دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 فروردين 1401 - 15:40

کبد چرب چیست

یکی از بیماری های نسبتا" شایع که بسیاری از افراد به آن دچار می شوند؛ بیماری کبد چرب است. در دکترتو به بررسی عوامل ایجاد کبد چرب و همچنین راه های تشخیص و درمان آن پرداخته‌ایم.
کد خبر : 653786
image-20220419153733-4.jpeg

به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا  یکی از بیماری های نسبتا" شایع که بسیاری از افراد به آن دچار می شوند؛ بیماری کبد چرب است. در دکترتو به بررسی عوامل ایجاد کبد چرب و همچنین راه های تشخیص و درمان آن پرداخته‌ایم.


بیماری‌های کبد انواع متعددی داشته و هرکدام به‌نوعی به این اندام حیاتی آسیب وارد می‌کنند. بیماری کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری های کبد است که به دلیل تجمع چربی در آن ایجاد می‌شود. کبد چرب که با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق میفتد که چربی در کبد تجمع پیدا کند.


وجود مقدار کمی چربی در این اندام طبیعی است. اما تجمع بیش از حد آن می‌تواند به یک مشکل اساسی تبدیل شود. اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما چربی است احتمالا به این بیماری مبتلا هستید. کبد دومین ارگان بزرگ بدن است. این عضو، به فرآوری مواد غذایی کمک می‌کند و مواد مضر خون را فیلتر می‌کند. گاهی این بیماری را بیماری خاموش کبدی می‌نامند، به این دلیل که می‌تواند بدون ایجاد علائم رخ دهد.


شیوع این بیماری در بسیاری از نقاط جهان، به ویژه در کشورهای غربی، به طور فزاینده‌ای در حال افزایش است و حدود ۲۵ درصد از مردم جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما خبر خوب این است که این بیماری یک بیماری برگشت‌پذیر است و با تغییر سبک زندگی قابل درمان است.


برای اطلاع از علائم، تشخیص و درمان آن باید به متخصص گوارش و فوق تخصص کبد مراجعه کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین پزشکان فوق تخصص کبد کشور آشنا شوید، با آنها مشورت کنید و برای دریافت نوبت حضوری اقدام کنید.


جگر چرب یک بیماری قابل برگشت است. اغلب نشانه خاصی ندارد و به طور معمول اگر درمان شود آسیب دائمی و همیشگی ایجاد نمی‌کند.


انواع کبد چرب


کبد چرب چیست


این بیماری به دو شکل اصلی دیده می‌شود. علت ایجاد هر یک متفاوت بوده و عامل خطر آنها از هم مجزا است.


کبد چرب الکلی (AFLD): نوعی از بیماری که به علت مصرف بیش از حد الکل ایجاد می‌شود. نوشیدن زیاد الکل باعث تجمع چربی در کبد می‌شود. افرادی که الکل مصرف می‌کنند، باید مصرف آن را محدود کنند، تا به این بیماری مبتلا نشوند. در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا که مصرف الکل زیاد است، حدود ۵% جمعیت دچار این بیماری هستند.


کبد چرب غیر الکلی (NAFLD): نوعی از بیماری که به علت عاملی غیر از الکل مانند ژنتیک، چاقی، دارو و غیره ایجاد می‌شود. این نوع از بیماری ارتباطی با مصرف الکل ندارد. از هر سه بزرگسال، یک نفر و از هر ۱۰ کودک یک نفر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علت دقیق ایجاد این نوع از بیماری مشخص نیست. اما در افراد چاق و دیابتی بیشتر دیده می‌شود.


مراحل کبد چرب


این بیماری دارای ۴ مرحله است که از گرید ۱ تا ۴ طبقه‌بندی می‌شوند و می‌تواند طی ۴ مرحله پیشرفت کند:


کبد چرب گرید ۱ (کبد چرب ساده): چربی اضافی در کبد تجمع پیدا می‌کند. اگر بیماری از گرید ۱ پیشرفت نکند، تقریبا بی‌ضرر است.


کبد چرب گرید ۲ (استئو هپاتیت): علاوه بر چربی اضافی، التهاب نیز در کبد وجود دارد.


کبد چرب گرید ۳ (فیبروز کبدی): التهاب در کبد باعث ایجاد زخم شده است. التهاب مداوم باعث ایجاد اسکار در کبد می‌شود. اما کبد هنوز می‌تواند عملکرد طبیعی داشته باشد.


کبد چرب گرید ۴ (سیروز کبدی): زخم کبد به طور گسترده‌ای گسترش یافته است. سیروز یک بیماری بالقوه تهدیدکننده زندگی است که می‌تواند باعث نارسایی کبدی شود و معمولا غیرقابل برگشت است. به همین دلیل بسیار مهم است که از پیشرفت آن جلوگیری کنید.


کبد چرب چه علائمی دارد؟


این بیماری علائم و نشانه‌های مختلفی دارد. ممکن است همه این علامت‌ها را نداشته باشید و حتی گاهی متوجه نشوید که به این بیماری مبتلا شده‌اید. علائم آن عبارتند از:


خستگی شدید


ضعف


کاهش وزن


زرد شدن پوست یا چشم ها


خارش طولانی مدت


از دست دادن اشتها


تهوع و استفراغ


درد در ناحیه مرکز شکم یا در ربع راست و بالای شکم.


اگر این بیماری به مرحله سیروز کبدی برسد، اسکارها پیشرفته شده و علائم زیر ظاهر می‌شوند:


تورم شکم


بزرگ‌شدن رگ‌های خونی در زیرپوست


بزرگ‌شدن طحال


قرمز شدن کف دست


زردی پوست و چشم


دلایل ایجاد کبد چرب چیست؟


شایع ترین علت بروز این بیماری اعتیاد به الکل است. اما درمورد افرادی که الکلی نیستند در بسیاری از موارد پزشکان نمی‌دانند چه چیزی باعث ایجاد آن می‌شود.


کارشناسان هنوز به طور دقیق نمی‌دانند، چرا در برخی افراد دور این اندام چربی تجمع کرده و در برخی دیگر از افراد این عارضه ایجاد نمی‌شود. اما به‌طورکلی می‌توان گفت معمولا کبد چرب و سیروز کبدی هر دو به موارد زیر مرتبط هستند و برای جلوگیری از این بیماری باید موارد زیر را کنترل کرد.


اضافه‌وزن یا چاقی


مقاومت به انسولین


قند خون بالا که نشان‌دهنده پیش دیابت یا دیابت نوع ۲ است.


سطح بالای چربی در خون (به‌ویژه تری گلیسیرید)


ریسک فاکتورهای کبد چرب چه هستند؟


برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به بیماری جگر چرب را افزایش دهند. افرادی که دارای یکی از ویژگی‌های زیر هستند، باید بیشتر از سایر افراد به علائم این بیماری توجه داشته باشند و در صورت نیاز آزمایش‌های مربوطه را انجام دهند.


افراد اسپانیایی یا آسیایی


خانم‌های یائسه


افراد چاق با چربی زیاد در ناحیه شکم


فشارخون بالا، دیابت یا کلسترول


ابتلا به آپنه انسدادی خواب


سطح بالای تری گلیسیرید در خون


سندروم متابولیک


سندروم تخمدان پلی‌کیستیک


تیروئید کم‌کار


غده هیپوفیز کم‌کار.


شایع‌ترین علت کبد چرب اعتیاد به الکل است.


عوارض کبد چرب چیست؟


کبد چرب چیست


عارضه اصلی این بیماری، پیشرفت به سمت سیروز است. سیروز به معنی تشکیل زخم (اسکار) در کبد است که منجر به سخت شدن کبد می‌شود. واریس مری و سرطان کبد نیز از دیگر عوارض این بیماری هستند. این بیماری می‌تواند روی رشد مو تأثیر بگذارد و باعث شروع ریزش مو شود.


عوارض خطرناک کبد چرب چیست؟


از عوارضی که در مراحل پایانی کبد چرب ایجاد می‌شود، سیروز کبدی است که به دلیل التهاب کبد به وجود می‌آید. سیروز باعث اسکار در کبد شده و زخم ایجاد می‌کند. اگر این روند متوقف نشود، شخص به عوارض زیر مبتلا می‌شود.


تجمع مایع در شکم


تورم وریدهای مری که احتمال دارد، پاره شود و خونریزی کند.


گیجی و خواب‌آلودگی


سرطان کبد


نارسایی کبد و ازکارافتادن این اندام.


درباره بیماری کبد چرب بیشتر بدانید


برای دریافت اطلاعات کامل درباره این بیماری و همچنین روش های درمان خانگی آن و یا مراجعه به پزشک متخصص از مجله سلامتی دکترتو دیدن کنید.



انتهای پیام/ ر


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب