دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 ارديبهشت 1401 - 10:18
زلفی گل:

عدم رعایت مالکیت فکری منجر به ذبح علمی و نوآوری می‌شود/ تاسیس پارک علم و فناوری بین‌المللی ایران

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: عدم رعایت مالکیت فکری منجر به ذبح علمی و نوآوری می‌شود.
کد خبر : 657309
وزیر علوم

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمدعلی زلفی‌گل صبح امروز در نشست معاونان پژوهشی دانشگاه‌های کشور که در محل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برگزار شد، اظهار کرد: اگر امروز امنیتی داریم ثمره خون هزاران شهید است که زندگی خود را در طبق اخلاص گذاشتند و در دفاع از کشور جان خود را فدا کردند بنابراین این آرامش و موفقیت‌ها راحت به دست نیامده که راحت از آن بگذریم باید فرهنگ جهاد و شهادت را محترم بشماریم.


وی افزود: سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران به‌عنوان یک نهاد علمی کاملا مستقل به کار خود ادامه می‌دهد، برخی مواقع عنوان می‌شود که این سازمان وابسته به ستاد وزارت علوم است که تفکری کاملا اشتباه است، نگاه ما به این سازمان ویژه است چراکه از لحاظ بین‌المللی شناخته شده است، اساتیدی در این سازمان حضور دارند که از دو جنبه علمی و بین‌المللی شاخص هستند. این سازمان همچنین مدیریت جشنواره بین‌المللی خوارزمی را برعهده دارد. این جشنواره در ابعاد ملی و فراملی شناخته شده است و هر دانشجو، استاد دانشگاه، دانش‌پژوه و غیره تمایل دارند در رقابت شرکت کنند و حائز رتبه شود.


وزیر علوم با بیان اینکه جشنواره خوارزمی این سازمان را تبدیل به یک نهاد علمی و فناوری تاثیرگذار کرده است، گفت: سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی در بحث مالکیت فکری شناخته شده است و مجوزی که این سازمان برای ارتقا و گزینش‌های علمی صادر می‌کند که در اقصی نقاط معتبر است و یک نهاد منحصر به فرد علمی به شمار می‌رود ما باید از این سرمایه اجتماعی برای پیشبرد اهدافی بزرگتر بهره بگیریم و ماموریت‌های بزرگ‌تری به این سازمان بسپاریم که یکی از مهم‌ترین آن‌ها تاسیس پارک علم و فناوری بین‌المللی ایران است و مجوز این پارک گرفته شده و در نزدیکی تهران نیز زمین هزار هکتاری برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته شده است و حسن زمانیان، رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران موظف به پیگیری و راه‌اندازی این پارک است.


زلفی گل ادامه داد: سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران با توجه به تجربیاتی که در سه بخش پژوهش همچون پژوهش‌های بنیادی، کاربردی و توسعه‌ای(فناوری و نوآوری) دارد می‌تواند به‌عنوانی سازمانی صاحب تجربه و سبک شناخته شود و بخش راهبری پژوهش کشور را عهده‌دار شود.


وی مشکل اساسی کشور در بخش پژوهش را عدم وجود بیمه پژوهش دانست و افزود: سازمان پژوهش‌ها باید به رفع این دغدغه کمک کند زیرا عدم بیمه پژوهش به کشور آسیب می‌زند، به‌طور مثال اگر بخش توسعه یک صنعت با دانشگاه قراردادی امضا کند هر کدام از طرفین قبل از اتمام پروژه اقدام به عدم همکاری کنند، پژوهش‌های کشور با مشکل مواجه خواهد شد و این عدم تضمین معضلی برای کشور است.


وزیر علوم بیان کرد: در حال حاضر عدم رعایت مالکیت‌های فکری شایسته جمهوری اسلامی نیست، یک پژوهشگر برای اولین‌بار پژوهشی ارائه می‌دهد اما شرکت‌های دیگر به خود این اجازه را می‌دهند که آن‌ را کپی و متتشر کنند در سایر بخش‌های کشور همچون انتشار کتاب، موسیقی و غیره نیز با این معضل مواجه هستیم، بنابراین اگر مالکیت فکری جدی گرفته نشود، ذبح علمی و نوآوری در کشور رخ داده است، در حالی که در کشورهای دیگر این اتفاق صورت نمی‌گیرد، ما در صدد آن هستیم که برای رفع این معضل لایحه‌ای تنظیم و به مجلس ارائه دهیم.


زلفی گل اضافه کرد: سازمان‌ پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران علاوه‌بر ماموریت سازمانی یک وظیفه حاکمیتی هم دارند که باید در راستای این وظایف حاکمیتی قدم بردارد. حضور افراد پیشکسوت و باتحربه در پیشبرد اهداف کمک خواهد کرد و این امر نماد وحدت خواهد بود باید قدر پیکسوتان را بدانیم جامعه علمی باید الگو سایر بخش‌های کشور باشد.


