پناهجویان سوری در آرزوی تحصیل/ نسلی که پشت درهای بسته دانشگاهها از دست میرود
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا به نقل از WERN، از بهار سال 2011 که درگیریهای سوریه شروع شد این کشور همواره سر خط اخبار رسانهها بود. این کشمکشها باعث شد افراد زیادی جان خود را از دست دهند، به علاوه آسیبهای اجتماعی گستردهای به وجود آمدند و و میلیونها نفر آواره شدند. در کنار زندگی متاثر از جنگ و همراه با مشکلات آن، تعداد بیشماری از جوانان سوری هم نتوانستند به تحصیل خود ادامه بدهند.
از آغاز جنگ داخلی در سوریه، تاکنون 250هزار سوری جان خود را از دست داده و 11 میلیون نفر آواره شدهاند . البته که درگیریها همچنان ادامه دارد و روز به روز بر تعداد این قربانیان افزوده میشود.
موسسه اینترنشنال اجوکیشن (IIE) تخمین زده که 450 هزار نفر از آوارگان سوری بین سنین 18 تا 22 سال و 100 هزار نفر آنها واجد شرایط ورود به دانشگاه هستند. اما تنها تعداد کمی از این دانشجویان قادر میشوند در کشوری که به آنجا مهاجرت کردهاند در دانشگاهها تخصیل کنند.
محروم شدن بسیاری از سوریها از ادامه تحصیل، یک نسل از دست رفته را به وجود آورد که میتواند پیامدهای بدی برای آینده کشور سوریه داشته باشد.
البته مشکلاتی از این دست تنها گریبان مهاجران سوری را نمیگیرد بلکه مهاجرین کشورهای سومالی، افغانستان، کنگو و سودان نیز با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند.
رییس موسسهUNHCR یا کمیساریای پناهجویان سازمان ملل اعلام کرده تنها یک درصد از آوارگان کل دنیا موفق میشوند تحصیلات دانشگاهی خود را بعد از مهاجرت ادامه دهند. زیرا تعداد بسیار زیادی از آوارگان فاقد مدرک شناسایی و یا تحصیلی هستند تا بتوانند در کشوری دیگر و در دانشگاهیدیگر ثبتنام کنند.
تعدادی از آنها نیز موانعی مانند مسلط نبودن به زبان کشوری که به آن مهاجرت کردهاند مواجه هستند، عدهای نیز قربانی قوانین و سیاستگذاریهای کشور مورد نظر میشوند.
او افزود این موسسه 5.5 میلیارد دلار بودجه برای کمک به آورگان سوری درخواست کرده است اما تا کنون تنها 40% این بودجه تامین شده است.
واکنش و اقدامات بینالمللی نسبت به آوارگان
در حالی که کشورهای ترکیه، لبنان و اردن پذیرای بیشترین میزان آوارگان سوری هستند کشورهایی نظیر عربستان، قطر، امارات متحده عربی و بحرین هیچ حمایتی از آوارگان سوری انجام ندادند.
کشورهای روسیه، سنگاپور، ژاپن و کره جنوبی نیز هنوز اقدام خاصی برای کمک به آوارگان سوری انجام ندادند اما در حال رایزنی درباره این مسئله هستند.
انگلیس برنامهریزی کرده است که ظرف 5 سال آینده 20 هزار آوره سوری را بپذیرد، آمریکا نیز برنامهریزی کرده است که برای سال 2016، 10 هزار آواره سوری را پناه دهد.
دانشگاهها یکی از نهادهایی هستند که میتوانند کمکهای بسیاری به پناهندگان سوری ارائه دهند زیرا توانایی رهایی از روندهای بوروکراتیک، برنامهریزی برای پناهجویان سوری و ارائه تسهیلات برای دانشآموزان و خانوادههای آنها را دارند.
اگرچه که دنیا اهمیت کمک و سرمایهگذاری برای آموزش پناهجویان سوری را درک کرده است اما تحقق این امر کار بسیار دشواری است. حل این بحران آموزشی آسان نخواهد بود و نیاز به اولویتبندی منابع مالی و کمک سازمانهای بینالمللی است.
البته تنها اعطای بورسیههای تحصیلی برای معافیت دانش آموزان سوری از پرداخت شهریه کافی نیست. بلکه باید برنامهریزیهای بیشتری برای بهبود وضعیت تحصیلی پناهجویان سوری انجام شود. زیرا زندگی و تحصیل در اروپا و آمریکا با بورسهای دانشجویی تامین نمیشود و مهاجرین با هزینههای پنهان دیگری نیز مواجه هستند. مهاجران فراری از جنگ البته که پیش از تحصیل به خود زندگی فکر میکنند. دور شدن از تحصیل اما در درازمدت آسیبهای بیشتری برای این پناهجویان به همراه دارد.
انتهای پیام/