دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 بهمن 1400 - 00:17
در گزارش آنا بخوانید؛

کودتای بورکینافاسو؛ بازگشت نظامیان به غرب آفریقا/ فرانسه در قاره سیاه همچنان نقش پلیس بد را بازی می‌کند

پدیده کودتا در کشورهای آفریقای غربی و مرکزی از جمله بورکینافاسو حاکی از آن است که کشورهای این مناطق همگی به سوی داشتن حاکمانی نظامی در حرکت هستند.
کد خبر : 637819
کودتا



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بلوک منطقه‌ای ۱۵ عضوی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکوواس) قرار شده که تحولات رخ‌داده در بورکینافاسو را بررسی کند تا نسبت به آن واکنش نشان دهد.


اکوواس پس از کودتا در آگوست ۲۰۲۰ و سپتامبر ۲۰۲۱، تحریم‌هایی را علیه مالی و گینه، همسایگان بورکینافاسو، به حالت تعلیق درآورده و اعمال کرد. نشست مجازی فوق‌العاده اکوواس، ساعاتی پس‌ازآن برگزار می‌شود که حاکم نظامی جدید بورکینافاسو در اولین سخنرانی خود پس از سرنگونی رئیس‌جمهور منتخب دموکراتیک "راک مارک کریستین کابوره" در روز دوشنبه، خواستار حمایت بین‌المللی شد.


"پل هانری ساندائوگو دامیبا" در اظهارنظرهای تلویزیونی روز پنجشنبه خود گفت: "بورکینافاسو بیش از هر زمان دیگری به شرکای بین‌المللی خود نیاز دارد. من از جامعه جهانی می‌خواهم که از کشور ما حمایت کند تا کشور بتواند هر چه سریع‌تر از این بحران خارج شود."



شمال بورکینافاسو هدف حمله گروه‌های مسلح قرار گرفت

ارتش بورکینافاسو


روند نظامی شدن دولت‌های کشورهای غرب آفریقا ادامه دارد


روز سه‌شنبه، اکوواس در بیانیه‌ای اعلام کرد که این بلوک قاطعانه کودتا را محکوم می‌کند و ارتش را به وادار کردن کابوره به استعفا «تحت تهدید، ارعاب و فشار» متهم کرد. کابوره ۶۴ ساله همچنان در بازداشت به سر می‌برد و سازمان ملل متحد خواستار آزادی او شده است. دامیبا در سخنرانی خود از اواگادوگو، پایتخت این کشور، گفت که بخش‌های مختلف جامعه بورکینافاسو را برای توافق بر سر نقشه راهی برای برنامه‌ریزی و انجام اصلاحات موردنیاز، گرد هم خواهد آورد.



تحولات اخیر در غرب آفریقا نشان می‌دهند که کشورهای این منطقه همگی به سوی داشتن حاکمانی نظامی رهسپارند



او با پوشیدن کلاه قرمز، لباس نظامی و ایستادن در کنار پرچم ملی افزود: «وقتی شرایط مساعد شود، من متعهد به بازگشت به نظم عادی قانون اساسی هستم.» کودتاچیان، که خود را جنبش میهنی برای حفاظت و بازسازی (ام.پی.اس.آر) می‌نامند، کابوره را به دلیل ناتوانی در مهار بحران امنیتی که باعث شده تروریست‌های القاعده و داعش کنترل خود را در بخش‌هایی از کشور اعمال کنند، بازداشت کردند. دامیبا گفت که امنیت "اولویت اصلی" وی خواهد بود و کشور را در شرایط امنیتی قرار خواهد داد تا نظم کامل مستقر شود. وی سپس شدیداً به افراط گری حمله کرد و گفت: ما باید مناطق تحت نفوذ تروریست‌ها و نیز تحت تأثیر افراط‌گرایی خشونت‌آمیز را با اراده به دامان میهن بازگردانیم.


کابوره در سال ۲۰۱۵ پس از یک شورش مردمی که فرمانروای دیرینه بورکینافاسو "بلز کامپائوره" را مجبور به کناره‌گیری کرد، انتخاب شد. او در سال ۲۰۲۰ مجدداً انتخاب شد، اما سال بعد با موجی از خشم منتقدان به دلیل افزایش تلفات ناشی از درگیری‌های خونین که از کشور همسایه مالی به بورکینافاسو سرایت کرده بود، مواجه شد. این جنگ هزاران نفر را کشته و میلیون‌ها نفر را مجبور به ترک خانه‌های خود در بخش غرب آفریقا از منطقه ساحل کرد.




ببشتر بخوانید:


گوترش خواستار آزادی رئیس‌جمهور بورکینافاسو شد


رئیس‌جمهور بورکینافاسو استعفا کرد


ایران حمله تروریستی در بورکینافاسو را محکوم کرد




در این میان سازمان ملل روز پنجشنبه اعلام کرد امسال نزدیک به ۱۵ میلیون نفر در بورکینافاسو، مالی و نیجر به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند که چهار میلیون نفر بیشتر از سال ۲۰۲۱ است. مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، درحالی‌که درخواستی دو میلیارد دلاری برای پاسخ بشردوستانه ارائه داده بود از تلخی تحولات در این منطقه خبر داد. او گفت: "درگیری، خشک‌سالی و ناامنی غذایی، خشونت مبتنی بر جنسیت از آنچنان رشد سریعی برخورداند که حمایت‌های سازمان ملل نمی‌توانند آن‌ها را پوشش دهند."


کودتاچیان در مالی و گینه، و همچنین در کشور آفریقای مرکزی چاد، جایی که ارتش در آوریل ۲۰۲۱ قدرت را در دست گرفت، همگی دولت‌های انتقالی را با ترکیبی از افسران نظامی و غیرنظامیان تشکیل داده‌اند. این تحولات نشان می‌دهند که کشورهای این منطقه همگی به سوی داشتن حاکمانی نظامی رهسپارند.



بعید است کشوری که سال‌ها تحت استعمار فرانسه بوده بتواند بدون باج دادن به پاریس به ثبات برد



رهبران مالی و چاد با انتقال ۱۸ ماهه به انتخابات دموکراتیک موافقت کردند، درحالی‌که گینه هنوز جدول زمانی تعیین نکرده است. بااین‌حال، مقامات مالی به تعهد اولیه خود بازگشته و پیشنهاد به تعویق انداختن انتخابات را داده‌اند که در ابتدا برای ماه آینده برنامه‌ریزی‌شده بود.



پاریس در پی تاراج منابع کشور مالی به بهانه جنگ علیه تروریسم/ بیشترین سهم اورانیوم نیروگاه‌های هسته‌ای فرانسه از معادن مالی تأمین می‌شود

ارتش فرانسه در آفریقا


توطئه جدید برای غارت معادن غنی بورکینافاسو


بلایی که بر سر مالی، گینه و چاد آمده بود در نهایت سراغ بورکینافاسو هم آمد. یکشنبه هفته جاری بود که دولت بورکینافاسو، تیراندازی در پادگان‌ها را تأیید اما وقوع کودتا در این کشور را رد کرد؛ خبری که در کمتر از یک روز و در شرایطی که تنش‌های امنیتی در این کشور آفریقایی در حال افزایش بود، با خبر رادیو بین‌المللی فرانسه مبنی بر دستگیری کابوره درهم آمیخت و مشخص شد که کار دولت تمام شده است.


بورکینافاسو کشوری است که بر اساس آمارها حدود ۶۰.۵ درصد جمعیت حدود ۲۱ میلیونی آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند. زبان رسمی آن نیز درگذر از استعمار به استقلال به فرانسوی تغییر کرده است که نشان می‌دهد که این کشور نیمه مسلمان زخم خورده استعمار است.


بورکینافاسو که با فقر گسترده روبروست، عضو سازمان‌های مهمی همچون اتحادیه آفریقا (AU)، جامعه اقتصادی کشورهای آفریقای غربی (ECOWAS)، سازمان هماهنگ‌سازی حقوق تجارت در آفریقا (OHADA) و سازمان همکاری اسلامی است. این کشور هرچند با شاخص توسعه انسانی زیر نیم درصد در سال ۲۰۱۵ یکی از ۱۰ کشور کمتر توسعه‌یافته جهان معرفی شد، اما به دلیل جایگایش در تولید محصولات کشاورزی همچون پنبه پس از مصر دومین کشور تولیدکننده آفریقا رتبه‌بندی شده و منابع و معادن غنی همچون مس، آهن، روی و بیش از همه طلا دارد.این مزایا ثابت می‌کند که بورکینافاسو می‌تواند برای هر کشوری مهم ارزیابی شود.


واکنش‌های جهانی و منطقه‌ای به کودتا در بورکینافاسو هر چه می‌خواهند باشند اگر کمک کنند که این کشور آفریقایی به ثبات و آرامشی که دهه‌ها از وجود آن بی‌بهره بوده است، دست یابد مورد استقبال قرار خواهند گرفت هر چند بعید است کشوری که سال‌ها تحت استعمار فرانسه بوده بتواند بدون باج دادن به پاریس به ثبات برد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب