دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 اسفند 1400 - 00:02
تبعات تحریم‌ غرب علیه مسکو؛

قطع سوئیفت روسیه به دلار آمریکا ضربه خواهد زد/ عزم چین و هند بر استفاده از ارز ملی در تجارت با روسیه

به عقیده تحلیلگران اقتصاد کلان تأثیر قطع سوئیفت بر اقتصاد روسیه با توجه به اینکه هند و چین علاقه‌مند به استفاده از روپیه و یوان در تجارت با این کشور هستند تأثیر چندانی بر بخش بازرگانی مسکو نخواهد داشت.
کد خبر : 645845
سوئیفت

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، به‌عنوان بخشی از اقدامات تحریمی غرب علیه روسیه در پی بحران اوکراین، انجمن جهانی ارتباطات مالی بین‌بانکی (سوئیفت) ارتباط خود را با بخش عمده‌ای از بانک‌ها و بنیادهای اقتصادی روسیه قطع کرد تا این اقدام در کنار دیگر فشارها اقتصاد روسیه را تضعیف کند و مقامات مسکو را به‌زانو درآورد اما به عقیده برخی از کارشناسان علوم اقتصادی قطع سوئیفت می‌تواند در میان‌مدت و درازمدت به دلار آمریکا ضربه جبران‌ناپذیر بزند.


گفتنی است که صبح پنجشنبه پنجم اسفند بود که ارتش روسیه به دستور ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه وارد خاک اوکراین شد. مسکو دلیل این عملیات نظامی را از بین بردن ماشین جنگی اوکراین و گروه‌های نئونازی ضد روس در این کشور اعلام کرد. روسیه با تلاش کی‌یف برای پیوستن به سازمان پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) مخالف بود و از همان ابتدای فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی (سابق) و اعطای استقلال به اوکراین در سال ۱۹۹۱ شرط کرده بود که این کشور عضو پیمان نظامی غربی‌ها نشود اما در سال ۲۰۱۴ با روی کار آمدن "پترو پروشنکو" سرمایه‌دار غرب‌گرا بر مسند ریاست جمهوری اوکراین این کشور بخش نظامی و سیاسی توافقنامه‌ای را با اتحادیه اروپا را امضا کرد که به الحاق اوکراین به ناتو می‌انجامید.


قطع سوئیفت روسیه به دلار آمریکا ضربه خواهد زد/ عزم چین و هند بر استفاده از ارز ملی در تجارت با روسیه


کاهش تقاضا برای دلار آمریکا در درازمدت اقتصاد ایالات‌متحده را به زیر خواهد کشید


در پی این اقدام پروشنکو، گروه‌های نئونازی افراطی در اوکراین قدرت گرفتند. در هراس از نسل‌کشی به دست نئونازی‌ها بود که روس تباران دونتسک، لوگانسک و کریمه با برگزاری رفراندوم به جدایی از اوکراین رأی دادند. کریمه به روسیه ملحق شد اما دونتسک و لوگانسک بدون حامی جدی تحت فشار ناسیونالیست‌ها در اوکراین باقی ماندند. درنهایت در سال ۲۰۱۴ توافقنامه‌ای در مینسک بین روسیه و اوکراین با میانجیگری آلمان و فرانسه منعقد شد که بر اساس آن کی‌یف باید زمینه انتخابات آزاد تعیین سرنوشت در لوگانسک و دونتسک را فراهم می‌کرد و در ضمن به هرگونه تلاش برای پیوستن به ناتو و درواقع حضور این پیمان نظامی در مرزهای روسیه پایان می‌داد. اما اوکراین هیچ‌یک از مفاد توافقنامه را اجرا نکرد و در ماه‌های اخیر تحت رهبری ولودیمیر زلنسکی درخواست جدی پیوستن به ناتو را مطرح کرد. به‌این‌ترتیب بود که نیروهای نظامی روسیه وارد خاک اوکراین شدند، دو شهر بزرگ خارکیف در شرق و خرسون در جنوب را تصرف کردند، بندر ماریوپل را محاصره کردند و هزاران سرباز را در دروازه‌های کی‌یف مستقر کردند.



تحریم روسیه در زمینه سوئیفت باعث ضرر و زیان بسیار زیاد صادرکنندگان و تاجرانی می‌شود که با دلار آمریکا به تجارت با روسیه مشغول بوده‌اند



در پی این عملیات نظامی بود که غرب به درخواست زلنسکی برای مداخله و حتی فضای پروازممنوع بر فراز اوکراین جواب مثبت نداد و فقط به تحریم روسیه پرداخت. یکی از این تحریم‌ها تحریم سوئیفت علیه بانک‌ها و نهادهای اقتصادی روسیه است.


لازم به ذکر است که سوئیفت یک سرویس پیام‌رسانی است که بانک‌های سراسر جهان را به هم متصل می‌کند. سوئیفت بانک نیست بلکه انجمنی است که دستورالعمل‌هایی برای انتقال وجه معاملات انجام‌شده بین‌بانکی در سطح بین‌الملل دارد. سوئیفت درواقع بخش متحرکی در سیستم پیچیده مالی و تجارت جهانی است.




بیشتر بخوانید:


رئیس کمیسیون اروپا: غرب متعهد است روسیه را از سوییفت حذف کند


قانون‌گذاران آمریکایی به دنبال اخراج روسیه از شورای امنیت


نخست‌وزیر لیتوانی: دسترسی روسیه به سوئیفت به‌زودی قطع می‌شود


خرید نظامی هند از روسیه با ارز ملی انجام می‌شود




بدون شک تحریم سوئیفت ضرباتی را بر اقتصاد روسیه وارد خواهد کرد اما مانند هرگونه تحریم دیگری مضراتش تنها منحصر به کشور تحریم شده نیست و به دیگر کشورها نیز لطمه خواهد زد. تحریم روسیه در زمینه سوئیفت باعث ضرر و زیان بسیار زیاد صادرکنندگان و تاجرانی می‌شود که با دلار آمریکا به تجارت با روسیه مشغول بوده‌اند.


ناگفته نماند که دلار تنها ارزی نیست که با استفاده از سوئیفت جابه‌جا می‌شود، اما دلار آمریکا «ارز ذخیره جهانی» است و بنابراین بیشترین تأثیر را ازاین‌گونه اقدامات می‌گیرد. تقریباً همه تجار بین‌المللی دلار را قبول دارند. تقریباً همه آن‌ها مایل‌اند که مبادلاتشان با دلار باشد به‌ویژه تجارت جهانی نفت که نزدیک به ۵۰ سال است توسط دلار آمریکا صورت می‌گیرد.


اگر واردکننده‌ای بخواهد یک بشکه نفت خام برنت را از فروشندگان این محصول بخرد، باید بتواند ۱۰۵.۴۶ دلار آمریکا پرداخت کند. می‌بینیم که معاملات جهانی به دلار است نه ریال عربستان یا روپیه هند و یوان چین.



آمریکایی‌ها فقط چند دلار برای یادگاری یا کلکسیون نگه دارند و بقیه را با طلا، نقره و رمز ارزها جایگزین کنند زیرا سیطره چند دهه‌ اخیر دلار آمریکا بر اقتصاد جهان رو به افول است



خب وقتی سیستم سوئیفت یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت جهان یعنی روسیه قطع شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ روسیه دیگر دلار قبول نمی‌کند زیرا به علت تحریم‌ها نخواهد توانست مانند سابق در معاملاتش از دلار استفاده کند. به این صورت شرکای تجاری روسیه که دلار دارند با مشکل روبرو می‌شوند زیرا باید با ارز دیگری کار کنند که برایشان ریسک‌آور است.


روسیه شرکای تجاری بزرگی مانند هند و چین داشته است که به نوشته روزنامه تایمز ایندیا به احتمال زیاد از این به بعد به دلیل خارج شدن روسیه از سوئیفت به‌صورت روپیه-روبل و یوان-روبل با مسکو تجارت کنند.


کدام پول دیجیتالی در دنیا بیشتر معامله می‌شود؟/ بیت‌کوین پراستفاده‌ترین رمز  ارز نیست! | اقتصاد آنلاین
ارز دیجیتال


افزایش تجارت با ارزهای غیر از دلار آمریکا پس از اعمال تحریم‌های واشنگتن علیه ملل مستقل


البته این موضوع از مدت‌ها قبل دنبال می‌شده و اتفاقی ناگهانی نیست. از سال‌ها قبل هند برای محافظت از روابط تجاری و مالی دو کشور در برابر تحریم‌های یک‌جانبه ایالات‌متحده وارد قرارداد تجاری روپیه در مقابل روبل با روسیه شده بود.


حالا یک سؤال پیش می‌آید: این چه موضوعی است که باعث ارزشمند شدن دلار شده؟ پاسخ این است: همان امتیازی که هر موضوع دیگری را ارزشمند می‌کند یعنی تقاضای مردم. با در نظر گرفتن جمعیت چین و هند، بیش از یک‌چهارم جمعیت جهان در حال حاضر نسبت به گذشته علاقه کمتری برای استفاده از دلار در تجارت با روسیه دارند و این امر یعنی اینکه دلار ارزشش کمتر می‌شود چون متقاضی ندارد.


ناگفته نماند که در کوتاه‌مدت، تحریم‌های سوئیفت و سایر تحریم‌ها ممکن است بیشتر به روسیه آسیب برسانند تا دیگر کشورها اما به نظر می‌رسد که با تفاسیر فوق و کاهش متقاضی استفاده از دلار حکومت بی‌رقیب دلار آمریکا در میان ارزهای جهانی به پایان خود نزدیک‌تر شده است. درواقع این چوبی است که آمریکا با دست خود بر پیکر اقتصادش در درازمدت زده است.


برخی از تحلیلگران اقتصادی به آمریکایی‌ها سفارش می‌کنند که فقط چند دلار برای یادگاری یا کلکسیون نگه دارند و بقیه را با طلا، نقره و رمز ارزها جایگزین کنند زیرا با این اقدامات جاهلانه آمریکا و ادامه تحریم‌های یک‌جانبه علیه کشورهای جهان دیری نخواهد پائید که هژمونی چند دهه‌ اخیر دلار آمریکا برای همیشه به زباله‌دان تاریخ فرستاده شود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب