دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 فروردين 1401 - 16:17

در دیوان عدالت اداری کشور به چه پرونده هایی رسیدگی می شود؟

با توجه به این که در کشور ما بیشتر اختیارات در دست دولت و سازمان ها و نهادهای وابسته به دولت و حکومت می باشد؛ این احتمال وجود دارد که مردم عادی و عوام جامعه در ارتباطاتی که با دولت و نهادهای وابسته به آن دارند خواسته یا ناخواسته مورد ظلم و یا تعدی قرار بگیرند. علاوه بر آن، این احتمال نیز دور از ذهن نیست که دولت و نهادهای وابسته به آن ها به واسطه اختیاراتی که در تهیه و تنظیم آیین نامه ها و مقررات دارند؛
کد خبر : 651617
رپرتاژ



به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، با توجه به این که در کشور ما بیشتر اختیارات در دست دولت و سازمان ها و نهادهای وابسته به دولت و حکومت می باشد؛ این احتمال وجود دارد که مردم عادی و عوام جامعه در ارتباطاتی که با دولت و نهادهای وابسته به آن دارند خواسته یا ناخواسته مورد ظلم و یا تعدی قرار بگیرند. علاوه بر آن، این احتمال نیز دور از ذهن نیست که دولت و نهادهای وابسته به آن ها به واسطه اختیاراتی که در تهیه و تنظیم آیین نامه ها و مقررات دارند؛ به شرایط مردم توجه نکرده و ایشان را مورد ظلم و آزار قرار دهند که این خلاف عدالت است.


در چنین شرایطی نیاز نهاد و تشکیلاتی که بتواند در مقابل قدرت دولت ایستاده و از حقوق مردم دفاع نماید حس می شود. برای جلوگیری از این گونه مشکلات، دیوان عدالت اداری که یکی از زیر مجموعه‌ های دستگاه قضاست؛ تشکیل شد. اما سوال اینجاست که چارچوب اختیارات دیوان عدالت اداری تا کجاست و در دیوان عدالت اداری به چه پرونده هایی رسیدگی می شود؟ این سوالی است که امروز قصد داریم به آن پاسخ دهیم.


با وجود دادگستری در ایران لزوم وجود دیوان عدالت اداری چیست؟


شاید برای شما هم سوال باشد که با وجود این که در ایران دادگستری وجود دارد؛ چه ضرورتی دارد که دیوان عدالت اداری هم فعالیت کند؟ درست است که از زمان مشروطه به بعد دادگستری نیز برای دادخواهی مردم ایجاد شد اما حقیقت این است که دادگستری بخشی از قدرت حاکم می باشد و با توجه به وابستگی دادگستری به دولت نمی‌توان آن را رابطه بین مردم و حکومت دانست.


در سال ۱۳۰۹ شمسی قانونی در مورد دعاوی حقوقی بین مردم و دولت تصویب شد و تشکیلاتی تحت عنوان محاکمات مالیه برای رسیدگی به شکایات مردم از دولت در نظر گرفته شد. اما در عمل به دلیل نابسامانی‌های دولت و دیگر دلایل مشابه دیوان محاکمات مالیه هرگز تشکیل نشد و مردم ناچار بودند همچنان دعاوی خود را به دادگستری ببرند که با وابستگی این نهاد به دولت عملاً کاری از پیش نمی‌بردند.


پس از این که انقلاب پیروز شده و قانون اساسی تصویب شد، تشکیل نهاد و دیوان برای رسیدگی به شکایات مردم از دولت که وابستگی مستقیم به دولت نداشته باشد گرفته شد. در همین راستا دیوان عدالت اداری که زیر نظر قوه قضاییه فعالیت می‌کند تاسیس شد تا به شکایات و اعتراضات مردم نسبت به نهادها، مامورین و ...دولتی رسیدگی و از حق مردم دفاع کند.


https://vokalaye-divan.com/municipality/


دیوان عدالت اداری چند بخش دارد؟


بر اساس مصوبات قانون اساسی دیوان عدالت اداری دارای دو بخش مستقل می‌باشد که با هم کار می کنند. بخش اول این نهاد شعب قضایی آن است. وظیفه شعبه قضایی دیوان عدالت اداری این است که به شکایت های مردم در مورد تصمیمات دولت طرز کار نهادهای دولتی و ماموران دولت رسیدگی کند. بخش دوم دیوان عدالت اداری، هیئت عمومی آن است. هیئت عمومی دیوان عدالت اداری و وظیفه دارد که به شکایات مردم از بخشنامه ها و مقررات خلاف قانون رسیدگی نماید. فعالیتهای این دو بخش مستقل از یکدیگر بوده اما به صورت مکمل با هم می باشد.


https://vokalaye-divan.com/the-court/


در دیوان عدالت اداری به چه مواردی رسیدگی می شود؟


برمبنای ماده ۱۰ از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری که در سال ۱۳۹۲ تصویب شد؛ این نهاد در سه موضوع صلاحیت رسیدگی دارد.


اولین موضوعی که شعب دیوان عدالت اداری می‌توانند به آن رسیدگی کند، بررسی شکایات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی علیه اقدامات و تصمیمات نهادهای دولتی از وزارتخانه‌ها و موسسات و سازمان ها گرفته تا شهرداری ها و تشکیلات و نهادهای انقلابی و انجام اقدامات لازم می باشد. به عبارت دیگر هر کسی که از رفتار نهادها و سازمان های دولتی و حکومتی شکایتی داشته باشد می‌تواند این شکایت را به دیوان عدالت اداری تسهیل نموده و منتظر بررسی ایشان بماند.


مورد دومی که در دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار میگیرد رسیدگی کردن به شکایت ها و اعتراضات مردم از آرا و تصمیمات قطعی گروه های رسیدگی کننده به تخلفات اداری و کمیسیون های حل اختلاف می باشد. البته این موضوع به مواردی که قوانین و مقررات مورد بحث با قانون اساسی مغایرت یا مخالفت داشته باشد محدود می شود.


موضوع سوم و نهایی که در دیوان عدالت اداری به بحث و بررسی گذاشته می‌شود شکایات حقوق بگیران و کارمندان دولتی است‌. در صورتی که حقوق این افراد در نهاد یا سازمانی که در آن مشغول به کارند ضایع شود آنها می توانند دادخواست خود را به شعب دیوان عدالت اداری ارائه داده و منتظر رسیدگی و بررسی آن بمانند.


آیا برای تسلیم دعوی خود به دیوان عدالت اداری نیاز به مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری داریم؟


ارائه دادخواست و تسلیم دعوی حقوقی به دیوان عدالت اداری از پیچیدگی های خاص خود برخوردار است و نمی توان این کار را به تنهایی و بدون راهنمایی گرفتن از افراد متخصص و مجرب انجام داد. در نتیجه پیش از انجام این کار بهتر است که به یک وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه کنیم که با تخصص و تجربه خود در این مسیر ما را یاری کند. البته می‌توانیم از یک وکیل بازنشسته دیوان عدالت اداری و یا یک قاضی بازنشسته دیوان عدالت اداری که سابقه بالایی در فعالیت در این زمینه دارد نیز در این زمینه مشاوره حقوقی بگیریم تا اطلاعات بیشتر و بهتری در این مورد کسب کنیم. شما میتوانید بهترین وکلای دیوان عدالت اداری را در مجموعه وکلای دیوان پیدا کنید. در صورتی که به دنبال ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری هستید؛ پیشنهاد ما این است که پیش از هر کاری به مجموعه وکلای دیوان مراجعه کنید و با دریافت مشاوره حقوقی تخصصی و راهنمایی های مفید، از بایدها و نبایدهای این کار آگاه شوید.


چه مواردی از چارچوب اختیارات دیوان عدالت اداری خارج است؟


اعتراض به تصمیمات قوه قضائیه، سازمان امنیت ملی، شورای نگهبان و مواردی مانند کمیسیون انضباطی دانشگاه ها و... از حوزه اختیارات دیوان عدالت اداری خارج بوده و در این دیوان مورد بررسی قرار نمی گیرد. پیش از ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری بررسی کنید که مورد شکایت شما در چارچوب اختیارات این نهاد باشد.


منبع : https://tehran-talagh.com



انتهای پیام/ ر



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب