اعلام آمادگی ایتالیا و فرانسه برای همکاری آکادمیک با ایران در سفر روحانی/ آغاز گفتوگوهای سیاسی ایران و اروپا از هفته آینده
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری آنا، مجید تختروانچی معاون اروپا و آمریکا وزارت امورخارجه در ششمین نشست هماندیشی معاونان و مدیران بینالملل دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، مؤسسات تحقیقاتی و پارکهای علم و فناوری گفت: پس از برجام باید کاستیها در زمینههای مختلفی جبران شود، زیرا کشور در 8 الی 10 سال اخیر به ناحق تحت تحریمهای ناعادلانه بود. وقتی صحبت از تحریمها میشود بیشک در وهله اول تحریم اقتصادی به ذهن متبادر میشود. در سالهای اخیر نیز کشور زیر فشار تحریمهای اقتصادی بود، اما این تحریمها دلیل پیوستن ایران به مذاکرات نبود.
او افزود: تیم مذاکره کننده بارها در روند مذاکرات به طرف غربی خود گوشزد کرد که دلیل تن دادن غرب و نشستن پای میز مذاکره این بود که ایران از نظر علمی از یک مرز مشخصی رد شده است و جوامع غربی متوجه این پیشرفت علمی در حوزههای مختلف به خصوص در حوزه هستهای شدهاند و به این نتیجه رسیدند که قطع رابطه با ایران به ضرر آنها است. بحث مذاکرات هستهای با وضعیت علمی ایران به ویژه در بُعد علمی و فناوری هستهای مربوط است در نتیجه جوامع غربی به این امر اعتراف کردند که ایران میتواند به تحقیقات خود در این زمینه ادامه دهد و تحریمها از بین میرود.
او افزود: تحریمها علاوه بر فشارهای اقتصادی، کشور را از نظر علمی نیز تحت فشار قرار داد و ایران به ناحق در سالهای اخیر تحت تحریم علمی بود.
تختروانچی به فصل 7 قطعنامه 1737 شورای امنیت که در تاریخ 3/10/85 به تصویب رسیده بود اشاره کرد و گفت: در بند 17 این قطعنامه آمده است: «از تمامی دولتها میخواهیم تا هوشیاری به خرج دهند و از آموزش ایرانیان در قلمروشان یا توسط اتباعشان در رشتههایی که به موضوعات هستهای و موشکی مربوط است جلوگیری به عمل آورند.»
به گفته او، ادبیات استفاده شده در این قطعنامه خیلی قطعی و دستوری نیست، اما علیرغم اینکه این بند دستوری نیست، باعث شد کشور در سالهای اخیر در زمینه فعالیتهای علمی با مشکل مواجه شود. فضایی که بر اثر تحریمها ایجاد شد مشکلات زیادی به وجود آورد و حتی کشورهایی که حُسن نیّت داشتند نیز به دلیل اینکه زیر بار اتهام نروند و خلاف قطعنامه عمل نکنند، تعاملات خود را با ایران قطع کردند. نروژ یکی از کشورهایی بود که دانشجویان ایرانی در دانشگاههای آن با مشکلات زیادی مواجه شدند.
معاون اروپا آمریکای وزارت امور خارجه گفت: فضای روانی ایجاد شده بر اثر تحریمها تبعات زیادی برای کشور نظیر ممنوعیت ورود تجهیزات، اختلال در همکاریهای آکادمیک بینالمللی، اختلال در گرفتن روادید برای اساتید و دانشجویان، عدم استقبال کشورها از شرکت در پروژههای کلان علمی با ایران عدم تعامل با دانشگاهها و اساتید مطرح دنیا و .... را به وجود آورد.
او افزود: اساتید و دانشجویان کشور نباید با دغدغههایی نظیر پرداخت هزینه همایش، گرفتن روادید و ... روبرو باشند اما متأسفانه محدودیتهای علمی به وجود آمده در اثر فضای تحریم باعث شد که نخبگان زیادی کشور را به قصد ادامه تحصیل و یا انجام فعالیتهای عملی ترک کنند، اما خوشبختانه در فضای پسابرجام شرایطی به وجود آمد که کشور هم از بُعد علمی و هم از بُعد همکاری با سایر کشورها در شرایط خوبی قرار بگیرد.
تختروانچی افزود: علاوه بر بهبود شرایط اقتصادی دستاورد دیگر شکستن فضای تحریمها ایجاد ارتباط علمی با سایر کشورها است. این تغییر فضای تحریم حتی در سفرهای هیئت ایرانی به ایتالیا و فرانسه نیز مشهود بود و این کشورها تأکید داشتند که قصد دارند با ایران همکاریهای آکادمیک بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال در سفر به فرانسه همتایان فرانسوی ما اذعان داشتند که قصد دارند همکاریهای دو کشور را گسترش دهند و یا دورههای مشترک کوتاهمدت بین دو کشور ایران و فرانسه را برگزار کنند؛ اعزام اساتید و دانشجویان برای فرصتهای مطالعاتی، ارتباط بین پارکهای علم و فناوری، برگزاری همایشهای مشترک از دیگر مواردی بود که فرانسویها خواستار آن شدند.
تختروانچی اعلام کرد: گفتوگوهای سیاسی ایران و اروپا از هفته آینده شروع میشود و قرار است این گفتوگوها هر 6 ماه یکبار به طور چرخشی در ایران و بروکسل انجام شود. بحثهای مطرح شده در این گفتوگوها تنها سیاسی نیست بلکه بحثهای اقتصادی، محیط زیستی، مسائل مربوط به آوارگان و پناهندگان و همکاریهای علمی و پژوهشی نیز مطرح میشود باید از این فرصت استفاده بهینه کرد و ارتباط بین مراکز دانشگاهی کشور با نقاط مختلف دنیا را گسترش داد.
او افزود: نوع همکاری ایران با اتحادیه اروپا وارد فاز جدیدی شده است در نتیجه باید از این فاز جدید بیشترین بهره را برد. با توجه به اینکه مراکز علمی، پارکها و دانشگاههای کشور برای خرید تعدادی از محصولات که کاربردی دوگانه دارند با مشکل مواجه بودند کانال خریدی پیشبینی شد که تمامی اقلام پس از تأیید شدن در کانال به ایران فروخته شود این کانال خرید جهت تسهیل دستیابی ایران به اقلام مورد نیاز کشور است.
تختروانچی در پایان گفت: وزارت خارجه به طور کامل در اختیار جامعه علمی کشور است و تمام تلاش خود را میکند تا سطح علمی کشور را ارتقاء دهد.
انتهای پیام/