دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 فروردين 1401 - 08:36
یادداشت وارده؛

چراغ سحرخوانی هنوز روشن است

سحرخوانی از سنت‌های ناب و قدیمی مردم دیار کروگان در ماه رحمت الهی است که هنوز هم می‌توان نوای خوش سحرخوانان را در روستاها شنید که روزه‌داران را به ضیافت الهی فرامی‌خوانند.
کد خبر : 653873
سحرخوانی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ ماه مبارک رمضان ماه رحمت الهی؛ ماه میهمانی خدا؛ ماه بهار قرآن، ماه لیله‌القدر و تعالی انسان است و درهای مغفرت الهی بر بندگانش باز. ایرانیان نیز مانند مسلمانان سایر کشورها در هر گوشه‌ای از خاک پاک ایران با آداب‌ورسوم مختلف به استقبال این ماه مبارک می‌روند تا از سفره ضیافت الهی که به وسعت عالم پهن شده است، بهره‌مند شوند.


مردم متدین کروگان(روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان دلیجان در استان مرکزی ایران است. این روستا در دهستان جاسب قرار دارد) این تلاشگران خستگی‌ناپذیر مانند سایر شهرها و استان‌های ایران با آداب‌ورسوم برگرفته از تاریخ کهن این سرزمین به استقبال ماه مبارک رمضان می‌روند و لحظات نابی را در این ماه رحمت رقم می‌زنند. یکی از این سنت‌های قدیمی و ارزشمند این دیار، سحرخوانی در ماه رمضان است که با نغمه داودی مادحین اهل‌بیت عصمت و طهارت(س)؛ حاج شکرالله صادقی؛ مرحوم حاج حبیب‌الله اسماعیلی؛ مرحوم حاج علی مرتضی محمدی و ...‌ به‌منظور ارج نهادن به این ماه مبارک در سحرگاهان ماه رمضان برگزار می‌شود و با گذشت زمان هنوز رنگ کهنگی و فراموشی به خود نگرفته است.


از بزرگی شنیدم: در گذشته به علت نبود امکاناتی از قبیل برق، تلفن، دستگاه‌های ارتباط‌جمعی و به‌ویژه خستگی مردم به دلیل کار در باغات، زمین‌های کشاورزی و مزرعه و فعالیت‌های کشاورزی ممکن بود که عده‌ای، سحر را خواب بمانند؛ بنابراین بعضی از مؤمنان و ریش‌سفیدان محل با حرکت در کوچه‌پس‌کوچه‌های روستا و فریاد «سحر برخیز»؛ و «سحر شد به‌پا خیز هنگام نماز است» مردم را برای خوردن سحری و روزه گرفتن از خواب بیدار می‌کردند و اگر همسایه‌ای چراغ، لمپا «چراغ گردسوز»؛ یا فانوس همسایه را خاموش می‌دید، بلافاصله بر در خانه‌اش می‌رفتند و در منزل را می‌کوبیدند و آنان را از رسیدن سحر آگاه می‌کردند.


با شنیدن این خاطره؛ لذت قدم زدن در کوچه‌های تنگ و تاریک روستا و بیدارکردن اهالی خوب و متدین کهن دیار کروگان برای سحر را غیرقابل توصیف دانستم و اکنون در ماه مبارک رمضان دل‌تنگ آن روزها و خاطرات شیرین گذشته می‌شوم؛ اگرچه امروز مردم با انواع ابزارها؛ نیازی به بیدارشدن با آهنگ دل‌نشین و اجرای زنده سحرخوان ندارند و این نوا در پشت دیوارهای بلند برج‌ها و آپارتمان‌ها گم شده است؛ اما هنوز هم می‌توان نوای خوش سحرخوانان را در روستاها به‌ویژه کهن دیار کروگان شنید که روزه‌داران را به ضیافت الهی فرامی‌خوانند.


خدا را شاکریم که سنت حسنه سحرخوانی همچنان ادامه دارد. خدایا قسم به شهید این ماه امیرالمؤمنین حضرت امام علی(ع) همه مردم ایران را از گزند خطرات و جمیع بلایا محفوظ بدار. یاد کنیم همه شهدا و خفتگان در نقاب خاک و هدیه کنیم به روح بلندشان شاخه گلی به زیبایی حمد و صلوات «اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم».


مهدی اسماعیلی مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جاسب


انتهای پیام/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب