دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 فروردين 1401 - 00:02
گزارش آنا؛

چرا سفیر اوکراین نگران کمبود روغن نباتی در ایران شد؟/ بخشش به خروار، حساب به دینار!

در پاسخ به اظهارات اخیر سفیر اوکراین در تهران و تهدید مستقیم و غیرمستقیم علیه ایران باید گفت که اولاً "آزموده را آزمودن خطاست" و ثانیاً کی‌یف راهی را نرود که ابرقدرت‌های غربی رفتند و نتیجه عکس گرفتند.
کد خبر : 653506
سفیر اوکراین در ایران

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ اخیراً سرگئی بوردیلیاک سفیر اوکراین در تهران در مصاحبه با روزنامه آسیا در خصوص روابط دوجانبه کشورش با ایران به جای احترام به کشوری که میزبانش است و به‌جا آوردن عرف دیپلماتیک در بیان انتقاد و پیشنهاد، اقدام به بیان مواضعی کرد که تهدید مستقیم علیه ایران و هم‌پیمانانش تلقی می‌شود. سکوت در برابر گفته‌های بوردیلیاک ممکن است این شائبه را پیش آورد که ایران از اقدام نظامی علیه اوکراین حمایت کرده و یا تهدید و توهین سفیر این کشور را بر می‌تابد.


خب، آقای سفیر به خاطر بیاورید که وقتی در سال ۱۹۹۱ با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی چندین کشور جدید پا به عرصه وجود گذاشتند جمهوری اسلامی ایران در بین اولین کشورهایی بود که استقلال آن‌ها را به رسمیت شناخت و سعی کرد روابط دوستانه‌ای با همه جمهوری‌های تازه استقلال‌یافته شوروی سابق از جمله اوکراین برقرار کند.


سفیر اوکراین در تهران: مردم عادی ایران از اوکراین حمایت می کنند/ وقتی ماشین  ما را با پرچم اوکراین می‌بینند فریاد می‌زنند «اوکراین پیروز می‌شه!»
سرگئی بوردیلیاک سفیر اوکراین در ایران (سمت راست)


سفیر اوکراین در تهران انتقاد یا پیشنهاد خود را از مجاری دیپلماتیک ارائه دهد


ایران به‌عنوان کشوری تعیین‌کننده در عرصه منطقه و بین‌الملل قادر بود با شروطی خاص از استقلال جمهوری‌های جداشده از شوروی حمایت کند. به‌عنوان‌مثال در قضیه کشورهای ساحلی دریای خزر اصلاً سخت‌گیری نکرد و در ابتدا حق حاکمیت ملت‌های در جستجوی استقلال را تأیید کرد بعد هم در قالبی منطقی و قانونی به حل‌وفصل موضوعات مورد اختلاف پرداخت.


تهران به خواست مردم همه جمهوری‌های تازه استقلال‌یافته از شوروی احترام گذاشت. ازجمله، وقتی اختلاف مرزی بین روسیه و گرجستان پدیدار شد، موضع ایران حمایت بی‌چون‌وچرا از روسیه، کوچک شمردن گرجستان و به رسمیت شناختن الحاق اوستیای جنوبی و آبخازیا به خاک فدراسیون روسیه نبود و از هر دو طرف خواست که خویشتن‌داری کنند و آمادگی تهران برای میانجیگری در خصوص برطرف کردن اختلافات را هم اعلام کرد.


در مناقشه ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیز با اینکه امکان داشت تحرکات ارتش باکو باعث تغییر ژئوپلیتیکی شود، بازهم خویشتن‌داری کرد و تا توانست از حجم هیجان دو طرف درگیری کاست. موضع ایران نسبت به تحولات چند ماه پیش قزاقستان هم مثال‌زدنی بود و تماماً به نفع مردم این کشور جهت‌گیری شده بود. آقای بوردیلیاک! ایران از دست خیلی از همسایگانش دلخوری داشت اما وقتی آن کشورها دچار بحران شدند به آن‌ها در جهت عادی‌سازی اوضاع تا توانست کمک کرد.


می‌رسیم به پنجم اسفندماه سال گذشته و دستور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به ارتش این کشور برای آغاز عملیات نظامی در خاک اوکراین تا این کشور را از پیوستن به ناتو منصرف کند، توان ماشین جنگی و گروه‌های بسیار خطرناک نئونازی را تضعیف و امنیت روس تباران شرق اوکراین را هم تأمین کند.



اگر بخش‌های جداگانه مصاحبه سفیر اوکراین در تهران را کنار هم قرار دهیم معنی آن تهدید مستقیم و غیرمستقیم علیه ایران است به همین دلیل صحبت‌های بوردیلیاک اصلاً به نفع دولت اوکراین نیست و اگر همین‌طور ادامه یابد ممکن است باعث تیرگی روابط دوستانه بین دو کشور هم بشود



این در حالی است که چند هفته قبل از بحران اوکراین، سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران با همتای روس خود در مسکو دیدار کرد. توافقنامه همکاری ۲۰ ساله ایران و روسیه به امضا رسید. زمینه توسعه همکاری نظامی دو کشور بررسی شد. کلیت قضیه سفر رئیس به مسکو نشان می‌داد که روابط ایران و روسیه بسیار نزدیک‌تر از قبل خواهد بود. قبل از رئیس‌جمهور هم که سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به روسیه رفته بود و فرماندهان روسیه استقبالی از وی کردند که بی‌نظیر بود.


آقای سفیر! این یعنی اینکه ایران برای تبدیل کردن روسیه به شریک استراتژیک خودش برنامه‌ریزی کرده است. معنی شریک استراتژیک را خوب می‌دانید. برخی از کشورها برای ثابت کردن اراده خود نسبت به شراکت استراتژیک با یک کشور با کشوری ثالث وارد جنگ می‌شوند اما ایران نه‌تنها وارد جنگ نشد بلکه هر دو طرف را دعوت به خویشتن‌داری کرد.




بیشتر بخوانید:


قدردانی کولبا از اعزام تیم پزشکی ایران به اوکراین


تخت روانچی: تحریم‌های یکجانبه علیه ایران جنایت علیه بشریت است


کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با آنا: تحریم دارویی ایران با شعار دفاع از حقوق بشر آمریکا منافات دارد/ جان باختن بیماران خاص بر اثر تحریم‌ها


تخت‌روانچی: تحریم‌ها اقشار آسیب‌پذیر را بیش از دیگران هدف گرفته است




ایران تا توانست از هر ابزار ممکن برای کاستن از درد و رنج مردم اوکراین استفاده کرد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در سفرش به مسکو، رساندن پیام دیمیتری کولبا همتای اوکراینی خود به سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه برای یافتن راهکار دیپلماتیک اتمام جنگ را در اولویت کارش قرار داد.


اما به نظر می‌رسد که آقای بوردیلیاک دست پیش را گرفته تا پس نیفتد. در مصاحبه وی اصلاً مشخص نشد چرا وی به‌یک‌باره به سراغ ذخایر نفتی ایران رفت و خواستار اعزام چند کشتی سوخت به مقصد اوکراین شد! یک ضرب‌المثلی هست که می‌گوید "بخشش به خروار، حساب به دینار" یعنی اینکه وقتی کشوری از تحریم‌های غرب علیه ایران انتقاد نمی‌کند، آیا باید انتظار بخشش و انعام پس از رفع احتمالی تحریم‌ها را داشته باشد؟



ایران با سابقه فرهنگی چند هزارساله و نظام سیاسی مبتنی بر ارزش‌های دین مبین اسلام از چنان درایتی برخوردار بود که همه این اقدامات کی‌یف را پای ناپختگی و نیز اطاعت کورکورانه از غرب مقامات ارشد این کشور گذاشت و هیچ موضعی نگرفت که علیه مردم اوکراین باشد



در جای دیگری از مصاحبه، بوردیلیاک می‌گوید که ایران بهتر است نفت خود را به‌سوی اروپا سرازیر کند شاید بر رفتار آمریکا اثری داشته باشد و مقامات واشنگتن زودتر و راحت‌تر به برجام بازگردند. حال تمام تیم مذاکره‌کننده و کارشناسان همراهشان یک ‌راه‌کار دیگر در خصوص به سرانجام رساندن سریع‌تر مذاکرات وین هم آموخته‌اند!!


آقای سفیر سپس به سراغ حجم واردات روغن خوراکی ایران از اوکراین رفت و مدعی شد که نیمی از روغن مصرفی کشورمان از اوکراین وارد می‌شود. در اینکه مقامات وزارت کشاورزی در دولت‌های گذشته نتوانستند قول و قرار خود برای خودکفایی دست‌کم ۷۰ درصدی کشور در خصوص تولید روغن را عملی کنند که شکی نیست اما این میزانی که بوردیلیاک گفته واقعاً "بلوف" است. ایران از ۶ کشور روسیه، مالزی، اوکراین، آرژانتین و برزیل روغن خام وارد می‌کند که به حدود ۲ میلیون تن در سال می‌رسد. یعنی اینکه از بابت استراتژیک هم که شده ۵۰ درصد واردات از یک کشور نداریم زیرا بعداً متضرر می‌شویم.


کولبا از ایران قدردانی کرد


سرگئی بوردیلیاک، مسئول هرگونه تیرگی احتمالی روابط بین تهران و کی‌یف


در جای دیگری بوردیلیاک می‌گوید "اگر مواضع دولت ایران در مورد عدم‌حمایت از اوکراین ادامه پیدا کند و سال بعد بخواهید مواد غذایی‌تان را از اوکراین تأمین کنید، اوکراین خواهد پرسید شما تاکنون کجا بودید؟ یک سال پیش که ما به کمک‌های بشردوستانه شما احتیاج داشتیم، شما کجا بودید؟" اگر اسم این نوع صحبت کردن "تهدید کردن" نیست پس چیست؟


بوردیلیاک بازهم ادامه می‌دهد و به سراغ کشورهای هم‌پیمان ایران می‌رود که بازهم تهدید غیرمستقیم محسوب می‌شود. وی در خصوص سوریه و لبنان، دو بخش عمده از محور مقاومت، گفت "اما باید توجه داشت که اوکراین هشتاد درصد مواد غذایی، شامل غلات و گندم کشور لبنان، نود درصد گندم سوریه که به‌واسطه‌ ترکیه به این کشور وارد می‌شود را تأمین می‌کند." وی در خصوص یمن، که بخش دیگری از محور مقاومت است، می‌گوید "همچنین ۲۷ درصد مواد غذایی کشور یمن از اوکراین وارد می‌شد."


اگر بخش‌های جداگانه مصاحبه سفیر را کنار هم قرار دهیم معنی آن تهدید مستقیم و غیرمستقیم ایران است. اظهارات بوردیلیاک اصلاً به نفع دولت اوکراین نیست و اگر به همین منوال ادامه یابد، ممکن است، چشم‌انداز روابط دو کشور را تیره و تار خواهد کرد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
محبوب
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۱ - ۰۱:۲۶
۰
باید به اقای سفیر گفت موقعی که تمامی مسافرین ایرانی را در فرودگاه کیف 20ساعت معطل میکردید و دوسه بار بازجویی میکردید واذیت میکردید کجا بودی
گوشتیران
قالیشویی ادیب