۷ خوراکی که باعث جوش صورت می شوند
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، یا آکنه یکی از بیماری های شایع پوستی است و تقریباً ۱۰ درصد مردم جهان به این مشکل مبتلا هستند. عوامل زیادی در بروز جوش صورت نقش دارند. برخی از این عوامل عبارتند از: تولید سبوم و کراتین، باکتری های مسبب ایجاد آکنه، هورمون ها، بسته شدن منافذ پوست و التهاب.
دانشمندان از زمان های قدیم به دنبال یافتن ارتباط بروز آکنه و رژیم غذایی بوده اند. تحقیقات اخیر نشان داده است که رژیم غذایی می تواند نقش مهمی در ایجاد آکنه داشته باشد. در این مقاله ما به ۷ ماده ی غذایی که می توانند سبب بروز جوش صورت شوند، اشاره کرده ایم.
۱. غلات و شکرهای تصفیه شده
به گفته دکتر ریاحی متخصص پوست و مو، کربوهیدرات های تصفیه شده ممکن است در ایجاد جوش صورت نقش داشته باشند.
غذاهای غنی از کربوهیدرات های تصفیه شده عبارتند از:
· نان، کراکر (بیسکوئیت ترد)، غلات، دسرهای تهیه شده با آرد سفید
· پاستا تهیه شده با آرد سفید
· برنج سفید و نودل برنجی
· نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های قندی
· شیرین کننده هایی مانند نیشکر، شربت افرا، عسل یا آگاوه
کربوهیدرات های تصفیه شده یا کربوهیدرات های ساده به سرعت جذب خون شده و سطح قند خون را افزایش می دهند. با افزایش سطح قند خون، بدن انسولین بیشتری تولید می کند تا بتواند به انتقال قند خون به سلول های شما کمک کند.
از طرفی دیگر، رژیم های غذایی با شاخص گلیسمی (شاخص گلوکز) پایین، سطح قند خون یا انسولین خون را به میزان زیادی افزایش نمی دهند و همین امر می تواند شدت آکنه پوست شما را کم کند.
۲. فرآورده های لبنی
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که مصرف زیاد فرآورده های لبنی در بروز جوش پوستی و یا شدت بروز آن در نوجوانان نقشی اساسی ایفا می کند. علت دقیق این امر مشخص نیست. اما چند نظریه برای توجیه این ارتباط بیان شده است. شیر به عنوان محصولی مفید برای افزایش سطح انسولین -بدون افزایش قند خون- شناخته می شود. افزایش انسولین ممکن است آکنه ی شما را بدتر کند.
به طور کلی فرضیات متعددی برای ارتباط مصرف شیر با بروز جوش وجود دارد، اما هنوز هم نقش تمام فرآورده های لبنی در بروز جوش صورت مشخص نیست. به همین منظور برای اثبات این ادعا و تعیین مقدار و نوع فرآورده های لبنی به تحقیقات بیشتری نیاز است.
۳. فست فود ها
به خاطر دلایل ناشناخته به نظر میرسد نمک ید دار باعث تحریک پیدایش آکنه میشود. مراقب میزان سدیمی که مصرف میکنید باشید به ویژه زمانی که غذاهای آماده میل میکنید و نمک ید دار به غذاهایتان اضافه میکنید. جوش زدن پوست به میزان زیادی با رژیم غذایی غربی -که پر کالری، پرچرب و سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده هستند- در ارتباط است. انواع فست فود مثل همبرگر، ناگت، هات داگ، سیب زمینی سرخ کرده، نوشابه و میلک شیک، غذاهای رایج غربی بوده و می توانند احتمال بروز آکنه را افزایش دهند.
علت دقیق اینکه چرا فست فود ها می توانند سبب بروز جوش شوند هنور مشخص نیست. اما برخی از محققان بر این باورند که فست فود ممکن است روی بیان ژن تأثیر گذاشته و سطح هورمون ها را تغییر دهد.
۴. غذاهای سرشار از چربی های امگا ۶
رژیم های غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۶ نیز مثل فست فود ها باعث افزایش التهاب و جوش می شود.
احتمالاً دلیل این امر این است که فست فودها حاوی مقادیر زیاد روغن ذرت و سویا هستند. روغن ذرت و سویا که به طور گسترده در طبخ غذا استفاده می شوند، مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۶ دارند. از طرفی دیگر، منابع غذایی اسیدهای چرب امگا ۳ محدود است. اسیدهای چرب امگا ۳ در غذاهایی مثل ماهی و گردو یافت می شود. این عدم تعادل اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ در بدن ممکن است احتمال بروز التهاب و در نتیجه ایجاد جوش پوستی را بیشتر کند.
تحقیقات نشان داده است که مکمل های اسیدهای چرب امگا ۳ سطح التهاب بدن را کاهش می دهند. به همین دلیل، این دسته از اسیدهای چرب به عنوان غذاهایی که شدت جوش را کم می کنند شناخته می شوند.
لازم به ذکر است که با وجود اینکه ارتباط بین اسیدهای چرب امگا ۶ و آکنه در برخی مطالعات ثابت شده است، اما هیچ تحقیق گسترده ای با نمونه های مطالعاتی تصادفی در مورد این موضوع وجود ندارد. بنابراین به تحقیقات بیشتری نیاز است.
۵. شکلات
از دهه ی ۱۹۲۰ میلادی برخی از تحقیقات از شکلات به عنوان محرک بروز جوش صورت نام برده اند. اما تا کنون هیچ گونه اتفاق نظری برای این ماده ی غذایی حاصل نشده است. با وجود اینکه بر اساس چندین نظرسنجی غیر رسمی نتایجی مبنی بر ارتباط شکلات با بروز آکنه بدست آمد، اما هنوز هم برای اثبات این نظریه به دلایل محکم تری نیاز است.
اینکه دقیقاً چرا و چگونه خوردن شکلات باعث افزایش احتمال بروز جوش می شود مشخص نیست. اما یک مطلعه نشان داد که خوردن شکلات، واکنش پذیری سیستم ایمنی بدن نسبت به باکتری های مسبب آکنه را افزایش می دهد و همین امر ممکن است به توضیح این احتمال کمک کند.
۶. پودر پروتئین ورزشکاران
پروتئین آب پنیر یک مکمل غذایی محبوب (مخصوصاً در بین ورزشکاران) بوده و یک منبع غنی اسیدهای آمینه لوسین و گلوتامین محسوب می شود. این اسیدهای آمینه سرعت رشد و تقسیم سلول های پوست را افزایش می دهند و همین امر ممکن است به بروز آکنه کمک کند. همچنین، اسیدهای آمینه لوسین و گلوتامین می توانند باعث تولید بیشتر انسولین در بدن شوند که از دیگر دلایل بروز جوش است.
۷. غذاهای حساسیت زا
برخی از تحقیقات نشان داده است که آکنه در واقع یک بیماری التهابی است و افراد مبتلا به آکنه دارای مقادیر زیادی مولکول های التهابی در خون هستند. به همین دلیل برای درمان جوش شدید معمولاً داروهایی مثل کورتیکواستروئید تجویز می شود. برخی از مواد غذایی حساسیت زا ممکن است باعث بروز واکنش های التهابی در بدن شده که با نام واکنش های حساسیت تأخیری نیز شناخته می شوند.
حساسیت های غذایی زمانی اتفاق می افتد که بدن شما -به اشتباه- یک غذا را به عنوان یک عامل بیماری زا یا تهدید برای بدن تشخیص داده و سیستم ایمنی شما به آن حمله ور می شود. همین امر باعث تولید مقادیر زیادی مولکول پیش التهابی می شود و ممکن است جوش ایجاد کنند.
بسیاری از مواد غذایی حساسیت زا وجود دارند که ممکن است سیستم ایمنی بدن شما را تحریک کنند. بهترین راه برای تشخیص غذاهای حساسیت زایی که مختص شماست، داشتن یک رژیم غذایی سالم تحت نظارت یک متخصص تغذیه است.
چه غذاهایی برای پوست مفید هستند؟
غذاهایی که در بالا به آن اشاره کردیم احتمال بروز جوش را بالا می برند؛ اما در مقابل غذاهای دیگری نیز وجود دارند که برای پوست شما مفید هستند. این مواد غذایی شامل موارد زیر می شوند:
· اسیدهای چرب امگا ۳: امگا ۳ خاصیت ضد التهابی دارد و مصرف منظم آن خطر بروز آکنه را کاهش می دهد.
· پروبیوتیک ها: پروبیوتیک ها با متعادل کردن فلور طبیعی روده باعث سلامت روده می شوند که با کاهش التهاب، خطر ابتلا به جوش را کم می کند.
· چای سبز: چای سبز حاوی پلی فنول هایی است که با کاهش التهاب و سبوم می تواند شدت بروز آکنه را کم کند.
· زردچوبه: زردچوبه سرشار از پلی فنول کورکومین است. از فواید پلی فنول کورکومین می توان به کاهش التهاب، تنظیم قند خون، بهبود حساسیت به انسولین و مهار رشد باکتری های مسبب جوش اشاره کرد.
· ویتامین های E، D، A و روی (زینک): این مواد مغذی نقش مهمی در سلامت پوست و سیستم ایمنی داشته و ممکن است به پیشگیری از آکنه کمک کنند.
· رژیم های غذایی مدیترانه ای: رژیم غذایی مدیترانه ای سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، ماهی و روغن زیتون بوده و میزان چربی های اشباع و لبنیات آن اندک است. تحقیقات نشان داده است که این رژیم غذایی می تواند شدت جوش را کاهش بدهد.
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/