دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 بهمن 1400 - 00:02
در گزارش آنا بخوانید؛

سلامت، رفاه و امنیت مردم کانادا گروگان تنش‌های سیاسی/ زمینه بحران در اتاوا و واشنگتن فراهم‌تر از همه جای دنیا است

به نظر می‌رسد پیشگویی رئیس‌جمهور سابق آمریکا برای وقوع تنش جدی در خاور دور بعد از مسابقات المپیک زمستانی برعکس عمل کرده تا مردم کانادا و ایالات‌متحده بازهم طعمه حرص و بی‌تدبیری مقاماتشان شوند.
کد خبر : 641041
پل سفیر

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ حدود دو هفته پیش بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا خود را پیشگویی خوب خواند و از اتفاقات عجیب ازجمله حمله چین به تایوان پس از اتمام بازی‌های المپیک زمستانی پکن سخن گفت. هرچند هنوز المپیک به پایان نرسیده تا ببینیم که پیشگویی ترامپ درست از آب درمی‌آید یا نه اما همان زمانی که ترامپ در حال سخن‌پراکنی در خصوص خاور دور بود، سه گذرگاه مرزی بین آمریکا و کانادا که یکی از آن‌ها خیلی هم مهم است دچار بحران شدند.


ماجرا در ابتدا اعتراض برخی از رانندگان کامیون به قوانین واکسیناسیون و قرنطینه کرونایی بود. هر دو کشور کانادا و آمریکا مقرر کرده‌اند که همه افرادی که می‌خواهند بین این دو کشور تردد کنند باید دُز واکسن خود را کامل کرده باشند. این دستور مهرماه صادر شده بود اما از اواخر دی‌ماه لازم‌الاجرا اعلام شد.


این موضوع اعتراضی صنفی بود که خیلی راحت می‌شد آن را حل‌وفصل کرد زیرا اتحادیه کامیون داران در هر دو کشور از تأثیرگذارترین اتحادیه‌های کارگری در آمریکا شمالی به شمار می‌آیند اما این کار صورت نگرفت یعنی عمداً به این اعتراضات دامن زده شد. صرف اینکه بگویم عده‌ای در پی به بحران کشاندن اعتراضی صنفی و تبدیل آن به یک حرکت گسترده منتقد طیف سیاسی حاکم بر کانادا بوده‌اند و اصلاً هم زمینه برای این اقدامات در این دو کشور فراهم نبوده به‌واقع بی‌انصافی و ساده‌انگاری است.


سلامت، رفاه و امنیت مردم کانادا گروگان تنش‌های سیاسی/ زمینه بحران در اتاوا و واشنگتن فراهم‌تر از همه جای دنیا است
اعتراضات اخیر در کانادا


نقض حقوق بشر و بی‌عدالتی کانادا و آمریکا را مستعد بحران کرده است


یعنی اگر بگوییم که اوضاع در آمریکا و به‌ویژه در کانادا گلستان بود تا اینکه عده‌ای راننده کامیون آمدند و به قانون واکسیناسیون کامل برای تردد از مرزها اعتراض کردند و بعدازآن هم برخی دست‌ها در حزب مخالف دولت از آب گل‌آلود ماهی گرفتند تا مثلاً حزب لیبرال جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا یا حزب دموکرات جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا را در نقطه‌ضعف قرار دهند همان‌گونه که قبلاً هم گفته شد نه‌تنها ساده‌انگاری است بلکه اصلاً قابل وقوع هم نیست.


در همه جای دنیا مثل همین کانادا و آمریکا وقتی چنین اعتراض صنفی به‌یک‌باره به یک جنبش مدنی یا حتی مخالفت سیاسی تبدیل می‌شود نمایانگر این است که زمینه ایجاد جنبش اعتراضی به کلیت سیستم حاکمیتی در متن جامعه وجود داشته و مانند انباری از علف‌های خشک فقط نیاز به یک جرقه داشته تا شعله‌ور شود.



کانادا و آمریکا مثل همیشه برای سرپوش نهادن بر ساختار ناقص و ناکارآمد دستگاه‌های سیاسی، قضایی و قانون‌گذاری خود دست به فرافکنی زده‌اند



البته یک سناریوی دیگر هم متصور است. سناریوی محتمل دیگر این است که همین پا گرفتن و بعدازآن در مدت کوتاهی قوت گرفتن حرکت اعتراضی صنفی رانندگان کامیون در اساس بخشی از یک تنش درونی در ساختار سیاسی آمریکا و کانادا باشد که احزاب قدرتمند از آن سوءاستفاده کرده‌اند تا در ابتدای امر دولت ترودو را تحت‌فشار قرار دهند و سپس به سراغ دولت بایدن بروند.


درهرصورت طراحی و محقق کردن این سناریو هم کار ساده‌ای نیست مگر اینکه واقعاً زمینه اعتراض وجود داشته باشد و جامعه مملو از بی‌عدالتی و فساد باشد.


روزی نیست که خبر یا گزارشی در خصوص بی‌عدالتی و فساد گسترده حاکم بر مدیریت کلان هر دو کشور آمریکا و کانادا به سر خط خبری خبرگزاری‌ها و دیگر رسانه‌های داخلی و بین‌المللی نرود. این بی‌عدالتی و فساد در هر سه قوه مجریه، مقننه و قضاییه در آمریکا و کانادا دیده می‌شوند و مشخص می‌کنند خانه از پای‌بست ویران است.




بیشتر بخوانید:


افزایش اعتراضات کامیون‌داران در کانادا/ ترودو: اوضاع نگران‌کننده است


نخست‌وزیر کانادا همراه خانواده‌اش به یک مکان مخفی منتقل شد


کارشناس امور آمریکا در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛ بار حقوقی-سیاسی، عامل طفره رفتن کانادا از پاسخگویی به جنایات حقوق بشری


ترودو اقدام شیطانی اخیر در کانادا را محکوم کرد




می‌توان به‌جرئت گفت که نسل اول مهاجران به کانادا بی‌عدالتی و رعایت نشدن حقوق بشر در این کشور را با تمام وجودشان حس کرده‌اند. این حس وحشت‌انگیز دست‌کم تا دو نسل به فرزندان مهاجران منتقل می‌شود به‌ویژه که این کشور مهاجرپذیر است و نادیده گرفتن حقوق تازه‌واردها قابل کتمان نیست و این زخم کهنه هر روز سر باز می‌کند. منظور این است که زمینه مخالفت در این کشور مدعی رفاه و آزادی به‌صورت گسترده وجود دارد به‌ویژه این بار که رانندگان کامیون سه شاهرگ اقتصادی این کشور را مسدود کرده‌اند یعنی اینکه به این نتیجه رسیده‌اند که حاکمان کانادا و آمریکا فقط حرف زور سرشان می شود.


به همین دلیل است که صدها معترض در کامیون‌های خود خیابان‌های اوتاوا پایتخت کانادا در دو هفته اخیر مسدود کرده‌اند. تعداد بیشتری از معترضان هم سوار بر کامیون‌های خود "پل سفیر" که شهر ویندسور در ایالت اوتاوا کانادا را به شهر دیترویت در آمریکا متصل می‌کند کاملاً مسدود کرده‌اند. این پل با میزبانی حدود ۲۵ درصد از حجم تردد کالا در تجارت دو کشور خیلی مهم تلقی می‌شود. همین اتفاق بسته شدن مرزها در شهر "کوتس" ایالت آلبرتا کانادا به ایالت مونتانای آمریکا و در شهر "امرسون" ایالت مانیتوبا به ایالت داکوتای شمالی در آمریکا هم گزارش شده است.


حجم اعتراضات مقامات کانادا را به وحشت انداخته است. پیتر اسلالی، رئیس پلیس اوتاوا مدعی شده است که تظاهرات اعتراض‌آمیز اخیر در کانادا بی سابقه است. این‌گونه اعتراضات سراسری نیاز به حمایت مالی، هماهنگی و ارتباطات گسترده دارد. معترضان از مراکز فرماندهی در اوتاوا و در دیگر مناطق کانادا و حتی دیگر کشورها برخوردار هستند.


ترودو هم به‌جای اینکه به حل ریشه‌ای بحران بیندیشد ساده‌ترین راهکار را در نظر گرفته و هشدار داده است که ما صدای شما را شنیده‌ایم و هم‌اکنون وقت بازگشت به خانه‌هایتان است.


البته مشخص است که ترودو به‌خودی‌خود جرئت کشیدن چنین خط‌ونشان‌هایی را ندارد. شاهد بودیم که چند روز پیش با گسترش اعتراضات وی از محلی که در نزدیکی آن تظاهرات شده بود گریخت و تا چندین ساعت در مکانی امن و نامعلوم به سر برد. آیا فردی که به این سادگی از صحنه تظاهرات مردمی فرار کند می‌تواند دست به تهدید رانندگانی که دست از اعتراض نکشند بزند؟ ترودو تهدید کرده بود که این رانندگان با مشکل از دست دادن گواهینامه و سابقه جنایی و بی‌کاری روبرو خواهند شد.


«داگ فورد»، نخست‌وزیر ایالت اونتاریو کانادا هم از اقدامات تنبیهی سخن گفته است و اقدام کامیون داران را ایجاد اختلال در جریان حمل کالاهای موردنیاز مردم به کشور دانسته است و از برخورد سخت مقامات دولتی با معترضان خبر داده است.



کانادایی‌ها با کشیده شدن دعوای جمهوری‌خواه و دموکرات از آمریکا به کشورشان کاملاً مخالف هستند و نمی‌خواهند کشورشان محل جنگ نیابتی دو حزب بزرگ ایالات متحده گردد



گفت‌وگوی تلفنی ترودو و بایدن نیز که روز جمعه صورت گرفت به دلیل هراسی بود که مقامات ایالات‌متحده از کشیده شدن بحران کانادا به کشور خود دارند. به همین دلیل ترودو اندکی روحیه گرفت و قول داد خیلی سریع اعمال قانون با خاطیان صورت گیرد و در هماهنگی با «فورد» مقرر کرد که خاطیان از قانون ۸۷ هزار دلار آمریکا جریمه شوند و یک سال هم در زندان سپری کنند.


به گفته برخی تحلیلگران، دولت کانادا خیلی هم نگران تردد کامیون‌های حمل مواد غذایی و کالاهای اساسی به این کشور نیست و اقداماتش بیشتر تحت‌فشار کارخانه‌های خودروسازی صورت گرفته است که صدها میلیون در دو هفته اخیر ضرر دیده‌اند.


البته اتاوا و واشنگتن، مثل همیشه برای سرپوش نهادن بر ساختار ناقص و ناکارآمد دستگاه سیاسی، قضایی و قانون‌گذاری کشورهای خود دست به فرافکنی زده‌اند.


ترامپ از «جاستین ترودو» متنفر بود
دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا در کنار جاستین ترودو نخست‌وزیر کانادا


حمایت ترامپ از بسته شدن راه‌های رساندن اقلام موردنیاز به مردم کانادا


به‌عنوان نمونه، شبکه «ضد نفرت» کانادا مدعی شده که این اعتراضات توسط چهره‌های راست‌گرای افراطی رهبری شده‌اند. رهبران حزب محافظه‌کار کانادا یعنی حزب مخالف ترودو از رانندگان حمایت کرده‌اند زیرا اقدام رانندگان کامیون باعث تحت‌فشار قرار گرفتن ترودو شده است. می‌بینیم که رهبران حزب راست افراطی بدون اینکه فکر کنند که در این موضوع مردم عادی متضرر می‌شوند به دلیل اینکه رهبر حزب مخالف در فشار قرار گرفته از روند اعتراضات حمایت می‌کنند آن‌هم نه به خاطر محقق شدن حق‌وحقوق رانندگان بلکه به دلیل فراهم کردن برکناری نامزد حزب مخالف از قدرت.


شخصیت‌های مطرح شبکه خبری راست افراطی آمریکا یعنی فاکس نیوز هم اقدام رانندگان در بستن سه گذرگاه مرزی کانادا-آمریکا را موردحمایت قرار داده و به گفته هماهنگ‌کنندگان «کاروان آزادی» (رانندگان معترض) دونالد ترامپ هم از اعتراض آن‌ها حمایت کرده است.


در آن‌ سوی مرزها، وزارت امنیت داخلی آمریکا هم از سرایت اعتراضات کانادا به آمریکا ابراز نگرانی شدید کرده و پیش‌بینی کرده است که این اعتراضات در روزهای شنبه و یکشنبه به کالیفرنیای جنوبی و سپس واشنگتن دی سی کشیده خواهند شد.


در این میان احزاب چپ‌گرا و حزب لیبرال کانادا گفته‌اند که تأمین مالی اعتراضات این کشور از سوی آمریکایی‌ها صورت گرفته است یعنی اینکه با کشیده شدن دعوای جمهوری‌خواه و دموکرات در آمریکا به کشورشان کاملاً مخالف هستند و نمی‌خواهند که کشورشان محل جنگ نیابتی دو حزب بزرگ ایالات متحده گردد.


همان‌گونه که در ابتدای مقاله گفته شد، دونالد ترامپ که خود را پیشگویی خوب خوانده بود و در خصوص حمله چین و تصرف تایوان توسط پکن بعد از پایان المپیک زمستانی اظهارنظر کرده بود، ای‌ کاش پیش‌بینی کرده بود که در کشور خودش چه بلای جدیدی قرار است سر مردم بیاید.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب