دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 فروردين 1401 - 00:04
اقتصاد متزلزل کدخدا؛

کسری تراز تجاری آمریکا از مرز یک تریلیون دلار گذشت/ واشنگتن ناتوان از هماهنگ‌سازی اقتصادش با بازار جهانی

کسری تراز تجاری و کسری تجارت کالا دو اصطلاح اقتصادی هستند که این روزها برای آمریکا دردسرساز شده‌اند و مبین افول تدریجی ابرقدرت اقتصادی غرب نیز هستند.
کد خبر : 639032
اقتصاد آمریکا



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، ایالات‌متحده آمریکا را شاید بتوان ابرقدرت اول اقتصاد در صحنه بین‌الملل نام داد که به‌تدریج دارد جای خود را به رقبای دیگر واگذار می‌کند. برای اثبات این ادعا کافی است که نگاهی به برآوردهای اداره سرشماری آمریکا بیندازیم.


این برآوردها نشان می‌دهند که کسری تجاری آمریکا در سال ۲۰۲۱ برای اولین بار در طول تاریخ این کشور از مرز یک تریلیون دلار عبور کرده است.


بر اساس همین برآوردها، کسری تجاری آمریکا از ۵. ۸۹۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ که در نوع خود یک رکورد محسوب می‌شد، به رقم بی‌سابقه ۰۸. ۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۱ رسید.


ترس صاحبان صنایع آمریکا از شوک‌های ترامپ- اخبار بین الملل تسنیم | Tasnim


مصرف‌کنندگان آمریکا ترجیح می‌دهند کالاهای وارداتی بخرند


از طرفی شکاف بین کالا و تجارت تنها در ماه دسامبر ۲۰۲۱ با جهش ۳ درصدی به ۱۰۱ میلیارد دلار رسید که بزرگ‌ترین افزایش ماهانه تا آخر ژانویه ۲۰۲۲ بود. تحلیلگران این وضعیت را با تغییر تمرکز مصرف‌کننده به واردات انواع محصولات وارداتی مانند اسباب‌بازی‌، گوشی‌ هوشمند و لوازم‌خانگی توجیه می‌کنند. منظور از شکاف بین کالا و تجارت این است که کالا در این کشور تولید می‌شود اما به دلایل متعدد ازجمله کیفیت بهتر و قیمت کمتر محصولات وارداتی به‌خوبی به فروش نمی‌رسد.


به عقیده اقتصاددانان این موضوع به دلیل این است که در دوره شیوع پاندمی کرونا، مصرف‌کننده آمریکایی ترجیحاتش را تغییر داده است و از مدل آمریکایی مصرف فاصله گرفته تا با اقدام به خرید کالاهای خارجی ارزان‌تر و باکیفیت مناسب باعث شده باشد که میزان واردات به صادرات بیشتر و بیشتر شود و درنتیجه کسری تراز تجاری رقم بخورد.


از طرفی دیگر کشورهای جهان به دلیل موضع کرونا هنوز نتوانسته‌اند اقتصاد خود را به‌خوبی احیا کنند تا مانند گذشته از آمریکا کالا وارد کنند یعنی اینکه به‌صورت خودکار کالاهای تولیدشده در آمریکا بدون مشتری خارجی مانده‌اند و مشتریان داخلی هم در پی اجناس ارزان‌تر وارداتی هستند.


با گسترش سویه اُمیکرون انتظار می‌رود که اقتصاد کشورهایی که با آمریکا مراوده تجاری دارند کماکان در حالت بحرانی باقی بمانند یعنی اینکه افزایش کسری تراز تجاری آمریکا ادامه خواهد داشت.




بیشتر بخوانید:


سی.ان.ان فاش کرد؛ اقتصاد آمریکا زیر ضربه سنگین کرونا


افزایش نرخ بیکاری در سرزمین رؤیاها ادامه دارد؛ سایه سنگین کرونا بر اقتصاد بحران‌زده آمریکا/ نرخ بیکاری در برخی ایالات بالاتر از نرخ میانگین کشور است


بدترین سقوط اقتصادی تاریخ آمریکا؛ اقتصاد آمریکا ۳۱.۴ درصد آب رفت




کسری تراز تجاری آمریکا در سال ۲۰۲۰ نیز به‌قدری بود که "وایوکناند جایاکومار" استاد اقتصاد دانشگاه آمریکایی "تامپا" با برشمردن دلایل کسری تراز تجاری آمریکا از وخیم‌تر شدن این نقصان براثر بحران همه‌گیر کرونا ابراز نگرانی کرده بود.


به‌هرحال پیش‌بینی این استاد اقتصاد در سال ۲۰۲۱ درست از آب درآمد و شاهد بودیم که کسری تراز تجاری آمریکا از یک تریلیون دلار هم گذشت.


جایاکومار مهرماه سال گذشته در خصوص وضعیت اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۲۰ گفته بود که مجموع کسری تراز تجاری آمریکا در مردادماه سال ۲۰۲۰ به ۶۷.۱ میلیارد دلار رسید و در همین زمان کسری تجارت کالا هم رکورد زد و به ۸۳.۹ میلیارد دلار رسید.


جایاکومار سیاست‌های اقتصادی دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق ایالات‌متحده را در افزایش کسری تراز تجاری آمریکا مؤثر می‌دانست.


به عقیده این استاد دانشگاه، هویت اقتصاد پایه که زیرساخت ابر اقتصادهای بین‌المللی بر آن بناشده است شامل این است که تراز تجاری به‌عنوان اولویت اول برابر با اختلاف بین اندوخته‌های ملی متشکل از اندوخته‌های خصوصی و دولتی با میزان سرمایه‌گذاری باشد.


جایاکومار ادامه می‌دهد که به زبان ساده آمریکا به حالت اداره امور اقتصادی با یک‌روند کسری تجاری مداوم عادت کرده است و دلیل آن‌هم مصرف بیشتر از تولید است. به‌عبارت‌دیگر اندوخته ترکیبی بخش‌های دولتی و خصوصی آمریکا پایین‌تر از سرمایه‌گذاری‌ها انجام‌شده است. بنابراین آمریکا مجبور است دست به استقراض از منابع خارجی بزند تا کسری اندوخته‌های داخلی را جبران کند.


وی در ادامه توضیح می‌دهد که سیاست‌هایی که به کسری بودجه دولت دامن می‌زنند اندوخته دولتی یا همگانی را کاهش می‌دهند و در فقدان این کسری با اندوخته بخش خصوصی و نیز کمبود سرمایه‌گذاری تراز حساب‌جاری کشور به‌سوی بدتر شدن سوق داده می‌شود و درنتیجه کسری تراز تجاری را به دنبال خواهد داشت.


این استاد اقتصاد با اشاره به جاری شدن قانون مالیات و مشاغل مصوب دسامبر ۲۰۱۷ و قانون بودجه بایپارتیزان مصوب فوریه ۲۰۱۸ می‌گوید که بعضی از تحلیل‌گران در خصوص روبرو شدن آمریکا با یک‌شکل از دوقلو شدن این کسری‌ها اخطار داده‌اند.


کسری تراز تجاری آمریکا از مرز یک تریلیون دلار گذشت/ واشنگتن ناتوان از هماهنگ‌سازی اقتصادش با بازار جهانی


آمریکا در ۵ دهه گذشته با کسری تراز تجاری دست‌به‌گریبان بوده است


وی معتقد است که به‌طورمعمول کسری تراز تجاری آمریکا در خلال رکود به دلیل کاهش در مصرف کالاهای داخلی و وارداتی و نیز خدمات کمی کمتر می‌شود. در دهه‌های اخیر، اقتصاد داخلی قوی باعث شد که حجم واردات افزایش یابد و درنتیجه بالانس تراز تجاری آمریکا رو به وخامت گذارد.


به عقیده جایاکومار در این میان بحران همه‌گیری کرونا بر مشکلات افزوده است و به‌دلایلی‌چند کسری تجاری کشور را افزایش داده است. در رکودهای قبل از کرونا مصرف‌کنندگان از میزان خرید یا از حداقل از میزان خرید اقلام گران کم می‌کردند و این امر به‌صورت عمده‌ای از سفارش‌ها کالاهای مصرفی می‌کاست ونیز بخش خدمات نیز با تأثیرات منفی گسترده‌ای روبرو نمی‌شد. حال در دوره رکود اقتصادی برآمده از بحران کرونا بخش کالاهای مصرفی به‌صورت قابل‌ملاحظه‌ای بخش خدمات را از میدان خارج کرده است.


وی ادامه می‌دهد که بحران کرونا در سطح بین‌المللی هم میزان خرید خارجی‌ها از تولیدکنندگان آمریکایی را بشدت کاهش داده و در بعضی موارد به صفر رسانده است.


البته بعضی از این معضلات موقت هستند و با پایان بحران کرونا کاهش می‌یابند یا از بین می‌روند اما بعضی دیگر ریشه‌ای هستند. کسری تراز تجارت خارجی آمریکا از دهه هفتاد میلادی به همین صورت بوده است و برطرف کردن آن به مدت‌زمان طولانی و برنامه‌ریزی‌های دقیق نیازمند است.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب