استفاده از فناوریهای نوین در تولید و حفظ خصوصیات محصولات خرما
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی در دهه ۸۰ بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیتهای علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیتها نمیرسد و رسالت دانشگاه تحقق نمییابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.
اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت میکنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینههای تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.
بیشتر بخوانید:
گسترش طرحهای فناور دریامحور با فعالیت مرکز تحقیقات محیط زیست دریایی
مأموریت مرکز تحقیقات «فرهنگ و تمدن خلیج فارس» چیست؟
تولید ۳ محصول کاربردی در مرکز تحقیقات مواد و متالورژی
خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با مأموریتها، فعالیتها، دستاوردها و برنامههای مرکز تحقیقات «نخیلات» دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس با ناصر شهسواری رئیس این مرکز تحقیقاتی گفتوگو کرده است که در ادامه میخوانیم.
ظرفیت تولید ۶۰ رقم خرما در هرمزگان
شهسواری با توجه به آغاز فعالیت مرکز تحقیقاتی نخیلات در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، چگونگی و چرایی ایجاد این مرکز تحقیقاتی را تشریح و بیان کرد: نخل خرما به ترتیب ۱۰ و هفت درصد از سطح زیر کشت و تولید کل محصولات باغی کشور را به خود اختصاص داده و بعد از پسته دومین محصول صادراتی و ارزآور باغی کشور به شمار میرود.
وی با بیان اینکه هرمزگان با برداشت سالانه ۱۵۰ هزار تن خرما از ۳۷ هزار هکتار نخلستان رتبه چهارم تولید و سوم سطح زیرکشت خرما در کشور را دارد، اظهار کرد که در هرمزگان استعداد و ظرفیت تولید ۶۰ رقم خرما وجود دارد و این استان از نظر تنوع تولید انواع خرما از شرایط منحصربهفردی در کشور برخوردار است.
نخلداری کشور وضعیت خوب و مطلوبی ندارد
رئیس مرکز تحقیقاتی نخیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس افزود: کاشت، داشت و برداشت در کشاورزی و باغداری ازجمله نخلداری در کشور، وضعیت خوب و مطلوبی ندارد و بهصراحت باید گفت که هنوز در اکثر بخشها به شیوه سنتی در حال فعالیت هستیم. ازنظر بستهبندی، حمل و نگهداری، وضعیت غیربهداشتی حاکم است و صنایع تبدیلی، کیفیت لازم را ندارد.
این مسئول یادآور شد: به همین منظور، راهاندازی مرکز تحقیقات نخیلات با هدف تمرکز، بهبود و توسعه فعالیتهای تحقیقاتی روی خرما و روزآمدکردن این فعالیتها با پیشرفتهای نوین تحقیقات کشاورزی بهمنظور حفظ، حمایت و ارتقای کمی و کیفی جایگاه این محصول در عرصههای داخلی و خارجی و بهبود شاخصهای اقتصادی توسعه و تولید این محصول و فرآوردههای جانبی و صنایع وابسته در راستای اهداف توسعه پایدار کشاورزی ضروری به نظر میرسید.
شهسواری، ارائه خدمات مختلف به آن دسته از ادارات، سازمانها، مؤسسات و انجمنهای دولتی و بخش خصوصی که اهداف و وظایف و برنامههای آنها با اهداف و وظایف مرکز تحقیقات نخیلات ارتباط دارد، برگزاری کارگاههای آموزشی، همایشها و کنفرانسهای مرتبط با موضوع مرکز، ارائه خدمات مشاوره بهرهوری، نوآوری و کارآفرینی، جلب همکاری سایر مراکز علمی و جذب اعتبارات خارج سازمانی و کسب درآمدهای حاصل از افزایش تولید خرما و فروش پاجوش و گَرده را ازجمله مأموریتهای مرکز تحقیقات نخیلات واحد بندرعباس ذکر کرد.
وی گفت: تهیه، تنظیم و اجرای طرحهای تحقیقاتی مدیریت آبیاری، تغذیه، گیاهپزشکی و مکانیزاسیون و استفاده از فناوریهای نوین در راستای توسعه فناوریهای تولید خرما، تهیه، تنظیم و اجرای طرحهای تحقیقاتی نگهداری، بستهبندی، فرآوری، اقتصادی و بازاررسانی و استفاده از فناوریهای نوین در راستای حفظ خصوصیات کمی و کیفی محصولات خرما، پیشگیری و کنترل ضایعات و ارتقای ارزش افزوده و تعیین اولویتهای تحقیق در مرکز و تهیه فهرستی از عنوانهای مهم پژوهشی مورد نیاز سازمانها - که میتواند موضوع رسالههای کارشناسی ارشد و دکتری قرار گیرد- از دیگر مأموریتهای مرکز تحقیقات نخیلات است.
انجام پروژههای کارشناسی ارشد و دکتری با رویکرد تولید علم و فناوری
رئیس مرکز تحقیقاتی نخیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس درباره تعامل نهادها و مراکز مربوط به این مرکز تشریح کرد: اکنون ابتدای راه بوده و در حال تدوین چند قرارداد و تفاهمنامه با نهادهایی که به نوعی میتوانند همکاری داشته باشند؛ هستیم؛ البته در راستای عملیاتی کردن تفاهمنامههایی که قبل از آغاز فعالیت مرکز منعقد شده نیز فعالیت خواهیم کرد.
این مسئول در پاسخ به این پرسش که جایگاه پایاننامههای دانشجویی و طرحهای پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات نخیلات چگونه است؟ به آنا گفت: زمینههای موجود برای انجام پروژههای کارشناسی ارشد و دکتری با رویکرد تولید علم و فناوری و طرحهای پژوهشی استادان مهیا شده است و اجرای طرحهای تحقیقاتی مدیریت آبیاری، تغذیه، گیاهپزشکی و مکانیزاسیون و استفاده از فناوریهای نوین در راستای توسعه فناوریهای تولید خرما، کاهش تنشهای محیطی، افزایش تولید، بهبود تغذیه، بررسی مشکلات تولید مانند ریزش محصول، کیفیت و ... را شامل میشود.
شهسواری در ارزیابی تداوم فعالیت مرکز تحقیقات نخیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس بیان کرد: گسترش تحقیقات، پژوهش و پایش در حوزه کاشت نخیلات میتواند در کیفیت بخشی و کمیت افزایی نقش مهمی ایفا کرده و باید مطالعات گسترده و دقیقی در این حوزه انجام شود.
ارتقای سطح مرکز تحقیقات نخیلات به درجه یک
وی توصیح داد: با توجه به اینکه هرمزگان یکی از قطبهای مهم تولید خرما در ایران محسوب میشود و خرمای پیارم آن از شهرت جهانی برخوردار است نه تنها به آینده فعالیت مرکز تحقیقات نخیلات امیدوار هستیم؛ بلکه در فکر ارتقای سطح مرکز به درجه یک و برگزیده در مجموعه بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی بوده و بر این باور هستیم که با توجه به همت مسئولان دانشگاه و کمک و همدلی همکاران خود به این مهم دست خواهیم یافت.
انتهای پیام/۴۰۶۲/
انتهای پیام/