وی در ادامه گفت: هم افزایی موجب افزایش بهره‌وری در آموزش عالی می‌شود اگر مدیریت مناسب نباشد بهره‌وری افزایش پیدا نمی‌کند، زمانی بهره‌وری افزایش پیدا می‌کند که مشورت کارها نتیجه بهتری خواهد داشت و عقل‌ها کامل خواهد شد.


وزیر علوم افزود: جامعه فرهیخته دانشگاهی باید برای سایر اقشار الگو باشد اگر جامعه ببیند که مدیران ارشد برای مقوله مشورت و همفکری ارزش قایل هستند این فرهنگ در کشور نهادینه می‌شود. در ساختار دانش کشور دانشمندان و اندیشمندان زیادی وجود دارد که باید از همه این ظرفیت‌ها بهره بگیریم.


زلفی گل با بیان اینکه در وزارت علوم۵ اولویت اصلی را پیگیری می‌کنم، ادامه داد: اولویت‌هایی همچون مرجعیت علمی و دیپلماسی در کشور مطرح است، به این معنا که باید دانشگاه‌ها در دنیا به عنوان مرجع شناخته شوند و با سیاست‌گذاری‌ها تلاش کنیم دانشمندان در عرصه بین‌المللی حضور جدی داشته باشند و با مشارکت بین‌المللی آن‌ها را حمایت کنیم. آیین‌نامه گرنت ما باید به شکلی باشد که جامعه دانشگاهی را ترغیب کند.


وی اضافه کرد: معاون پژوهش و فناوری دانشگاه باید در بین دانشجویان و اساتید هرجا نقطه قوتی مشاهده کرد که باعث پیشرفت دانشگاه می‌شود را ترغیب کند و حامی اعضای هئیت علمی و دانشجویان و محققان باشد. معاونین پژوهشی باید حس حسادت را در خود ذبح کند هر فردی در دانشگاه با هر سلیقه سیاسی هر کار علمی انجام داد که شاخص بود مورد تشویق قرار گیرد تا بدانند کسانی که در این کشور اقدامی انجام می‌دهند مورد قدردانی کشور قرار می‌گیرند. وظیفه مدیریت دانشگاه‌ها است که اساتید برتر علمی را انتخاب کنند و از پژوهشگران برتر و برجسته باید حمایت کافی و وافی شکل گیرد، دانشگاه‌هایی که نسبت به این امور بی‌تفاوت باشند در ارزیابی‌ها مد نظر قرار می‌گیرند.


وزیر علوم گفت: اولویت بعدی آموزش و پژوهش هدفمند است. در وهله بعدی رشد فناوری و نوآوری و در اولویت چهارم شاگردپروری و در اخر تولید ثروت از دانش قرار دارد. امکانات دانشگاه‌ها باید در خدمت آموزش و پژوهش باشد و درآمدهای پژوهشی دانشگاه مستقل باشد. بسیاری از دانشگاه‌ها گرنت پژوهشی پرداخت کردند تا دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای حداقل‌ها مشکلی نداشته باشند.در شروع هر سال تحصیلی گرنت پژوهشی یکجا پرداخت شود تا اساتید با دغدغه و مشکل مواجه نشوند باید در حوزه پژوهشی سخاوتمندانه برخورد کرد.


وی ادامه داد: خوشبختانه در ستاد وزارت علوم با توجه به فرمان سال تصمیمات خوبی گرفته شده است ما باید از این فرصت استفاده کنیم زیرا مدار تحقق این شعار وزارت علوم و دانشگاه‌ها هستند و پارک‌های علم و فناوری تولیدات دانش بنیان را رقم می‌زنند. باید چه کرد؟ در قسمت مرجعیت علمی این است که مجلات را بین‌المللی کنیم  و سالانه باید ۵ درصد مجلات ما باید بین‌المللی شوند. مقالاتی که بیش از ۵۰۰ ارجاع داده شده باشد پایه تشویقی به آن اختصاص داده می‌شود.


زلفی گل افزود: پیوستگی نظام نوآوری باید شکل گیرد نباید داشته‌های خود را زیر سوال ببریم، تحقیقات بنیادی، کاربردی و غیره در کنار هم خوب است، در عرصه علمی رتبه اول در منطقه را مدنظر داریم نباید آن را زیر سوال ببریم اما می‌گوییم مقاله به تنهایی کافی نیست باید نشان دهیم در عرصه فناوری و نوآوری هم توانایی داریم.


وزیر علوم گفت: تالار افتخارات دانشگاه‌ها نیز باید راه‌اندازی شود چراکه مقام معظم رهبری تمام قد از دانشگاه‌ها دفاع کردند، دشمنان تلاش می‌کنند دانشگاه‌ها را در مقابل نظام قرار دهند اما باید حس امید، خودباوری و هویت را به دانشگاهیان منتقل کنیم که این تالار افتخارات می‌تواند تاثیر گذار باشد.


انتهای پیام/۱۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب