حقوق اساتید حقالتدریس بهصورت ماهانه پرداخت میشود
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمد افکانه، مدیرکل منابع انسانی و پشتیبانی وزارت علوم در برنامه رویداد رادیو گفتوگو وضعیت اساتید حقالتدریس دانشگاهها را تشریح کرد و درباره تدابیر وزارت علوم برای ساماندهی اساتید حقالتدریس گفت: حقالتدریس برای اساتید به این نحو است که برای دانشگاهها از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست که برای برخی دروس یا رشتههای خاص عضو هیئت علمی استخدام کند یا در آن منطقه فارغالتحصیل در رشته مذکور به سختی یافت میشود، برای همین یک یا دو یا حتی ۴ تا ۵ درس را به یک استاد حقالتدریس اختصاص میدهند، به عبارت دیگر به هیچ نحوی یک قرارداد تمام وقت بین استاد و دانشگاه بسته نمیشود.
مدیرکل منابع انسانی و پشتیبانی وزارت علوم در خصوص این سوال که بار دانشگاهها بر دوش اساتید حقالتدریس است و این روند استثمار به حساب نمیآید، افزود: عموماً افرادی که اکنون عضو هیئت علمی هستند یک دوره کوتاه یا طولانی حقالتدریس را تجربه کرده و با آن بیگانه نیستند اما نکته مهم اینجا است که باید تعریف از شغل و تمام وقت بودن مشخص شود. اگر عضو هئیت علمی بهعنوان مثال استادیار ماهانه ۱۲ میلیون تومان حقوق دریافت میکند، وی ۱۰ واحد درس ارائه میدهد اما در کنار آن کلی وظایف پژوهشی و وظایف مختلف دارد. وی در ازای قرارداد و در ازای شغلی که دارد مبلغی را ماهانه دریافت میکند. اما از منظر دانشگاه وقتی با یک استاد حقالتدریس قرارداد بسته میشود به این معنا است که دانشگاه در دو یا سه درس نیاز به کمک استاد دارد. استاد تدریس ۳ دروس را برعهده میگیرد و در هفته یک یا دو روز برای دانشگاه وقت اختصاص میدهد و این وقت فقط به آموزش اختصاص داده میشود. به طبع در ازای این روند مبلغی به استاد حق التدریس پرداخت میشود.
افکانه درباره اینکه آیا این قاعده نباید تغییر کند و اینکه چه اقداماتی در این زمینه صورت گیرد، بیان کرد: مطمئناً باید تغییر کند. البته باید در دو مورد توضیح بدهم. این توضیحات در رسانه نیز منعکس شده است. یک نکته چالش برانگیز پرداخت دستمزد در آخر ترم با تأخیر بود که در ضوابط بودجه ۱۴۰۱ به صراحت آمده و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی این مطلب را در مصاحبهای مجزا اعلام کردهاند که هرگونه پرداختی باید بهطور ماهانه انجام شود. اکنون دانشگاهها موظف شدهاند مدل پرداخت را ماهانه انجام دهند. یعنی این قانون از ۱۴۰۱ اجرایی میشود و حتی برای ما که در این حوزه فعالیت میکنیم قسمتی از قراردادهای حق التدریس از اردیبهشت ماهانه واریز میشود.
وی با اشاره به مشکلات جذب اساتید حقالتدریس ادامه داد: حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد کل اساتید حقالتدریس در دانشگاههای آزاد اسلامی، علمی کاربردی، پیامنور و فنیوحرفهای مشغول به کار هستند. هرکدام از آنها ضوابط و متولیان خود را دارند. اگر هم من نکتهای در اینجا میگویم در حیطه ۱۰۶ دانشگاه سراسری است که وزارت علوم آنها را مدیریت میکند. ما در قسمت وزارت علوم اساتید حقالتدریس کمتری داریم که این امر شامل مطالبهای که شما مطرح کردید نیز میشوند. این امر خیلی خوب است که چون بدنه زیادی از اساتید حقالتدریس در علمیکاربردی و فنیوحرفهای تدریس میکنند، با متولیان این دانشگاهها هم صحبت کنید و دلایل آنها را نیز بشنوید. اما در جلسات مشترکی که با این دوستان برگزار میشود و پیگیریهای آنها را مشاهده میکنیم، روال جذب هیئت علمی سالانه هزار و ۵۰۰ یا ۲ هزار نفر است و حتی دو سال پیش ۳ هزار نفر در یک سال جذب هئیت علمی شدهاند.
مدیرکل منابع انسانی و پشتیبانی وزارت علوم افزود: یعنی به اندازه نیاز سیستم آموزش عالی جذب انجام میشود و فراخوان آن وجود دارد. سیاستگذاری بر این اساس است که برای یک سری دروس محدود از حقالتدریس استفاده شود. من متولی آن بخش نیستم اما با توجه به پیگیری دوستان در جلسات دیدهام که آنها نیز عزم جدی دارند تا بتوانند هیئت علمی بیشتری را برای رشتههایشان جذب کنند. اما مطمئناً یکی از مهمترین دلایل این امر مانند بقیه بحثهای امروز ما دلایل اقتصادی است.
انتهای پیام/۱۰۴/
انتهای پیام/