دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 فروردين 1401 - 00:05
سخنگوی انصارالله یمن در گفت‌وگو با آنا:

برقراری آتش‌بس در یمن ناشی از عملیات‌های متوالی ارتش و کمیته‌های مردمی بود/ پیش‌شرط انصارالله برای پیوستن به مذاکرات صلح

سخنگوی انصارالله یمن گفت: برقراری آتش‌بس در یمن را می‌توان ناشی از عملیات‌های متوالی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن، ازجمله عملیات «طوفان قاطعیت» دانست.
کد خبر : 650559
محمد عبدالسلام

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، ‌چندی پیش ائتلاف متجاوز سعودی-آمریکایی از تصمیم مشکوک خود را برای برقراری آتش‌بس در یمن و توقف حملات نظامی به این کشور با ادعای ایجاد فضایی مثبت برای موفقیت‌آمیز بودن آنچه مذاکرات میان طرف‌های یمنی خواند، خبر داد و برای موجه جلوه دادن اقدامش، آن را به درخواست شورای همکاری خلیج‌فارس پیوند داد. این اقدام پس از آن انجام شد که انصارالله یمن با حملات موشکی و پهپادی خود اهدافی را در عمق خاک عربستان، ازجمله تأسیسات شرکت نفتی آرامکو هدف قرار داده بود و با دست برتر وارد تقابل دیپلماتیک با سعودی‌ها شد.


سعودی‌ها و آمریکا نیز برای اینکه از قافله عقب نمانند، به‌وسیله ترکی المالکی سخنگوی ائتلاف عربی مدعی شدند آتش‌بس انصارالله را پذیرفته‌اند و گفتند آتش‌بس ممکن است در ماه مبارک رمضان ادامه یابد. آتش‌بس ادعایی سعودی‌ها دیری نپایید و با حملات مستمر آن‌ها در مدت ۴۸ ساعت، بارها نقض شد.



جنگی که قرار بود خانه ما را به آتش بکشد و نظام ما را ساقط کند، اکنون به خانه سعودی‌ها کشیده شده است



بی‌تردید برقراری آتش‌بس در یمن را می‌توان ناشی از عملیات‌های متوالی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن، ازجمله عملیات «طوفان قاطعیت» دانست و متعاقب آن ابتکار مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن بود که باعث شد ائتلاف متجاوز سعودی به اتخاذ تصمیمات سخت مجبور شود. این در حالی است که عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله نیز به عربستان هشدار داده بود فرصت را از دست ندهد و عملیات نظامی خود را متوقف کند، زیرا در صورت تخطی از آن پشیمان خواهد شد.


در همین زمینه با محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله و رئیس تیم مذاکره‌کننده دولت نجات ملی یمن گفت‌وگو کرده‌ایم که مشروح آن در زیر بیان می‌شود.


ائتلاف سعودی به‌دنبال گرفتن ژست صلح‌جویانه است


آنا: ائتلاف سعودی- آمریکایی از برقراری آتش‌بس در یمن با هدف فراهم شدن زمینه‌های برگزاری مذاکرات یمنی-یمنی دم می‌زنند. آیا واقعاً هدفشان برگزاری مذاکرات است یا نقشه‌های دیگری مدنظر دارند؟


عبدالسلام: آنچه از بطن اعلامیه ائتلاف متجاوز سعودی برمی‌آید، این است که به‌دنبال گرفتن ژست صلح‌جویانه از جانب خود هستند، ولی ما هفت سال است در گذر از جنگ علیه کشورمان به این اعلامیه‌ها عادت کرده‌ایم. آن‌ها اکنون که دریافته‌اند در تحقق اهدافشان با چالش بزرگی به نام مقاومت مردمی مواجه و اسیر عملیات‌های تظامی مجاهدان یمنی شده‌اند از ریاض ندای توقف جنگ سر می‌دهند. البته این را هم اضافه کنم؛ نه‌تنها ما بلکه خودشان هم به پوچ بودن ادعاهایشان وقف‌اند. درواقع، آن طرفی که باید جنگ را متوقف کند، عربستان نیست، بلکه آمریکاست که تاکنون تمایل خود را برای پایان جنگ به‌طور واقعی نشان نداده‌اند.


برقراری آتش‌بس در یمن ناشی از عملیات‌های متوالی ارتش و کمیته‌های مردمی بود/ پیش‌شرط انصارالله برای پیوستن به مذاکرات صلح
محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله


شاید علتش را بپرسید، علت مشخص است؛ آمریکا داعیه‌دار مقابله با جمهوری اسلامی ایران است و تا زمانی‌که تصور باطل آن‌ها یعنی گسترش نفوذ ایران تا تنگه باب‌المندب وجود دارد، هیچ تمایلی از خود برای توقف جنگ در یمن و کاهش تنش در منطقه نشان نمی‌دهند. آمریکایی‌ها معتقدند توقف جنگ در یمن یعنی واگذاری موقعیت ژئواستراتژیک یمن به ایران و این در حالی است که ایران قدرت راهبردی خود را دارد و ما هم با اتکا به جوانان و مجاهدانمان قدرت خود را داریم. یمن از نظر عقیدتی نزدیکی خاصی به ایران دارد، ولی به معنای این نیست که تحت سلطه یا نفوذ ایران یا هر کشور دیگری باشد.


آنا: طبعاً ما هم به دست‌های پشت‌پرده آمریکا واقفیم و تردیدی در کمک‌های آمریکا وجود ندارد. با توجه به این موضوع تلاش‌های عربستان و بیانیه‌های ادعایی آن‌ها درباره یمن از سویی و برقراری ارتباط با ایران از سوی دیگر چگونه تفسیر می‌شود؟


عبدالسلام:‌ آمریکا تأمین‌کننده مالی بازی سعودی‌ها در یمن است؛ حال اینکه به نظر می‌آید با توجه به حملات اخیر ارتش و کمیته‌های مردمی (به‌ویژه به عمق خاک این کشور و تأسیسات نفتی آرامکو) عربستان نگران ادامه بازی شده‌ و در هفته‌های اخیر حتی شائبه ایجاد اختلاف میان عربستان و آمریکا به‌وجود آمده است. مجموع این عوامل را می‌توان در چارچوب شکست ارزیابی و تصور ائتلاف متجاوز سعودی-آمریکایی از جنگ در یمن تلقی کرد؛ چه‌اینکه آن‌ها حتی در نقطه‌گذاری‌های خود برای ادامه جنگ در یمن نیز با توجه به مقاومت مردمی در المهره، الحدیده و ... دچار چالش‌های جدی شده‌اند.




بیشتر بخوانید:


عقب‌نشینی اجباری ائتلاف سعودی و فرصت‌های جدید برای صلح


هیچ صلحی در یمن بدون رفع محاصره در کار نخواهد بود




هفت سال از جنگ می‌گذرد و وارد هشتمین سال آن شده‌ایم، نقطه‌گذاری سعودی‌ها نه‌تنها نتیجه نداده بلکه سست‌تر از قبل شده است و همه این‌ها را مدیون مردم و دلاورمردان خود در ارتش و کمیته‌های مردمی هستیم. سعودی‌ها یکی از نقطه‌گذاری‌های خود را تضعیف استقلال و حاکمیت یمن گذاشته بودند، ولی در آن به نتیجه مطلوب خود دست نیافتند و در جنوب کشور با وجود توطئه‌های فراوان دچار شکست شدند. جنگی که قرار بود خانه ما را به آتش بکشد و نظام ما را ساقط کند، اکنون به خانه آن‌ها کشیده شده است و تأسیسات حیاتی آن‌ها را نابود می‌کند. اینکه از بیانیه‌ها دم می‌زنند عمده دلیلش به این خاطر است که کاری جز بیانیه دادن ندارند و در میدان شکست را پذیرفته‌اند.


این را هم باید درنظر داشت که اردوگاه متجاوز با وجود تداوم محاصره یمن و ناتوانی در ادامه آن، اصرار دارد محاصره را به هر شکل ممکن حفظ کند، زیرا تنها گزینه باقی مانده آن‌هاست و اگر از دست بدهند، ناگزیر هستند به شکستشان از ملت مقاومت یمن اعتراف کنند.


شاید تصور شود ایران با عربستان بر سر یمن وارد مذاکره شده است، ولی درست نیست؛ میان ایران و عربستان چهار دور مذاکره انجام شد و طبق اطلاعاتی که داریم، سعودی‌ها در هر چهار جلسه تلاش کردند موضوع یمن را به‌عنوان مقدمه موضوعات مورد بحث مطرح کنند، اما هیئت ایرانی با رد این درخواست خواستار آن شدند که موضوع مذاکره اولاً بر روابط ایران و عربستان متمرکز باشد و ثانیاً اگر قرار است موضوع یمن در میان باشد، در حضور طرف ذی‌ربط یعنی هیئت یمنی باشد.


آنا: دلایل اصلی شکست نظامی ائتلاف متجاوز سعودی چیست؟


عبدالسلام: قبل از اینکه بخواهم این را عنوان کنم، لازم است بگویم ما در جنگی توانستیم موفق عمل کنیم که میان طرف یمنی و متجاوزان اختلاف فاحشی در زمینه توانمندی‌ها، تجهیزات و سلاح وجود داشت و شاید حدود یک سال گذشت که با استواری ملت بزرگ یمن و البته حمایت‌های متحدانمان ازجمله جمهوری اسلامی ایران توانستیم به خودباوری دست یابیم، سلاح بسازیم و آن را به‌روز کنیم. اگر می‌بینید هجمه‌ای امروز علیه شما (ایران) وارد می‌شود، به‌خاطر این است که غربی‌ها و متجاوزان نمی‌خواهند به این واقعیت اعتراف کنند که شکست‌شان از ملت مقاوم یمن بوده است.



سعودی‌ها خواهان راه‌حل سیاسی یا انسانی برای پایان یافتن بحران یمن نیستند و به‌دنبال تحکیم قاعده بقای بحران می‌گردند



گفتم اختلاف فاحشی داشتیم، ولی می‌گویم که این اختلاف فاحش باعث نشد از مقاومت در برابر ظلم و تجاوز بایستیم و رشادت جوانان یمنی بود که باعث شد ائتلاف متجاوز در تحقق اهدافش با چالش‌های جدی مواجه شود. همین رشادت‌ها بود که به ما در صنعا این جسارت را داد که از استقلال و حاکمیت یمن دفاع و آن را تقویت کنیم. علاوه بر این، در بُعد داخلی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن توانستند نبوغ خود را در شکستن محاصره به‌وسیله ساخت داخلی انواع سلاح‌ و مهمات، از گلوله‌های مسلسل گرفته تا موشک‌ها و پهپادها نشان دهند. آن‌ها همچنین نبوغ خود را در بهره‌برداری از ظرفیت‌های جغرافیایی کشور برای مقابله با پیشروی‌های ائتلاف متجاوز نشان دادند و شاهدیم توانستند در تمام درگیری های زمینی پیروز شوند.


در بُعد خارجی نیز پدافند هوایی گران‌قیمت سعودی‌ها نتوانست قدرت بازدارندگی خود را در برابر حملات موشکی و پهپادی ارتش و کمیته‌های مردمی نشان دهد؛ این در حالی است که متجاوزان مدرن‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین سامانه‌ها را از حامیان تسلیخاتی خود در غرب تهیه کرده بودند. علاوه بر این، پس از مقاومت یمنی‌ها و تبدیل شدن سیاست دفاعی به هجومی مشخص شد سعودی‌های مدعی چندان اهل رزم نیستند و بسیاری از نیروهای ارتش عربستان فرار از صحنه جنگ را به قرار ترجیح دادند.


برقراری آتش‌بس در یمن ناشی از عملیات‌های متوالی ارتش و کمیته‌های مردمی بود/ پیش‌شرط انصارالله برای پیوستن به مذاکرات صلح


سعودی‌ها نه به توان نیروهای خود، بلکه به مزدوران خارجی متکی بودند که آن‌ها نیز نتوانستند متجاوزان سعودی را یاری کنند، کشته شدند یا ائتلاف‌شان ازهم گسست. محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان مدت‌ها پیش و پس از آنکه در جنوب با امارات به اختلاف خورد، دریافته بود سلاح‌های گران‌قیمت و مزدوران پولکی نمی‌توانند اهدافش را در جنگ یمن محقق کنند؛ ولی غرورش مانع از اعتراف به این واقعیت شد.


آنا: به مذاکرات صلح بازگردیم. مدت‌ها بود نام کشورهای مختلفی همچون امارات، عمان و ... به‌عنوان میانجی مذاکرات مطرح شده بود. اکنون مذاکرات یمن چگونه دنبال می‌شود و در چه مرحله‌ای است؟


عبدالسلام: کشورها و نهادهای بین‌المللی مختلفی سعی کردند برای صلح در یمن میانجی‌گری کنند، ولی از مدت‌ها پیش مذاکرات سیاسی با میانجی‌گری عمان درحال انجام است و در آخرین سفری که به‌وسیله نماینده سازمان ملل متحد به صنعا انجام شد، شاهد سرعت گرفتن روند مذاکرات بودیم. گام‌های رو به‌جلویی در زمینه پرونده مأرب و اوضاع انسانی آنجا برداشته شده است و ما نیز پیشنهادهای خود را به طرف مقابل دادیم. امیدواریم این گام رو به‌جلو به پایان بحران انسانی گسترده در یمن بینجامد؛ ما تداوم محاصره و بحران انسانی را جنایت علیه خود می‌دانیم که به‌عنوان سلاحی علیه ملت مظلوم یمن استفاده می‌شود.




بیشتر بخوانید:


پشت پرده توقف عملیات ائتلاف سعودی علیه یمن


ابتکار صلح صنعا بستر مناسبی برای پایان دادن به جنگ یمن است




تداوم محاصره یمن و استفاده ابزاری از آن برای فشار بر مردم جرمی است که در قوانین بین‌المللی مجازات معینی دارد، ولی سازمان‌های بین‌المللی نسبت به این ضدهنجارهای انسانی سکوت کرده‌اند. در هر صورت با میانجی‌گری عمان در حال انتقال پیام و پیشنهادهای خود به طرف‌های دیگر ازجمله آمریکا و عربستان هستیم.


آنا: عربستان از فرصت موجود برای صدور بیانیه استفاده کرد و به ادعای خود خواهان برقراری صلح است. آیا از طرف یمن پیشنهاد خاصی برای آتش‌بس وجود دارد؟


عبدالسلام: سعودی‌ها خواهان راه‌حل سیاسی یا انسانی برای پایان یافتن بحران یمن نیستند و به‌دنبال تحکیم قاعده بقای بحران می‌گردند. بنابراین معتقدیم در بُعد انسانی اصولاً تا وقتی محاصره فرودگاه‌ها و بندرگاه‌ها ادامه دارد، به مذاکره، بازگشایی (نمادین) فرودگاه‌ها و د رمان ظاهری مردم نیازی نیست. چه مذاکره‌ای کنیم وقتی حریم هوایی یمن بسته است و نمی‌توانیم مجروحان را برای درمان به نقطه‌ای دیگر منتقل کنیم یا اینکه دوا و درمان را به مستحقان و تن بیمار دردمندان برسانیم؟ چه مذاکره‌ای کنیم وقتی دانشجویان، مسافران و بازرگانان کشورمان از سفرهای تجاری و تحصیلی منع هستند و به کدامین جرم؟


طرحی که ما دادیم بر مبنای اقدام انسانی در مأرب بود که باید اجازه ارسال کمک‌های بشردوستانه به مردم این شهر داده شود. معتقدیم طرحی که برای مأرب ارائه شد، می‌تواند کلید حل باقی موارد باشد اگر آمریکا و عربستان و دیگر طرف‌ها در ادعای خود برای برقراری صلح در یمن جدی باشند. طرح مأرب اصولاً طرحی سیاسی نیست و پیشنهاد ما مبتنی بر اقدامات انسان‌دوستانه است. این طرح هم‌اکنون نیز روی میز مذاکره است و باید درباره آن تصمیم جدی گرفته شود.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب