دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 فروردين 1401 - 12:00
معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان در گفت‌وگو با آنا-۱:

تحریم‌ آمریکا مانع از اقدام لبنان برای حل بحران داخلی می‌شود/ عدم مداخله حزب‌الله در امور دولت

معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان گفت: دولت لبنان تاکنون در تأمین بنزین و گازوئیل ناتوان نبوده است، اما وقتی بنزین می‌آوریم، دولت به‌خاطر ترس از تحریم‌های آمریکا قبول نمی‌کند وارد آن فرایند شود.
کد خبر : 650748
شیخ نعیم قاسم

گروه جهان خبرگزاری آنا، کمتر تحلیلگر آگاه به امور لبنان است که از وضعیت بد اقتصادی این کشور باخبر نباشد و این در حالی است که مردم لبنان خود را آماده می‌کنند تا ۱۵ می (۲۵ اردیبهشت سال جاری) نمایندگان منتخب خود را در انتخابات پارلمانی برگزینند؛ موضوعی که باعث شده است از مدت‌ها پیش گروه‌های سیاسی مختلف و افراد مستقل برای ورود به کارزار حساس سیاسی لبنان آماده شوند.


در چنین وضعیت حساسی است که شخصیت‌های سیاسی در هر کشوری تلاش می‌کنند زمینه‌های برگزاری یک فعالیت پویای سیاسی را فراهم کنند، ولی در لبنان مقام‌هایی که تریبون در اختیار دارند، با اظهاراتی که همسو با جریان‌سازی‌های غرب است تلاش می‌کنند اوضاع این کشور را بد و شکست‌خورده جلوه دهند. در این راستا سعاده الشامی، معاون نخست‌وزیر لبنان در اظهاراتی خبر ورشکستگی رسمی دولت و بانک مرکزی این کشور را اعلام کرد و گفت، باید خسارت‌ها میان دولت، بانک‌ها، بانک مرکزی و سپرده‌گذاران تقسیم شود.


وی افزود: این واقعیت قابل کتمان نیست و نمی‌توان در حال انکار زندگی کرد و به سپرده‌گذاران اجازه برداشت از بانک‌ها را داد. امیدوار بودم چنین اتفاقی رخ می‌داد، اما در شرایط طبیعی نیستیم. دولت و بانک مرکزی ورشکست شده‌اند، خسارت‌ها میان دولت، بانک‌ها و بانک مرکزی و مردم تقسیم می‌شود؛ خسارت‌هایی ایجاد شده است و به‌دنبال کاهش اثرات این خسران برای مردم هستیم.



این اشتباه است که مردم حزب‌الله را مسئول حفظ امنیت یا برخورد با فساد، قاچاق و ... بدانند، زیرا این مسئولیت برعهده دولت است



اظهارات نسنجیده معاون نخست‌وزیر لبنان بلافاصله با واکنش رئیس بانک مرکزی این کشور همراه شد و شب کذشته (دوشنبه) خبر داد، آنچه درباره ورشکستگی بانک مرکزی گفته می‌شود نادرست است. وی گفت: با وجود خسارت‌هایی که به بخش مالی در لبنان وارد شده است، بانک مرکزی همچنان به وظایف محول‌شده به خود طبق ماده ۷۰ قانون پولی و بانکی ادامه می‌دهد و طبق طرح بهبود اقتصادی که دولت لبنان تدوین کرده است و با همکاری صندوق بین‌المللی پول اجرایی خواهد شد، تلاش خواهد شد خسارت‌های واردشده به بخش مالی جبران شود.




بیشتر بخوانید:


نعیم قاسم: سلاح حزب‌الله همواره راه‌حل بوده و هست


کسی که لبنان را نابود کرده حق ندارد حرف از ترسیم آینده لبنان بزند




از سوی دیگر و در فضای انتخاباتی لبنان، پس از آنکه زمان ثبت‌نام لیست‌های انتخاباتی پایان یافت، از امروز (سه‌شنبه) انتخابات پارلمانی لبنان وارد مرحله جدیدی شده است. درحالی‌که حزب‌الله همچنان به کار بر روی آخرین برنامه‌های خود با متحدانش در مناطق مختلف ادامه می‌دهد، توجهات به‌سمت مناطق سنی‌نشین لبنان معطوف شده؛ جایی که یک جنبش جدید سعودی مسئولیت نظارت بر کمپین‌های لبنان در انتخابات را برعهده گرفته است و این موضوع نشان می‌دهد تماس میان مقام‌های امنیتی سعودی و دیپلمات‌های این کشور با شماری از نیروهای متحد ریاض در لبنان بار دیگر برقرار شده است.


بعد از این‌که عربستان توانست ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و سمیر جعجع، رئیس حزب نیروهای لبنانی را در حوزه الشوف ـ عالیه متحد کند، اکنون توجهات به‌سمت بیروت و طرابلس و صیدا و بقاع غربی جلب شده است؛ جایی که فؤاد سنیوره، نخست‌وزیر اسبق لبنان کمپین انتخاباتی را همراه با حزب نیروهای لبنانی رهبری می‌کند؛ حزبی که نخستین هم‌پیمان عربستان در لبنان در دوره فعلی به‌شمار می‌رود. سنیوره گفته است قصد دارد تأثیر منفی عقب‌نشینی سعد حریری، نخست‌وزیر پیشین لبنان و رئیس جریان المستقبل از انتخابات پارلمانی این کشور را بر مؤلفه اهل‌سنت لبنان کاهش دهد.


مجموع تحولات حساس لبنان باعث شد تا با شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان گفت‌وگویی انجام دهیم که مشروح بخش نخست آن در زیر بیان می‌شود.


دولت و نیروهای امنیتی لبنان باید با فساد و بحران مقابله کنند


آنا: لبنان در حوزه‌های مختلف سیاسی و به‌ویژه اقتصادی با چالش مواجه شده است. در زمینه مبارزه با فساد بحران اقتصادی، معیشتی و بحران گازوئیل، بنزین، دارو و ... وجود دارد؛ حتی باندهای مافیایی وجود دارند که گفته می‌شود در تمام مناطق لبنان ریشه دوانده‌اند، ولی چرا شاهد حرکتی از سوی حزب‌الله نیستیم و همکاری با ارتش و نیروهای امنیتی برای ضربه زدن به آن ملموس نیست؟


قاسم: اجازه دهید این‌گونه بگویم آن‌ها اشتباه می‌کنند. آیا حزب‌الله دولت است یا دولت، ارتش و نیروهای امنیتی داخلی دارد؟ معمولاً اگر شخصی (از زندان) فرار کند مسئول دستگیری او کیست؟ گمرک، ارتش، نیروهای امنیت داخلی. (در حوزه انرژی) چه کسی تصمیم می‌گیرد چگونه بنزین و گازوئیل توزیع شود؟ در اینجا وزارت نیرو و سایر تیم‌ها حضور دارند، حزب‌الله کاری به کنترل این موارد ندارد، زیرا مسئول حفظ امنیت نیست، دولت نیست و مسئولیت این موضوعات را برعهده ندارد.


تحریم‌ آمریکا مانع از اقدام لبنان برای حل بحران داخلی می‌شود/ عدم مداخله حزب‌الله در امور دولت
شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب‌الله لبنان


ما اطلاعاتی را که در اختیار داریم به ذی‌نفعان می‌دهیم، اما آیا دستگاه‌های مختلف از اطلاعاتی که به آن‌ها می‌دهیم استفاده می‌کنند؟ گاهی اوقات دستگاه‌ها وارد موضوع می‌شوند، ولی همیشه می‌گویند بحث قاچاق است، پس چرا دستگیرشان نمی‌کنند؟ فعالیت حزب‌الله هیچ ارتباطی با این حوزه‌ها ندارد، حتی در داخل مناطق استحفاظی خودمان اگر زمانی قاچاق، فساد و ... اتفاق بیفتد، اطلاعات لازم را ارائه می‌کنیم، اما اگر سازمان‌های دولتی برای اقدامات بعدی نیایند، نمی‌توانیم کارها را انجام دهیم، زیرا ما دولت نیستیم.


این اشتباه است که مردم حزب‌الله را مسئول حفظ امنیت یا برخورد با فساد، قاچاق و ... بدانند، زیرا این مسئولیت برعهده دولت است، اگر مردم حزب‌الله را نیروی وحشت‌آفرین برای طرف مقابل (دشمن) بدانند، درست است؛ ما ترساننده طرفی هستیم که علیه ما باشد و اگر اسرائیل بخواهد به ما نزدیک شود، سرش را می‌شکنیم. اما در زمینه دستگیری، زندان و محاکمه مفسدان، ما مسئول این کارها نیستیم و هیچ‌کس راضی نیست که این کار را انجام دهیم.


آنا: در لبنان همچنان بحران‌های اقتصادی وجود دارد (برخی مسئولان از ورشکستگی بانک مرکزی گفته‌اند) بحران بنزین و گازوئیل حل نشده است. پس از آنکه نفت‌کش‌های حامل نفت ایران برای کمک به مردم وارد بندر بیروت شدند، آیا حزب‌الله پروژه‌ای برای کمک به دولت دارد؟ از زمانی که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله در یکی از سخنرانی‌های خود اعلام کرد، اگر دولت نتواند مواد خام مردم را تأمین کند حزب‌الله وارد عمل می‌شود چه کارهایی انجام شده است؟


قاسم: دولت تاکنون در تأمین بنزین و گازوئیل ناتوان نبوده است، اما اتفاقی که می‌افتد این است که با سختی مردم، به‌وجود آمدن بازار سیاه و مشکلاتی این‌چنینی مواجه هستیم. وقتی بنزین می‌آوریم، دولت به‌خاطر ترس از تحریم‌های آمریکا قبول نمی‌کند وارد آن شود؛ بنابراین اگر بخواهیم وارد این فرایند شویم، مغایر با همه قوانین و مقررات است. ما تا زمانی که مطمئن شویم دولت می‌تواند درصد معینی را حتی به‌صورت دور زدن تحریم‌ها یا موارد مشابه تأمین و مواد سوختی را بیمه کند، نیازهایمان رفع می‌شود و ورود نخواهیم کرد.



هرچند میزان نفوذ خارجی در لبنان به ۹۵ درصد می‌رسد، اما تصمیم برای تشکیل دولت به‌وسیله نجیب میقاتی تصمیمی کاملاً داخلی بود



حال فرض کنید به زمانی رسیده‌ایم که کشور بدون بنزین و گازوئیل است؛ آن‌وقت هر کسی می‌تواند مقررات و قوانین را زیر پا بگذارد و در موضوع تأمین بنزین و گازوئیل دخالت کند. در وضعیت کنونی ما هیچ علاقه‌ای به تخلف و ایجاد مشکل و عارضه بزرگ برای دولت نداریم.


برخی‌ها به‌دنبال بدنام کردن حزب‌الله هستند


آنا: در موضوع انفجار بیروت همچنان برخی جهت‌گیری‌های رسانه‌ای وجود دارد که حزب‌الله را مسئول این انفجار می‌داند، نظر شما چیست؟


قاسم: هدف آن‌ها مشخص است و به‌دنبال ضربه زدن به حزب‌الله، بدنام کردن و مقابله با این جنبش هستند. هر اتفاقی در کشور می‌افتد، می‌خواهند طرفی را مسئول آن معرفی کنند تا به‌نوعی آبرو و وجهه‌اش را خدشه‌دار کنند و به آن ضربه بزنند. از همان لحظه نخست انفجار گفتند حزب‌الله عامل انفجار بوده است.


تحریم‌ آمریکا مانع از اقدام لبنان برای حل بحران داخلی می‌شود/ عدم مداخله حزب‌الله در امور دولت


این هجمه‌ها درحالی است که دستگاه‌های اطلاعاتی و کارشناسان از سراسر دنیا آمدند و به همه ثابت کردند حزب‌الله کاری به این کارها ندارد و به‌دنبال انفجار و ... نیست. حالا آن‌ها خط‌ جدیدی را دنبال می‌کنند و به‌دنبال مقصر مفقود شدن نیترات‌ها می‌گردند. خودشان خوب می‌دانند چه کسی نیترات‌ها را دریافت کرده و آن مقدار منفجر نشده کجا رفته است. همه باید بدانند و وظیفه قاضی است که اعلام کند.


آنا: به موضوع انتخابات پارلمانی در لبنان وارد شویم. رسانه‌های سعودی مدعی هستند تشکیل نشدن دولت لبنان به‌دلیل اختلاف سعد حریری با محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی است؛ یعنی اینکه عربستان در امور داخلی لبنان دخالت می‌کند و مانع تشکیل دولت می‌شود. موضع حزب‌الله در زمینه این دخالت‌ها چیست؟


قاسم: عربستان نظر خود را اعلام کرده که با نخست‌وزیری حریری معامله نمی‌کند و او را نمی‌خواهد، اما همچنان نخست‌وزیر مدنظرش حریری است. بله، عربستان تسهیلاتی برای دولت لبنان در نظر می‌گیرد و این واضح است، اما آیا این کشور توانایی انجام کاری برای دولت لبنان دارد؟ من این‌طور فکر نمی‌کنم.


تشکیل دولت لبنان ناشی از اراده ملی بود


آنا: تصمیم اتخاذشده برای تشکیل دولت با مکلف کردن نجیب میقاتی یک تصمیم داخلی یا دیکته خارجی بود؟


قاسم: به نظر من هرچند میزان نفوذ خارجی در کشور به ۹۵ درصد می‌رسد، اما تصمیم برای تشکیل دولت به‌وسیله نجیب میقاتی تصمیمی کاملاً داخلی میان رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر است، هرچند میان‌شان اختلافاتی بر سر مناصب وزارتی و نحوه توزیع آن‌ها بین جریان‌ها وجود داشت. معتقدم در داخل کشور باید امتیازات متقابلی میان نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور وجود داشته باشد تا دولت تشکیل شود و این موضوع داخلی است.




بیشتر بخوانید:


شیخ نعیم قاسم: ریاض سلامه مسئول فروپاشی اقتصاد لبنان است


لبنان حیاط خلوت رژیم صهیونیستی نخواهد شد




ابتدا آمریکا باعث شد ر وند تشکیل دولت به تأخیر بیفتد و با تحریم‌هایشان به کل ساختار سیاسی لبنان ضربه زدند. در آن زمان از سعد حریری خواستند از نخست‌وزیری استعفا دهد و با ایجاد هرج و مرج، از آشوب‌های ۱۷ اکتبر حمایت کردند، همه این موارد به‌وسیله آمریکایی‌ها انجام شد؛ اما در زمینه تشکیل دولت، شاهدم آمریکایی‌ها بی‌تفاوت نیستند، زیرا روی ساختاری شکل می‌گیرد که نیاز به بازسازی زیادی دارد و کاری بود که آن‌ها نمی‌توانستند بیشتر از آنچه انجام دادند انجام دهند.


آنا: در میان جریان‌های سیاسی لبنان متحدان زیادی وجود دارد. رابطه حزب‌الله با جریان آزاد ملی را چگونه توصیف می‌کنید؟ شما در یکی از مصاحبه‌هایتان این ارتباط را قوی، مستحکم و منسجم خواندید، اما از سوی نمایندگان حزب‌الله چنین رویکردی استنباط نمی‌شود. آیا این تفاهم وجود دارد و تفاهم موجود می‌تواند انتخابات آینده را تحت تأثیر قرار دهد؟


قاسم: ارتباط میان حزب‌الله و جریان آزاد ملی تفاهم و رابطه‌ای دو طرفه است؛ البته همیشه وقتی تفاهم وجود دارد به این معنا نیست که دو طرف ۱۰۰ درصد مواضع یکسانی داشته باشند، بلکه مواردی وجود دارد که آن‌ها بر سر موضوعی اتفاق نظر و در مواردی اختلاف دارند. به‌طور کلی روابط منسجم ما با این جریان همواره حفظ شده است.


تفاهم ما با جریان آزاد ملی شامل ۱۰ بند است که اگر مرور شود، متوجه می‌شوید ما (حزب‌الله) و جریان آزاد ملی به آن‌ها متعهد هستیم و این به قوانین کلی و سیاست‌ها در موضع ما بر سر اسرائیل مربوط است. موضع ما درباره مقاومت، لزوم تشکیل دولت، مقابله و مبارزه با فساد و همکاری با یکدیگر برای جلوگیری از اختلاف متحد و متوازن است و هر دو بر اساس آن کار می‌کنیم.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب