پیام قاطع ایران به عراق/ در برابر تهدید صهیونیستها مصالحه نمیکنیم
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، چهارشنبه هفته گذشته ۲۴ فروردینماه، فؤاد حسین وزیر امور خارجه عراق به همراه قاسم الاعرجی، مشاور عالی امنیت ملی این کشور و احمد ابورغیف، سرپرست دستگاه اطلاعات وزارت کشور به دعوت حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان راهی تهران شد که در مورد مسائل دوجانبه ازجمله مسائل امنیتی به وجود آمده بین دو کشور طی چند ماه اخیر رایزنی و گفتوگو کنند.
این نخستین سفر هیئتی از عراق به ایران بعد از حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به اربیل بود، اتفاقی که برای مدتی بر روابط دو کشور حداقل در سطح پیامهای رسانهای و دیپلماتیک سایه انداخت، گرچه مقامات دو کشور تلاش کردند که اثرات این موضوع را مدیریت کنند و اجازه ندهند که اختلافات امنیتی ایجادشده بر روابط ایران و عراق در دیگر ابعاد اثر بگذارد.
روز یکشنبه ۲۲ اسفندماه ۱۴۰۰ در پی اخبار منتشرشده مبنی بر حمله موشکی به منطقهای در اربیل و تحلیلهای انعکاس یافته در رسانهها در مورد کم و کیف این حمله و دیگر موارد مرتبط با آن، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی بیانیهای اعلام کرد" در پی جنایات اخیر رژیم جعلی صهیونیستی و اعلان قبلی مبنی بر بیپاسخ نگذاردن جنایتها و شرارتهای این رژیم منحوس؛ شب گذشته "مرکز راهبردی توطئه و شرارت صهیونیستها" مورد هدف موشکهای قدرتمند و نقطه زن "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی" قرار گرفت.
پس از انتشار این بیانیه عدهای از رسانهها ازجمله المیادین نزدیک به حزبالله لبنان اعلام کردند "مکانی که توسط ایران در اربیل موشکباران شد، مقر اصلی اقدامات جاسوسی و نظامی اسرائیل علیه ایران بود و اواخر دیماه نیز ۶ پهپاد اسرائیلی با هدایت همین مقر، اقدامات خرابکارانهای علیه یک مقر نظامی در کرمانشاه داشتهاند. موضوعی که ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق در مصاحبه اخیر خود با شبکه الشرقیه آن را تأیید کرده است
این حمله موشکی از سوی ایران با واکنش دولت بغداد و اربیل مواجه شد چنانکه وزارت امور خارجه عراق در همان روز با انتشار بیانیهای در سایت رسمی خود اعلام کرد که این وزارت حمله موشکی به استان اربیل در کردستان عراق را محکوم میکند و مدعی شد که در این حمله موشکی مناطق مسکونی هدف قرار گرفتند.
در این بیانیه آمده است که این حمله نقض آشکار حاکمیت عراق به شمار میرود و منجر به ترس شهروندان شده و موجب ناامنی و بیثباتی در اقلیم کردستان و کل کشور عراق در این مرحله حساس است.
وزارت خارجه عراق با تجاوز خواندن این حمله مدعی شد که این اقدام امنیت عراق و ثبات ملت آن را مورد هدف قرار داد و نیازمند موضع یکپارچه برای مقابله با آن است.
در همان روز وزارت امور خارجه عراق، ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق را برای ارائه توضیحات در مورد اتفاقات رخداده به این وزارت خانه فراخواند.
یک روز بعدازاین حمله در روز دوشنبه مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به همراه هیئتی به اربیل سفر کرد و به همراه مقامات اربیل از مکان حمله بازدید کرد و بار دیگر در اظهاراتی نسبت به این تحولات واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.
در واکنش به اظهارات مقامات عراق در محکومیت این حمله و طرح برخی از ادعاها که عراق قصد دارد به خاطر این موضوع، از ایران به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کند، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه ۲۳ اسفندماه در نشست مطبوعاتی خود در پاسخ به سؤال در موردحمله موشکی اخیر سپاه به یکی از مقرهای جاسوسی رژیم صهیونیستی در اربیل و برخی از مسائل مطرحشده در این زمینه گفت: بههیچوجه پذیرفته نیست که یکی از همسایگان ما که روابط عمیقی با ما دارد و در سطوح مختلف تعامل بین دو کشور وجود دارد کانون ایجاد تهدید برای ایران باشد. این کانون تهدید شدن به یک کشور ثالث برنمیگردد. رژیم صهیونیستی بارها و بارها از داخل خاک عراق ناامنی ایجاد کرده است. برخی تجمعات ضدانقلاب در اقلیم کردستان و گروههای تروریستی در این منطقه صورت گرفته است. در یک سال گذشته چندین بار به دولت مرکزی عراق در این زمینه تذکر دادهشده است. در خفا و بهصورت آشکارا تأکید شده که اجازه ندهند که مرزهای عراق مرزهای ناامنی برای ایران باشد.
وی گفت: ایران تحمل نمیکند که کانونی در نزدیکی مرزهایش، کانون خرابکاری و اعزام گروههای تروریستی به داخل ایران باشد. چه توسط گروههای ضدانقلاب و چه توسط رژیم صهیونیستی در داخل منطقه اقلیم. بارها در ملاقات مختلف این موضوع گفتهشده است. انتظار جمهوری اسلامی ایران از دولت مرکزی عراق این است که یکبار برای همیشه به این وضعیت پایان دهد و اجازه ندهد که مرزهایش مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
خطیبزاده گفت: آنچه مشخص است این است که دولت مرکزی عراق مسئولیت قطعی دارد برای اینکه جغرافیای عراق محل تهدیدی برای کشور همسایه آن یعنی ایران نباشد. متأسفانه در تمامی تذکراتی که در این زمینه به دولت مرکزی عراق بارها دادهشده است خاک عراق مورد سوءاستفاده طرفهای ثالث قرارگرفته است. ازجمله گروههای ضدانقلاب و گروهکهای کرد تروریستی ضد ایران. آمریکا نیز از داخل عراق عملیات نظامی علیه ایران انجام داده و رژیم اشغالگر قدس نیز پایگاههای خرابکاری در عراق دارد. مکرراً در این زمینه به دولت عراق تذکر دادهشده، دراینارتباط صحبت شده که دولت عراق به این مسائل توجه کند.
وی تصریح کرد: آنچه به دولت عراق اعلام کردهایم این است که شرط دوستی، احترام به منافع و حاکمیت و مهمتر از همه حفظ پایداری این روابط است. متأسفانه تذکرات ما در این زمینه نادیده گرفته شد و در همین چارچوب یکی از کانونهای دسیسه و خرابکاری علیه ایران بهصورت مسئولانه موردحمله قرار گرفت.
پسازاین تحولات و کاهش اظهارات رسانهای از سوی دو طرف دراینارتباط، وزیران امور خارجه ایران و عراق در روز پنجشنبه ۱۸ فروردینماه ۱۴۰۱ بهصورت تلفنی در مورد آخرین تحولات عراق، مسائل دوجانبه و منطقه با یکدیگر رایزنی کردند و امیر عبداللهیان از فؤاد حسین دعوت کرد که به ایران سفر کند که این دعوت موردپذیرش وزیر خارجه عراق قرار گرفت و در همین چارچوب دومین سفر فؤاد حسین به تهران در دولت سیزدهم در روز ۲۴ فرودین ماه ۱۴۰۱ انجام شد، او دوم دیماه ۱۴۰۰ نیز به تهران سفر و با امیر عبداللهیان دیدار کرده بود.
در جریان دیدار وزیران امور خارجه دو کشور در عصر روز چهارشنبه ۲۴ فروردینماه، به نظر میرسد یکی از محورهای اصلی مورد گفتوگو دغدغههای امنیتی ایران در منطقه اربیل و فعالیتهای صهیونیستها و عناصر تروریستی در این منطقه علیه منافع ملی و تمامیت ارضی ایران بوده است چنانکه در همین راستا حسین امیر عبداللهیان بهصراحت در دیدار با فؤاد حسین تأکید کرد: ایران نمیتواند بپذیرد از مرزهای خود از سوی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عناصر تروریست و تجزیهطلب تهدید شود و امنیتش در مخاطره قرار گیرد.
فؤاد حسین نیز در این دیدار تصریح کرد: امنیت ایران و عراق به یکدیگر وابسته است و عراق اجازه نمیدهد از خاک خود تهدیدی علیه همسایگانش صورت گیرد.
این دیپلمات عالیرتبه عراقی همچنین در مصاحبه مطبوعاتی با حسین امیر عبداللهیان در محل وزارت امور خارجه ایران در اظهاراتی گفت: امنیت ایران و عراق مرتبط با امنیت منطقه است. ایران و عراق دو کشور همسایه هستند و روابط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی با قدرت بین دو کشور وجود داشته و دارد. زمانی که مشکل امنیتی وجود داشته باشد باید راه گفتوگو را برای حل آن در پیش بگیریم. درها برای گفتوگو باز است چه در بغداد و امیدواریم که این درها در تهران باز باشد تا بتوانیم گفتوگوهای فشردهای را درباره مسائل امنیتی آغاز کنیم.
وی گفت: برادران ایرانی برخی شکایتها را درباره برخی مسائل امنیتی دارند و در گفتوگوها صریح صحبت کردیم و باید با صراحت دراینباره صحبت کنیم و باید این مسائل را از راههای دیپلماتیک و از طریق گفتوگو حل کنیم؛ ما این مسائل را حل خواهیم کرد.
فواد حسین در روز پنجشنبه در ادامه دیدارهای خود با مقامات تهران با حجتالاسلاموالمسلمین سید ابراهیم رئیسی دیدار کرد. رئیسجمهور نیز در این دیدار در بخشی از سخنان خود با تأکید بر اینکه تهران از کشورهای همسایه بهویژه عراق انتظار جدی دارد که اجازه هیچگونه حضور مخل امنیت جمهوری اسلامی ایران را چه در مناطق تحت کنترل دولت فدرال چه در نواحی تحت هدایت اقلیم کردستان را ندهد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران برادری خود را نسبت به همسایگان در عمل ثابت کرده و دوست دوران رزم بوده و نهفقط دوست دوران بزم، و لذا انتظار داریم کشورهای همسایه نیز نسبت به توطئههای دشمنان هوشیار باشند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با یادآوری پیام یکی از مقامات ارشد اقلیم کردستان عراق به وی مبنی بر اینکه اگر حاج قاسم سلیمانی نبود اقلیم کردستان نبود، گفت: متأسفانه اقلیم دچار غفلتهایی شده است ولی جمهوری اسلامی ایران تحرکات رژیم صهیونیستی را با دقت تحت نظر دارد و همکاری با این رژیم کودککش قابل پنهان کردن نیست و بههیچعنوان اجازه نمیدهیم که آنها از طریق هیچ کشوری ازجمله عراق، امنیت منطقه را به خطر بیندازند.
وزیر خارجه عراق نیز در این ملاقات که در محل ریاست جمهوری ایران برگزارشده بود، گفت: سرزمین عراق هرگز جایی برای اقدام علیه امنیت ایران نخواهد بود و آماده همکاری گسترده ازجمله در حوزه امنیتی برای جلوگیری از بروز هرگونه تهدید علیه منافع جمهوری اسلامی ایران هستیم.
همزمان با سفر فؤاد حسین به تهران و رایزنیهایش با مقامات ایران، ایرج مسجدی سفیر ایران در بغداد نیز در مصاحبه با شبکه الشرقیه در پاسخ به سؤالی در خصوص حمله موشکی ایران به مرکز راهبردی صهیونیستها در اربیل گفت: من در دیدار با مسئول وزارت خارجه عراق این مسئله را شرح دادم و گفت که حاکمیت عراق برای ما کاملاً مورداحترام است اما شما باید نگرانیهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران را از بین ببرید، ما نباید ازیکطرف دوست باشید و ازیکطرف گامهایی برداشته شود که امنیت ایران را به خطر بیندازد برای مثال گروههای معارض جمهوری اسلامی ایران در خاک اقلیم کردستان چکار میکنند؟ اینها پایگاههایی دارند و دائماً در حال رفت آمد به خارج و اقلیم کردستان هستند، بدتر از همه اینها این گروهها وارد خاک ایران میشوند و اقدامات امنیتی انجام میدهند سپس به خاک اقلیم بازمیگردند.
سفیر کشورمان که حدود چند هفته دیگر دوران مأموریت ۵ سالهاش در بغداد به اتمام خواهد رسد و محمدکاظم آل صادق جایگزین او در این سمت خواهد شد در پاسخ به این سؤال که آیا بهتر نبود در ابتدا از دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان نسبت به این امر خبر میدادید، گفت: ما بارها به آنها هشدار دادیم زیرا ما خواهان این نیستیم که مسئله به درگیری برسد اما اگر نگرانیهای امنیتی ما برطرف نشد. ما نمیتوانیم دستبسته بمانیم، این گروهها وارد خاک ما میشوند و نیرویهای امنیتی ما را میکشند و به خاک کردستان بازمیگردند.
مسجدی در بخشی دیگر از صحبتهای خود دراینارتباط تأکید کرد: مقامات کردستان نگرانیهای امنیتی ما را جدی نمیگیرند و اسرائیلیها از داخل اقلیم کردستان امنیت ما را هدف قرار میدهند، دلیل این حمله موشکی عملیاتی بود که نیروهای اسرائیلی از داخل خاک اقلیم کردستان علیه پایگاه وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کرمانشاه انجام دادند و حمله موشکی پاسخی به این عملیات بود وگرنه ایران به دنبال ایجاد مشکلات با اقلیم کردستان نیست
مسجدی خطاب به مجری این شبکه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران خواهان امنیت و حاکمیت کامل از حاکمیت عراق است، اما من از شما این سؤال را میپرسم که در صورت انجام عملیات از سوی آمریکا و یا اسرائیل و یا نیروهای ضدانقلاب علیه ایران ما باید چه اقدامی انجام دهیم، ایران باید دستبسته بماند یا باید از خودش دفاع کند، ما از امنیت خود دفاع کردیم.
وی افزود: ما نمیخواهیم این مسائل به پروندههای امنیتی و نظامی تبدیل شوند و انتظار داریم که دولت مرکزی عراق و مقامات اقلیم کردستان اجازه ندهند که خاک اقلیم به پایگاهی علیه امنیت ما تبدیل شود. ما هیچکس را تهدید نمیکنیم و همواره پیام دوستی و برادری میفرستیم.
سفیر ایران در بغداد در پاسخ به این سؤال که ایران میگوید عناصر اسرائیلی در خاک کردستان حضور دارند درحالیکه دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان این مسئله را رد میکنند، من بهعنوان یک شهروند عراقی حرف کدامیک را باور کنم، گفت: ما پیشنهادی برای حل این مشکل مطرح کردیم و این موضوع را دنبال میکنیم، ما گفتیم که میتوانیم یک کمیته مشترک میان ایران و دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان تشکیل دهیم و اعضای این کمیته مذاکرات و مباحثاتی میان خود انجام میدهند و اقدام به از بین بردن نگرانیهای امنیتی میکنند و اطلاعاتی که دارند را در آن کمیته مطرح میکنند، به نظر من اگر این پیشنهاد اجرایی شود میتوان مشکل را حل کند.
بر اساس این گزارش همچنین هفته پیش نیز هیئتی از ایران به ریاست حسن داناییفر سفیر پیشین ایران در عراق به منطقه اقلیم کردستان سفر کرد بنا بر خبرهای رسمی اعلامشده در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۱ هیئتی از جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی حسن داناییفر سفیر سابق ایران در بغداد، وارد اربیل شدند و طی دو روز با مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان عراق، مسرور بارزانی نخستوزیر اقلیم، نیچروان بارزانی ریاست اقلیم کردستان عراق دیدار و پیرامون موضوعات مرتبط و منطقهای و تحولات عراق و اقلیم کردستان بحث و تبادلنظر کردند.
با توجه به اخبار منتشرشده از گفتوگوهای اخیر مقامات ایران و عراق در جریان سفر فؤاد حسین به تهران به نظر میرسد در این دیدارها، ایران ضمن حمایت مجدد از امنیت و تمامیت ارضی عراق و احترام به این موضوع بر اساس اصل همسایگی و حقوق بینالملل بر این موضوع تأکید کرده است دولت مرکزی عراق و مقامات اقلیم کردستان نباید اجازه ندهند که خاک اقلیم به پایگاهی علیه امنیت ایران تبدیل شود چراکه تهران در مورد امنیت ملی خود با هیچ طرفی مصالحه نمیکند و نسبت به هر تهدیدی که امنیت و تمامیت ارضی ایران را به خطر اندازد واکنش مناسب و قاطع خواهد داشت.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/