نگاه علم به فعالیت ذهنی بدن در هنگام تصمیمگیری/ مغز تکلیف دوراهیهای زندگی را روشن میکند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تصویر کنید لبه خیابانی ایستادهاید و در حال تصمیم گرفتن برای رد شدن هستید. حال اگر در همین موقعیت هنگام شب و بارش باران قرار بگیرید تصمیمگیری برای رد شدن از خیابان سختتر است. اگر زمانی که میخواهید از عرض خیابان عبور کنید سرعت ماشین در حال نزدیک شدن را درست ارزیابی نکنید ممکن است حادثهای جبرانناپذیر رخ دهد.
مغز انسان به طور خودکار تصمیم میگیرد و در هر شرایطی میداند قدم بعدی چیست و برای در امان ماندن از خطر باید دستور انجام چه حرکتی را دهد. البته مغز همیشه درستترین تصمیم را نمیگیرد و در مواردی نیز اشتباه میکند. انسانها در طول عمر خود بارها در شرایطی قرار میگیرند که مجبور به تصمیمگیری و قضاوت هستند. تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که هنگام تصمیمگیری همه اطلاعات به طور یکسان در نظر گرفته نشده و در اکثر موارد انسانها برای اتخاذ تصمیم تنها به اولین برداشتهای خود از شرایطی که در آن قرار دارند توجه میکنند.
بیشتر بخوانید:
اختلال در خواب؛ متهم ردیف اول در قتلهای ناخودآگاه/ در ذهن قاتلان خوابگرد چه میگذرد؟
زوال عقل در کمین شبزندهداران افراطی!
اگرچه آزمایشهای انجامشده روی مغز انسان نشان داده است این عضو مهم و حیاتی بدن تنها در چند میلی ثانیه اطلاعات لازم در مورد هر حرکتی را جمعآوری میکند ولی گاهی یکپارچهسازی این اطلاعات که تأثیر زیادی بر تصمیمگیری نهایی دارد کمی زمان برده و به همین دلیل در مواقعی که نیاز به تصمیمگیری سریع است انسان دچار خطا میشود.
مغز تصمیم میگیرد
تشبیهی مناسب برای بیان نحوه تصمیمگیری در مغز عملکرد قاضی در دادگاه است. قاضی پیش از صدور حکم اظهارات متهم، نماینده دادستان و شاهدان را میشنود و در نهایت بر اساس قانون و باتوجه به صحبتهای بیان شده در دادگاه حکم صادر میکند. مغز نیز پیش از تصمیمگیری اطلاعات ارسالی از اعصاب بدن را بررسی میکند و پس از جمعبندی تصمیم میگیرد چه کاری را انجام دهد. اما نباید فراموش کرد جهان بسیار پیچیدهتر از آنچه انسانها تصور میکنند است و اعصاب بدن نیز تواناییهای محدودی دارند و در نتیجه علیرغم تلاش توقفناپذیر مغز همیشه مناسبترین تصمیم اتخاذ نمیشود.
همانطور که توجه به فرایند تجدیدپذیر در سیستم غذایی اهمیت زیادی دارد مغز انسان نیز باید بتواند پس از تصمیمگیری اشتباه به سرعت راهحل جدیدی را انتخاب و ارائه کند. این همان اتفاقی است که هنگام عبور کردن از خیابان رخ میدهد. در این شرایط ممکن است انسان در هر لحظه با توجه به اطلاعاتی که از اعصاب به مغز میرسد تصمیم خود را تغییر دهد.
بررسی نحوه نمونهبرداری مغز از اطلاعات در طول زمان
گروهی از دانشمندان در دانشگاه ملبورن نحوه نمونهبرداری مغز از اطلاعات دریافتی برای تغییر نظر را بررسی کردند. با وجود تحقیقات گسترده هنوز به طور دقیق مشخص نیست اطلاعات بررسیشده برای تصمیمگیری اولیه در فرایند نهایی تصمیمگیری استفاده میشود یا خیر؟ بار دیگر به سراغ مثال قاضی و دادگاه میرویم. اظهارات اولیه متهم تأثیر زیادی برای تصمیم قاضی دارد ولی این احتمال نیز وجود دارد که شهادت شاهدان نظر قاضی را تغییر دهد.
در یک آزمایش جمعیت قابل توجهی از مردم به طور همزمان در بازه زمانی یکسان به دو مربع درخشان کاملاً مشابه نگاه کردند و پس از طی شدن زمانی مشخص از آنها سوال شد کدام مربع روشنتر است. در حالی که هر دو مربع به اندازهای مساوی نور را منعکس میکردند شرکتکنندگان در این آزمایش مداوم نظر خود را تغییر داده و در فاصله زمانی کوتاه مدت یکی از مربعها را بهعنوان جسم روشنتر انتخاب میکردند. یکی از مهمترین نتایج بهدستآمده در این آزمایش تأثیر تصمیمات اولیه بر تصمیمهایی است که پس از بررسی بیشتر گرفته میشود. در واقع اولین تصویری که به وسیله چشمها دیده میشود ماندگاری طولانیتری در ذهن دارد و بر تغییر نظر فرد بیننده در آینده تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید:
ورزش از دریچه علم/ برای داشتن یک اندام ایدئال چند وقت یکبار باید ورزش کنیم؟
جستوجو در هزارتوی پیچیده حافظه انسان/ خاطرات کجا شکل میگیرند؟
هرچه افراد در مشاهدات اولیه خود در شرایط و موقعیتهای مختلف اطلاعات بیشتری را دریافت کنند به تدریج مقاومت بیشتری در برابر تغییر تصمیم از خود نشان میدهند و حتی ممکن است این مقاومت سرسختانه منجر به گرفتن تصمیمهای نادرست شود.
برداشت از شرایط اول همیشه قابل اعتماد نیست
در اکثر مواقع بررسی اولیه برای ایمن بودن یک خیابان به منظور عبور ساده به نظر میرسد ولی تحقیقات نشان داده است پیچیدگی و غیرمنتظره بودن اتفاقهایی که در هر لحظه رخ میدهد انسانها و به طور ویژه مغز را ملزم به انعطافپذیری در تصمیمگیری میکند. دانشمندان معتقدند به همان میزان که ثبات در تصمیمگیری اهمیت دارد برای کسب بهترین نتیجه در هر شرایطی باید انعطافپذیری پیش از اخذ تصمیم نهایی را تمرین کرد. با در پیش گرفتن چنین رویهای انسانها درک بهتری از محیط پیرامون خود پیدا میکنند و کمتر معرض خطر قرار میگیرند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/پ