دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1401 - 18:44

غلظت خون چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

غلظت خون یا پلی سیتمی در اثر افزایش تعداد گلبول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود. خارش پوست، قرمز شدن پوست و چشم مشخص می‌شود. این بیماری تا حد زیادی با داروهای گیاهی، تغذیه و رژیم و سبک زندگی سالم قابل درمان است.
کد خبر : 655184
image-20220426183630-1.jpeg



به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، غلظت خون یا پلی سیتمی در اثر افزایش تعداد گلبول‌های قرمز خون ایجاد می‌شود. خارش پوست، قرمز شدن پوست و چشم مشخص می‌شود. این بیماری تا حد زیادی با داروهای گیاهی، تغذیه و رژیم و سبک زندگی سالم قابل درمان است.


احتمالاً برای شما هم پیش آمده که عده‌ای با دیدن رنگ خون‌ تیره‌شان می‌گویند که خون من غلیظ است یا غلظت خون دارم، اما این تصور کاملاً اشتباه است و چنین جملاتی پایه علمی ندارند. غلظت خون اصطلاح عامیانه‌ای است برای بیماری پلی‌سیتمی، که در صورتی که درمان یا کنترل نشود می‌تواند تهدید جدی برای زندگی و جانتان باشد. درواقع، وقتی مقدار هموگلوبین خون از میزان نرمال بیشتر می‌شود یعنی فرد غلظت خون دارد. بالا رفتن تعداد هموگلوبین خون هم رابطه معکوسی با سرعت گردش جریان خون در رگ‌ها دارد که کم‌کم با کند کردن جریان خون و بالا رفتن سیالیت باعث می‌شود که خون در رگ‌ها حرکت نکند و احتمالاً سکته مغزی روی می‌دهد. غلظت خون چیست؟


منظور از غلظت خون، افزایش تعداد گلبول‌های قرمز خون به ‌نسبت حجم خون است. وظیفه گلبول‌های قرمز در بدن این است که اکسیژن را به اندام و بافت‌ها برسانند. وقتی تعداد این سلول‌های خونی از حد مجاز بیشتر می‌شود، خون غلیظ شده و احتمال ایجاد لختگی به ‌وجود می‌آید. لخته‌هایی که اگر در مسیر انتقال خون به قلب یا مغز باشند ریسک سکته مغزی و قلبی را چند برابر می‌کنند.


غلظت خون در مردان بالای ۴۰ سال از شیوع بیشتری برخوردار است. در اصطلاح پزشکی این بیماری را پلی‌سیتمی (polycythemia) و اریتروسیتوز (erythrocytosis) می‌گویند. بر خلاف تصور عمومی که اگر رنگ خون کسی تیره باشد یعنی غلظت خون دارد و افرادی که رنگ خونشان قرمز روشن است خون رقیقی دارند، باید بگوییم که این باور کاملاً اشتباه است و این بیماری با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست. علت تیره بودن رنگ خون که معمولاً از ورید گرفته‌شده کمبود اکسیژن است. بیماری غلظت خون را با آزمایش خون (CBC) و سنجش تعداد هموگلوبین تشخیص می‌دهند.


علت غلظت خون


پلی‌سیتمی بیماری است که به‌ تدریج و آرام‌ آرام رشد می‌کند و معمولا در سنین بالا پس از ۴۰ سالگی و یا ۶۰ سالگی خود را نشان می‌دهد و در مردان شایع‌تر است. علت بروز پلی سیتمی می‌تواند اولیه یا ثانویه باشد. نوع اولیه ریشه ژنتیکی دارد و در نوع ثانویه پلی سیتمی یکی از عوارض بیماری‌های دیگر مانند بیماری‌های قلبی و عروقی یا ریوی است.


از دیگر عواملی که علت غلظت خون هستند می‌توان به کمبود اکسیژن در ارتفاعات و کوهستان‌ها یا مناطق آلوده اشاره کرد. تنش و استرس‌های عصبی هم می‌تواند باعث این بیماری شود. در مواردی هم شاهد بروز پلی سیتمی موقت ناشی از تعریق و اسهال شدید هستیم. مصرف سیگار هم با کاهش اکسیژن‌رسانی از علل بروز غلظت خون ثانویه است.


علائم غلظت خون در زنان و مردان چیست؟


پلی سیتمی بسته به سن، جنسیت، و علت بیماری علائم مختلفی دارد. سرفه مزمن و تنگی نفس، آپنه خواب، سرگیجه و خستگی علائم این بیماری در زنان و مردان هستند. گاهی هم فرد هیچ نشانه‌ای ندارد، اما به‌طورکلی با مشاهده موارد زیر می‌توان گفت که علائم غلظت خون دارید و باید به پزشک مراجعه کنید:


سر درد


درد گردن


ضعف و بی‌حالی


تنگی نفس


التهاب و قرمز شدن رگ‌های چشم


اختلال بینایی


خارش پوست و قرمز شدن کف دست و پاها (به خصوص بعد از حمام)


سر شدن و خواب رفتن دست و پاها و انگشتان


عوارض غلظت خون


غلطت خون در صورت عدم درمان می‌تواند بسیار خطرناک باشد. برخی از عوارض این بیماری جدی عبارت‌اند از:


حمله قلبی


سکته مغزی


آمبولی ریه


بزرگ شدن کبد و طحال


افزایش فشار خون


زخم معده


دردهای استخوانی که به نقرس و سنگ کلیه تبدیل می‌شوند


خونریزی بینی.


غلظت خون چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟


تشخیص غلظت خون


صرف دانستن علائم و نشانه‌ها برای تشخیص این بیماری کافی نیستند، چراکه پلی‌سیتمی عملاً با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست. بنابراین برای تشخیص این بیماری آزمایش‌های زیر تجویز می‌شوند:


آزمایش خون CBC: تعداد گلبول‌های قرمز و سفید، پلاکت‌ها، مقدار هموگلوبین و هماتوکریت در آزمایش شمارش کامل خون (CBC) محاسبه می‌شوند.


آزمایش خون اریتروپویتین (EPO): سطح اریتروپویتین خون در افرادی که از اریتورسیتوز اولیه رنج می‌برند پایین است، اما برعکس، در بیمارانی که دچار اریتروسیتوز ثانویه هستند شاهد این هستیم که سطح EPO بالایی دارند.


آزمایش مغز استخوان


غلظت خون نرمال چند است؟


همان‌طور که در بالا گفتیم غلظت خون بر اساس چند فاکتور در آزمایش خون مشخص می‌شود. زمانی که تعداد گلبول‌های قرمز زیاد می‌شود و خون غلیظ می‌شود، تعدادی از پارامترهای آزمایش خون مانند تعداد RBCها، مقدار هموگلوبین، هماتوکریت و غیره افزایش پیدا می‌کند. مقادیر نرمال این فاکتورها به صورت زیر است، بدیهی است که اگر نتیجه آزمایش خون شما از این مقدار بالاتر باشد مشکوک به پلی سیتمی خواهید بود:


تعداد گلبول قرمز در مردان ۵.۷۲-۴.۳۲ و در زنان ۵.۰۳-۳.۹۰ میلیون گلبول


میزان هموگلوبین در مردان ۱۷۵-۱۳۵ و در زنان ۱۵۵-۱۲۰


میزان هماتوکریت در مردان ۵۰.۰-۳۸.۸ و در زنان ۴۴.۵-۳۴.۹


گلبول سفید ۳۵۰۰ تا ۱۰۵۰۰


تعداد پلاکت ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰.


انجام آزمایش خون روتین می‌تواند کمک زیادی به تشخیص زودهنگام پلی سیتمی بکند.


درمان خانگی غلظت خون


با وجودی که بیماری پلی سیتمی، کمی خطرناک به نظر می‌رسد، اما می‌توان با به کار بردن روش‌های درمان خانگی غلظت خون، به خوبی از پس آن بر آمد و مهارش کرد. در ادامه به بررسی روش‌های درمان خانگی می‌پردازیم:


سیگار نکشید.


از محیط‌های آوده دوره کنید.


مایعات زیاد بنوشید.


ورزش روزانه را به هیچ وجه فراموش نکنید. سعی کنید با انجام حرکات ورزشی مناسب، جریان خون خود را بهبود بخشید و از احتمال ایجاد لخته‌های خونی جلوگیری کنید. معمولاً متخصصین توصیه می‌کنند که حرکات کششی و منظم برای پا و مچ پا را در اولویت قرار دهید!


اصلاح رژیم غذایی: رژیم غذایی اهمیت زیادی در درمان این بیماری دارد. در واقع تا حد زیادی با داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌تواند این بیماری را درمان کرد.


حجامت و اهدای خون هم از جمله روش‌های درمانی هستند که نامشان را زیاد می‌شنویم. برخلاف تصور همگان، حجامت به‌ نسبت اهدای خون تأثیر چندانی در کاهش غلظت خون ندارد، چراکه برای کاهش تعداد RBC ها باید خون زیادی از بدن خارج شود، اما حین حجامت معمولاً خون زیادی از بدن خارج نمی‌شود



.


غلظت خون چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟


برای غلظت خون چه بخوریم؟


رژیم غذایی کمک زیادی به درمان پلی سیتمی می‌کند. اگر به دنبال درمان این بیماری با ساده‌ترین راه‌ها هستید باید در رژیم غذایی خود به مقدار زیادی از مواد مغذی، میوه و سبزیجات، غذاهای کم‌چرب و پروتئین استفاده کنید. علاوه بر این داروهای گیاهی، دمنوش‌ها، غذاها و میوه‌های زیادی وجود دارد که مصرف آنها می‌تواند به درمان این بیماری کمک کند، مانند:


آلبالو


آبلیموی ترش


موز


سیر


فلفل قرمز


مصرف لبنیات کم‌چرب


سبزی و میوه فراوان


ماهی.


بهترین دمنوش گیاهی برای درمان غلظت خون


طبیعتاً وقتی صحبت از روش‌های درمانی خانگی می‌شود، مصرف دمنوش‌های گیاهی را نباید نادیده گرفت. برای اطلاع درباره انواع دمنوش های گیاهی بر روی درمان غلظت خون کلیک کنید.


انتهای پیام/۴۱۲۹/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب