت کمیته اخلاق و اسدی مقدم قانونی است؟/ از حضور آقازاده در تیم لیگ برتری تا نقض مکرر آرا



اما نکته جالب توجه در مورد رای کمیته اخلاق در خصوص کریم بهرامی است. بهرامی در زمان سرپرستی بهاروند محروم شده بود اما در دوره عزیزی خادم با استیناف‌خواهی این فرد تبرئه شد. او هم‌اکنون سرپرست کمیته حسابرسی است در حالی که با رأی ۱۰۰ درصد آرای مجمع قم از سمت خود برکنار شد. سال گذشته هم در بهمن‌ماه زمانی که جلسه عزل عزیزی خادم از سوی اعضای هیئـت‌رئیسه برگزار شده بود،کمیته اخلاق رای به محکومیت مهرداد سراجی داد تا او در جلسه عزل شرکت نکند؛ البته خیلی زود این رای از سوی کمیته استیناف شکسته شد.


همچنین زمانی که عزیزی خادم با رأی اعضای هیئـت‌رئیسه در آستانه عزل قرار گرفت؛ این کمیته در جهت حمایت از رئیس فدراسیون اقدام به صدور بیانیه تهدیدآمیز کرد و حالا با تغییر سرپرست فدراسیون و روی کار آمدن میرشاد ماجدی، باز هم این کمیته در جهت حمایت از فدراسیون فعلی، در فاصله دو هفته مانده تا برگزاری مجمع، رای خود را در خصوص شکایت اعضای هیئـت‌رئیسه از عزیزی خادم در دستور کار قرار داد. این در حالی است که پس از عزل عزیزی خادم، او بلافاصله به کمیته اخلاق شکایت کرده بود اما شکایت او در دستور کار قرار نگرفت. به نظر می‌رسد این کمیته بیشتر از اینکه مستقل عمل کند طبق شرایط و فدراسیون مربوطه تصمیم‌گیری می‌کند.


با توجه به این مسائل سه ایراد مهم شکلی و ماهوی به کمیته اخلاق وارد است: یکم ایراد به چینش برخی اعضاء که فعالیتی مغایر با اساسنامه داشته و دارند( انتخاب اسدی مقدم از سوی مجمع نبوده) ، دوم بحث استقلال و به تبع آن صلاحیت صدور حکم،( با توجه به حکم‌های صادر شده که به نظر می‌رسد رئیس کمیته اخلاق به نفع هر کسی که در فدراسیون فوتبال حضور دارد رأی صادر می‌کند. چهارم وصف مستقل که فرزندش بازیکن نساجی است و حتی اگر ریالی هم از باشگاه دریافتی نداشته باشد که به نظر بعید می‌رسد، در تعریف وصف مستقل نمی‌گنجد و حتی اگر پسرش دریافتی هم نداشته باشد باز هم شائبه‌برانگیز است. چهارم هم عدم هماهنگی با سایر ارکان قضایی مشخصا کمیته استیناف است( طبق مثال‌هایی که در این گزارش به آن اشاره شد). کمیته اخلاق به عنوان نهاد پایین‌دستی نسبت به کمیته استیناف به‌عنوان رکن عالی قضایی فدراسیون هماهنگی لازم را با کمیته بالادستی خود را ندارد.


در این چند سال اخیر کمتر پیش آمده که صالحی رئیس کمیته استیناف حکمی صادر کند که در دادگاه حکمیت ورزش( CAS) شکسته شود یا حداقل ما به یاد نمی‌آوریم، اما در مورد کمیته اخلاق بارها با شکسته شدن حکم از سوی کمیته استیناف مواجه شده‌ایم، با این شرایط ناهماهنگی سایر ارکان قضایی فدراسیون به خوبی دیده می‌شود و یک از هم گسیختگی به وجود آمده است. با این شرایط کمیته اخلاق در حال حاضر فاقد مبنای قانونی و اساسنامه‌ای در فعالیت است و تمام اقدامات آن بلااثر و مغایر با قواعد فدراسیون است و بایستی کان لم یکن شود. استمرار ارکان قضایی در شرایط فعلی به چند دلیل دیگر نیز قانونی به نظر نمی‌رسد؛ چرا که در انتصاب یا انتخاب این افراد دستورالعمل‌ها و کدهای انتخاباتی فدراسیون فوتبال که به تصویب مجمع عمومی رسیده است، رعایت نشده و مشخص نیست اعضای این ارکان مدرک حقوقی لازم براساس بند ۳ ماده ۶۲ اساسنامه را دارند یا خیر.


انتهای پیام/۴۰۵۷/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب