مانع توافق چیست؛ ادعاهای بورل یا فراموشکاری غرب؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، مذاکرات ایران و ۱+۴ در قالب رایزنیها و مذاکرات دو و چندجانبه از جمله سفر «انریکه مورا» هماهنگکننده گفتگوها در وین به تهران همچنان ادامه دارد.
در همین حال «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی تامل برانگیز مدعی شده: «مذاکرات بین قدرتهای جهانی و ایران در مورد احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ پس از غلبه بر مانعتراشی روسیه، این بار به دلیل مانعتراشی تهران به بنبست خورده است»!
بورل به پارلمان اروپا گفته است: «دو هفته پیش، تقریباً در آستانه توافق بودیم. روسیه میخواهد از برداشته شدن تحریمهای نفتی ایران جلوگیری کند زیرا اگر ایران شروع به تولید نفت کند، عرضه بیشتری در بازارها وجود خواهد داشت و این به نفع روسیه نیست.»
او در ادامه خواست ایران درباره سپاه را مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات عنوان کرده و بدون اشاره به بدعهدیهای آمریکا، ایران و روسیه را به مانعتراشی برای توافق متهم میکند، حال آنکه ضمانت خواهی روسیه برگرفته از تجربه تلخ جهانی از بدعهدیهای غرب بوده که نمونه آشکار آن عدم تعهد غرب در قبال برجام و همچنین توافق عدم توسعه ناتو به مرزهای روسیه است.
نکته اساسی آن است که خواسته روسیه نه مانع تراشی در صادرات نفت ایران بلکه دریافت تضمین کتبی مبنی بر تاثیرگذار نبودن تحریمهای ضد روسی غرب به بهانه اوکراین بر مراودات اقتصادی تهران و مسکو بر اساس برجام است.
نکته مهم آنکه روسیه در روند مذاکرات نقشی سازنده ایفا کرده چنانکه امیر عبداللهیان وزیر خارجه ایران در سفر به مسکو نیز بر این امر تاکید کرد، استمرار همکاری طرفین را امری مهم در به نتیجه رسیدن برجام و مقابله با تحریمها دانست.
از زمان آغاز دور هفتم مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۴ ایران خطوط قرمز خویش را اعلام کرد که شامل لغو کامل تحریمها، راستی آزمایی و در نهایت تضمین غرب مبنی بر تکرار نشدن بدعهدیهای گذشته است.
در حقیقت جمهوری اسلامی از همان ابتدا چارچوب مذاکراتی خویش را تبیین نموده و هرگونه عبور از آنها را نیز غیرممکن دانسته است.
بر این اساس به صراحت میتوان گفت که لزوم لغو تحریمها و خروج سپاه از گروههای تروریستی مطالبهای جدید در مذاکرات نیست بلکه بخشی از مطالبات به حق جمهوری اسلامی در لغو تمام تحریمهاست چنانچه ایران از ابتدا اعلام کرده بود «یا همه تحریمها لغو میشود یا هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.»
بورل هیچ اشارهای به رفتارهای غیر سازنده طرفهای آمریکایی نداشته و تلاش نموده تا به صورت یک جانبه ایران و روسیه را مقصر به نتیجه نرسیدن توافق وین معرفی نماید، حال آنکه «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران روز یکشنبه گفت: ساکن فعلی کاخ سفید نمیتواند درباره تصمیمات دولت بعدی آمریکا در قبال توافق هستهای با ایران تضمینی ارائه کند.
او در نشست دوحه مدعی شد: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحریم خواهد ماند.» این سخنان بیانگر آن است که از یک سو آمریکا همچنان به دنبال حفظ تحریمهای ضد ایرانی است و از سوی دیگر تصمیمی درباره تکرار نشدن بدعهدیهای گذشته خود ندارد.
واضح است آنچه مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات شده نه طرح خواستههای جدید از سوی ایران و روسیه بلکه فراموشکاری غرب است، مسیری که بر اساس آن تلاش دارد تا عدم تعهدپذیری غرب به خطوط قرمز ایران را با ادعاهای ضد ایرانی و ضد روسی کمرنگ سازد.
سخنان بورل بیانگر این حقیقت است که غرب همچنان در توهم باجخواهی یکجانبه به سر میبرد حال آنکه ایران صریحا اعلام کرده است که در صورت تغییر ملموس در رفتار غرب و حفظ خطوط قرمز ایران در مذاکرات آماده توافق است.
تهران تاکید دارد که توافق نکردن بهتر از توافق بد است و اگر اروپاییها به دنبال به نتیجه رسیدن مذاکرات هستند به جای متهمسازی ایران باید در مسیر صحیح یعنی مقابله با زیادهخواهیها و رفتارهای غیر منطقی آمریکا گام بردارند.
منبع: نورنیوز
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/